Slovenske Novice

Moja Slovenija Na eks

- LARA PAUKOVIČ

Pred kratkim so me za neki radio vprašali, kako vidim Slovenijo ob njeni tridesetle­tnici.

Kljub temu da sem imela za izjavo na voljo zelo kratek čas in mi je bilo jasno, da o tej temi ne bom mogla niti približno povedati čisto vsega, kar mi leži na duši, sem si vseeno vzela malo več časa za razmislek.

V Sloveniji živim 28 let, od svojega rojstva. Stara sem torej skoraj toliko kot samostojna država. In zaskrbljen­a ugotavljam, da država, kakršne se spomnim iz devetdeset­ih let, iz časa svojega otroštva, država optimizma in napredka, pa čeprav je bilo vse skupaj videti še precej socialisti­čno, ni preveč podobna tisti, v katero sem odrasla. To je odlično ubesedil igralec in glasbenik Benjamin Krnetić, moj skoraj vrstnik, v najinem nedavnem intervjuju. »Odraščali smo v času tranzicije, obljubljen nam je bil boljši svet. Zdaj pa se zdi, da smo boljše čase zamudili. Na noben čas nam ni bilo dovoljeno imeti vpliva,« pravi Krnetić. In še: »Rastem v institucio­nalno situacijo, ki mi je v bistvu zelo tuja. To ni to, kar sem si predstavlj­al med odraščanje­m. Generacija ljudi, rojenih v devetdeset­ih letih, v resnici ni slišana, čeprav smo zdaj že odrasli. Na vseh položajih so ljudje, ki so pri naših letih že bili na teh položajih – in so zdaj še vedno tam.« Kaj naj torej povem o problemih Slovenije danes? Eno je gotovo to, da moji generaciji v veliki večini ni dovoljeno dokončno odrasti, ker ni sredstev, ki bi jim to omogočala. Izjemno težko je priti do lastniških stanovanj, plače so nizke, delodajalc­em se še vedno bolj splača zaposlovat­i s.p.-jevce in pogodbenik­e, kot pa da bi svoj mladi kader zaposlili za nedoločen čas. Ti posledično ne morejo dobiti dobrih kreditov in se lahko kar sprijaznij­o s tem, da bodo v najemu ali pri starših do konca svojih dni.

Povprečna plača tridesetle­tnikov, je bilo pred časom navedeno v članku na MMC RTV

SLO, je za skoraj

350 evrov nižja od povprečja, največ žensk te starosti je prodajalk, moški pa najpogoste­je vozijo težke tovornjake. To je nekaj, na kar naj bi bili ponosni? No, ampak zakaj bi pričakoval­i, da bo med tridesetle­tniki največ visoko izobražene­ga kadra, saj vse več mladih ugotavlja, da izobrazba ni nekaj, kar bi se ti na dolgi rok izplačalo – plače so, tudi če imaš diplomo ali magisterij, konkretno pod evropskim povprečjem. Ali pa službe sploh ne dobiš in ti ne preostane drugega, da se z diplomo iz neke XY-stroke zaposliš v trgovini, potem smo pa itak na istem. In ne, niti odločitev za »profitabil­ni študij« ti ne zagotavlja, da se to ne bo zgodilo. Sploh pa bi me izjemno razveselil­o, če bi »pridni in delavni« Slovenci, ki si kruh služijo s poštenim delom v tovarni ali kjer koli že, že enkrat nehali težiti s tem, naj se nehamo vpisovati na družboslov­je in druge študije za mešanje megle, kajti brez družboslov­cev in kulturniko­v bi bila domača mentalna krajina

Eno je gotovo to, da moji generaciji v veliki večini ni dovoljeno dokončno odrasti, ker ni sredstev, ki bi jim to omogočala.

še v večji temi, kot je trenutno. A o tem malo pozneje.

Kakor koli, glede plač: še vedno ne morem verjeti, da se vsota tisoč evrov neto pri nas šteje za »dobro« oziroma »solidno« plačo: to je vsota, ki jo na mesec dobi kar nekaj mojih vrstnikov, ki so zaposleni že nekaj let, in rečeno nam je, da bi morali biti s tem prekleto zadovoljni, kajti nekaterim se godi še slabše, saj životarijo na minimalcu ali ob projektnem delu ali pa se zanašajo na starše. A s to vsoto smo lahko zadovoljni le, če živimo v lastniškem stanovanju, nimamo otrok, domačih živali in drugih izrednih stroškov. Vse zgodbe o uspehu, ki jih piše naša generacija, so nekako povezane z odhodom v tujino, dobrim izkoristko­m kapitala/vložka staršev v njihov talent, posel, kar koli že – ali pa res izjemnim spletom srečnih okoliščin. Medtem pa vsak osmi prebivalec Slovenije živi pod pragom tveganja revščine.

Druga stvar, ki me strašno moti, je slovenska mentalitet­a. Kar je tudi posledica tega, da se ljudje ne izobražuje­jo, ker nimajo pogojev za to – ali pa izbire. In da mislijo, da so kulturniki paraziti, nekaj vreden pa samo tisti, ki poprime za kramp ali lopato. V smislu napredka capljamo daleč za razvito Evropo, sploh s trenutno vlado. A te dni mi daje upanje vsaj to, da smo zmožni stopiti skupaj, če se za to odločimo, kar dokazuje kampanja proti škodljivem­u zakonu o vodah, ki jo soustvarja in z njo diha na tisoče prostovolj­cev in posameznik­ov po vsej Sloveniji. Upam, da se po referendum­u ne bo izkazalo, da se je vse to dogajalo le v mojem mehurčku.

 ?? FOTO: ROMAN ŠIPIĆ ?? Zaskrbljen­a ugotavljam, da država, kakršne se spomnim iz devetdeset­ih let, ni preveč podobna tisti, v katero sem odrasla.
FOTO: ROMAN ŠIPIĆ Zaskrbljen­a ugotavljam, da država, kakršne se spomnim iz devetdeset­ih let, ni preveč podobna tisti, v katero sem odrasla.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Vse zgodbe o uspehu, ki jih piše naša generacija, so nekako povezane z odhodom v tujino.
FOTO: GETTY IMAGES Vse zgodbe o uspehu, ki jih piše naša generacija, so nekako povezane z odhodom v tujino.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia