Slovenske Novice

Pustite ga, da uživa v poletju

Navijači še naprej sanjajo o morebitnem nastopu Gorana Dragića v Tokiu Zmago Sagadin meni, da je treba spoštovati prvotno odločitev nekdanjega kapetana

- JAN KRSTOVSKI

LJUBLJANA • Zlati kapetan slovenske reprezenta­nce

Goran Dragić je s svojo prisotnost­jo na turnirju v Kaunasu razburkal domišljijo privržence­v košarke na sončni strani Alp. Kljub temu da je v zadnjih letih večkrat ponovil, da je odigral zadnjo tekmo za reprezenta­nco, nekateri upajo, da si bo po zgodovinsk­i uvrstitvi na OI vendarle premislil.

Luka Dončić je že pred odhodom v Kaunas ugotavljal, da se je slabe štiri leta po njegovi zadnji tekmi v reprezenta­nčnem dresu spremenilo marsikaj. Ne nazadnje, v slačilnici ni bilo Gorana Dragića, s katerim sta poškodovan­a in izmučena spremljala zadnje minute finala eurobasket­a proti Srbiji, po velikem slavju v Istanbulu in Ljubljani pa Dragić kot nikoli v karieri ni prelomil besede in je vzel slovo od reprezenta­nce. »Precej se je spremenilo, ker ni Gorana,« je opazil Dončić. »Moram delati na tem, da bom še boljši lider. A imamo tudi druge – Edo, Prle,

Blažo, « je skoraj preroško napovedal, da bodo Edo Murić, Klemen Prepelič in Jaka Blažič med junaki kvalifikac­ij za olimpijske igre, na katerih bo slovenska košarkarsk­a reprezenta­nca nastopila prvič od osamosvoji­tve.

Odhod naslednji petek

Dragić je že pred časom dejal, da ga iz reprezenta­nčnega pokoja ne spravi niti olimpijada, saj da želi biti pošten do fantov, ki bi jim ta podvig uspel. Ni dvoma, da bi vsak posameznik v letošnji mušketirsk­i ekipi selektorja Aleksandra Sekulića rade volje odstopil svoje mesto priljublje­nemu Gogiju, a njegovo odločitev je treba spoštovati, opozarja nekdanji slovenski selektor in dolgoletni trener ljubljansk­e Olimpije Zmago Sagadin. »Goran je dal veliko, vsa čast mu za njegove dosežke, zlasti za evropski naslov. Pošteno je verjetno desettisoč­krat premislil in se nato odločil reči, da je dovolj. Prihajajo nove generacije, novi heroji, ti fantje so pokazali, da lahko,« je za Delo povedal Sagadin. »Mislim, da ga ne bi bilo pošteno zdaj pozivati, naj se vrne, in ga spravljati v neugoden položaj. Pošteno je povedal, da ne zmore več igrati deset mesecev v klubu in potem še dva meseca v reprezenta­nci. On je svoje naredil, kapa dol, pustite mu, da uživa v poletju z družino,« navijačem in medijem na srce polaga Sagadin.

Po vrnitvi iz Kaunasa je selektor fantom namenil nekaj zasluženeg­a počitka pred začetkom priprav na prvo tekmo olimpijske­ga turnirja v Saitami, kjer se bodo slovenski košarkarji 26. julija udarili z Argentino. Priprave se začnejo v soboto na Bledu, kjer bo ekipa ostala do srede in nato dva dni pozneje poletela proti Tokiu. Na Japonskem jih v Fukui čaka tudi krajši pripravlja­lni kamp, ki bo pomagal pri odpravljan­ju posledic dolgega potovanja in aklimatiza­ciji.

 ?? FOTO: ROMAN ŠIPIĆ ?? Goran Dragić s trenerjem Miamija Erikom Spoelstro sodeluje že več kot šest let.
FOTO: ROMAN ŠIPIĆ Goran Dragić s trenerjem Miamija Erikom Spoelstro sodeluje že več kot šest let.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia