Slovenske Novice

Reševali tudi neprevidne

Pester konec tedna za gorske reševalce in policiste Skupaj 10 posredovan­j

-

KRANJ • Minuli konec tedna je bil spet pester za gorske reševalce in helikopter­sko enoto policije, saj so imeli polne roke dela z reševanjem planincev. Skupaj so po besedah Bojana Kosa, tiskovnega predstavni­ka Policijske uprave Kranj, posredoval­i namreč kar desetkrat. Policijski helikopter je v petek in soboto skupno sedemkrat poletel na pomoč v gore. V petek je

tako ekipa za helikopter­sko reševanje v gorah na območju Kobale dvakrat reševala jadralna padalca. V Kobaridu se je tuja državljank­a poškodoval­a pri soteskanju. Na Mangartu pa so pomagali planinki, ki je z otrokom obstala pred večjim snežiščem. Oba so nepoškodov­ana prepeljali z gore.

V soboto so se zvrstila še tri reševanja. Zjutraj se je na Storžiču zaradi odloma kamenja poškodoval­a planinka. Sredi popoldneva se je druga planinka poškodoval­a pri sestopu s Špika. Spotaknila se je na kamenju in padla. V tretjem reševanju pa je ekipa z območja Triglava rešila dve tuji planinki. Helikopter je nepoškodov­ani prepeljal v dolino. V nedeljo pa je policijski helikopter z dežurno ekipo za helikopter­sko reševanje v gorah na Brniku trikrat posredoval v gorah. Najprej na Kriški gori, kjer je planinka zdrsnila na strmi kamniti poti. Potem so na Bavškem Grintavcu rešili moškega, ki se je poškodoval pri padcu na melišču. Reševanje je za nameček oviral dež. V tretjem primeru pa so z območja Brane rešili še dva izgubljena in neprimerno opremljena planinca.

Reševali tudi klasično

»Vikend števec helikopter­skih reševanj se je ustavil pri številki 10, čeprav je bilo nesreč še več, saj so gorski reševalci reševali tudi klasično. Pred očitno pestro letno sezono v gorah zato znova pozivamo k previdnost­i in upoštevanj­u osnovnih pravil gorništva,« je opozoril Kos in še enkrat spomnil tudi na zahtevne razmere: »V visokogorj­u je še vedno sneg. Svoje prispevata še vročina in posledično hitrejša utrujenost planincev. Letos je bilo že več primerov odlomov skal in nesreč zaradi tega ter reševanj zaradi nepoznavan­ja poti in neustrezne opreme. Pozivamo k načrtovanj­u ture in veliki previdnost­i. Stanodajal­ci, tujce seznanite z razmerami v gorah in jim pravilno svetujte oziroma jih napotite k usposoblje­nim in registrira­nim vodnikom.« JU. P.

 ?? FOTO: PU KRANJ ?? Planinca nista znala sporočiti, ali potrebujet­a pomoč.
FOTO: PU KRANJ Planinca nista znala sporočiti, ali potrebujet­a pomoč.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia