Slovenske Novice

Mancini pozval rojake, naj si privoščijo

Nogometno EP tudi v finalu na Wembleyju izpolnilo pričakovan­ja Italija se je zasluženo vrnila na vrh, požela je največ simpatij

- LONDON JERNEJ SUHADOLNIK

• Evropsko prvenstvo v nogometu je za nami. Gotovo bodo selektorji vseh 24 reprezenta­nc opravili analizo, navsezadnj­e ne bodo smeli ponoviti napak že septembra, ko bo šlo zares v boju za SP v Katarju 2022. V seštevku smo spremljali spektakula­ren turnir, ki pozna – kot vselej – zmagovalce in poražence. Razlike med najboljšim­i in šibkejšimi so bile med 11. junijem in 11. julijem manjše kot kadar koli v 60-letni zgodovini evropskih prvenstev, vsakemu favoritu je tokrat lahko spodrsnilo brez ustrezne priprave na tekmo. Navijači so z obiskom tekem potrdili, da obožujejo nogomet, tako je bilo tudi z Angleži, četudi se ne morejo znebiti motečih rasistov v svojih vrstah, ki – kadar trem levom ne steče – žalijo celo svoje adute. Angleži so gojili pred finalom eura tako visoka pričakovan­ja, da so v silni želji pregoreli – fantje na igrišču, selektor Gareth Southgate na klopi, priprava na vrhunec turnirja mu ne more biti v ponos, navijači že pred tekmo, ko so z divjanjem začasno ohromili Wembley Park. Zadovoljna sta lahko tudi Uefa in njen predsednik Aleksander Čeferin, malokdo namreč ve, kako zahteven organizaci­jsko-logistično-pravi zalogaj je bil euro 2020 v najzahtevn­ejših razmerah po drugi svetovni vojni. Pod črto mora biti zadovoljen tudi slovenski selektor Matjaž Kek, ki si je ogledal nekaj tekem šampionata v slovenski soseščini. Veseli podatek, da so imele tekmice Slovenije v boju za Katar 2022 hude težave – Rusija je na žalost že zamenjala selektorja (bolje, da bi ga Rusom »zamenjali« Slovenci po medsebojni tekmi), Hrvaška morda na to še čaka, Slovaška na turnirju ni pokazala veliko. Še manj sta pokazali Turčija in prav Rusija.

Kokakola in pivo

Italija se je zasluženo vrnila na vrh, četudi ne premore tako kakovostni­h nogometaše­v kot leta 2000, ko je v finalu zmanjkalo sreče Tottiju, Del Pieru in drugim asom. Selektor Roberto Mancini je finale vodil za desetico, na igrišču je izpeljal vse svoje zamisli, po tekmi se je zahvalil rojakom in jim sporočil, naj pošteno praznujejo tako velik podvig Italijanov, kot je vrnitev na evropski vrh po letu 1968, ko so v Rimu v ponovljeni tekmi premagali tedaj našo Jugoslavij­o. Italijani so na turnirju poželi največ simpatij tudi zavoljo vedenja, ki je bilo športno, zabavno in zdravo tekmovalno. Giorgio Chiellini si je v polfinalni tekmi posrečeno privoščil Jordija Albo, ki je želel goljufati pri izbiranju vrstnega reda enajstmetr­ovk, njegov partner Leonardo Bonucci je – v nasprotju s klubskim soigralcem Cristianom Ronaldom – med zadnjo novinarsko konferenco popil tako kokakolo kot steklenico piva. Euro je v prvi vrsti druženje pozitivnih ljudi in zabava za vse.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia