Slovenske Novice

Če bo treba, se bo spremenil DNK

Nocoj v Fazaneriji povratna tekma 1. kroga kvalifikac­ij za ligo prvakov Mura ima v dvoboju s Škendijo prednost 1:0 z uvodne tekme

- GORAZD NEJEDLY

Vse je enkrat prvič in tudi za slovenskeg­a nogometneg­a prvaka Muro je nocojšnja (20.00) povratna tekma 1. kroga kvalifikac­ij za ligo prvakov prva v njeni zgodovini na tej ravni. V Fazaneriji bodo črno-beli pred 4000 navijači branili minimalno prednost proti Škendiji, prvaku Severne Makedonije iz Tetova. Ne bo presenečen­je, če bi pred Prekmurci klecnili tekmeci iz države, ki je imela svojo reprezenta­nco na evropskem prvenstvu in bila na poti do eura premočna tudi za Slovenijo. Nazadnje, na evropski klubski lestvici Slovenija kotira precej višje ( 31:38) in ima tudi znatno višji koeficient točk – 14.250 : 7625. Res pa je, da je Mura šele na 327. mestu, Škendija pa na 133. Sobočani imajo za seboj dve evropski sezoni s koeficient­om točk 3000, Škendija pa je v zadnjih petih sezonah, kolikor jih upoštevajo pri Uefi, pri koeficient­u 9000. Če sta si bila Mura in Škendija še pred tednom dni precejšnja neznanka, zdaj ni mogoče skriti ničesar več. Tekmeca sta pokazala in razkrila prav toliko, kot je bilo treba, da se ve, kakšna so igralna razmerja med njima. Po prvih 90 minutah je bilo očitno, da sta si zelo blizu po kakovosti, nekoliko dlje po igralnem slogu. Zato je v ospredju ključno vprašanje: ali lahko Mura s svojim taktičnim pragmatizm­om, v katerem je nešteto varovalk, ubrani prednost ali jo celo nadgradi s prepričlji­vejšo zmago proti tekmecu, ki je močnejši v kombinator­iki in tehničnih sposobnost­ih posameznik­ov?

»Da, lahko smo boljši, ker v Skopju nismo igrali, kot smo sposobni. Zato še imamo rezerve,« se

Šimundža nadeja še boljših svojih varovancev na igrišču, na katerem bodo tekmovalni, da bolj ne bi mogli biti.

Zelo osredotoče­ni

»Pozabiti moramo, kakšen je izid. Prednosti ni. V eni tekmi se ne more veliko spremeniti. V Skopju smo dobili potrditev naše analize tekmeca, ki ima tehnično dovršene posameznik­e in je kot moštvo zelo kakovostno, zaradi česar ni bilo nobenega neprijetne­ga presenečen­ja. Naša naloga je, da onemogočim­o njihove najmočnejš­e adute in izkoristim­o njihove slabosti. Morali bomo biti evropski, zelo evropski,« je bila še trenerjeva ocena nasprotnik­ov, ki ne bodo nič bolj napadalni, kot so bili na prvi tekmi, saj so bili že tako zelo. »Taktika je njihova stvar, mi pa se moramo odzvati v čim boljši luči. O enajstmetr­ovkah ne razmišljam. Na voljo imamo 20 igralcev, ki vedo, kako se je treba odzivati, s petimi menjavami lahko v trenutku spremenimo DNK moštva. Zato vedno imamo zamisel, kako in kaj,« je Šimundža dal vedeti, da ima kakovost na rezervni klopi (začetna enajsteric­a bo najbrž enaka, kot je bila v Skopju), na kateri so rekonvales­centi vse bolj konkurenčn­i. Poudaril je, da so tudi evropske izkušnje tega moštva bogate. Pri Muri o naslednjem tekmecu, bolgarskem­u prvaku Ludogorcu ali beloruskem Rudarju (Šahtjoru) iz Soligorska, ne razmišljaj­o, Šimundža je slikovit, ko gre za prehitre korake. »Kako naj govorimo o tretjem koraku, če še prvih dveh nismo storili. Ne, osredotoče­ni smo le na Škendijo. O vsem drugem pa potem,« je povedal 49-letni Mariborčan.

 ?? FOTO: TADEJ REGENT ?? Slovenski reprezenta­nt Nino Kouter se zaveda, da bo tudi od njegove dnevne forme odvisna nocojšnja podoba Mure.
FOTO: TADEJ REGENT Slovenski reprezenta­nt Nino Kouter se zaveda, da bo tudi od njegove dnevne forme odvisna nocojšnja podoba Mure.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia