Slovenske Novice

Zmogljivo in ne predrago

Nokia X10 je dobro uravnoteže­n telefon srednjega razreda

- Staš Ivanc

Nokia X10 je, takole na hitro, olajšana različica trenutno najmočnejš­ega Nokijinega modela X20, predstavni­ka zgornjega dela srednjega razreda, kjer se cene telefonov gibljejo med tremi in štirimi stotaki. X10 s 6 GB delovnega pomnilnika in 64 GB shrambe bo pri nas na prodaj za dobrih 300 evrov, za to pa bomo dobili s( p)odoben srednjeraz­redni procesor, ki deluje tudi v mobilnem omrežju 5G, velik zaslon, štiri glavne kamere, dobro baterijo in predvsem dolgoletno programsko podporo.

Zeiss ostaja

Četverica kamer je precej podobna tisti z dražjega modela X20, le da ima glavna širokokotn­a kamera 48, in ne 64 milijonov točk. Preostale so enake: ultra širokokotn­a s 5 MP ter globinska in makro kamera s po dvema megapikslo­ma. Samodejneg­a ostrenja je sposobna le glavna. Spredaj je širokokotn­a selfie kamera z 8 MP ( 32 MP pri modelu X20). Nabor glavnih kamer se ponaša z napisom Zeiss, ki govori o dolgoletne­m sodelovanj­u z znano nemško optično družbo Carl Zeiss.

Dobre fotke

Fotografij­a pri pametnih telefonih je v zadnjih letih res divje napredoval­a in zdaj še srednjeraz­redniki delajo boljše fotografij­e kot premijci pred leti. Fotografij­e z desetico v dobrih svetlobnih razmerah so res dobre, z lepimi barvami in kontrasti in z malo šuma; pod pogojem, da fotografir­amo z glavno 48 MP kamero. Z manj svetlobe postajajo bolj zrnate in manj barvite, a še vedno solidne. Ultra širokokotn­a kamera ima že kakšno težavo, makro kamera z borima dvema megapikslo­ma pa je bolj za okras kot kaj drugega. Video je omejen na polno visoko ločljivost (1080p), lahko pa izbiramo med 30 in 60 fps (sličicami na sekundo). Sebki so povsem solidni za ta razred, je pa treba najti tisto optimalno razdaljo od obraza.

Zmogljivo srce

Niti procesorsk­o ne gre za podhranjen aparat, saj je Qualcommov snapdragon 480 5G sposoben tekoče obdelovati tudi resnejše mobilne igre. Po drugi strani to ni gamerski telefon, tako da čudežev ne gre pričakovat­i. Zaslon je obvladljiv­o velik (6,67 palca) in ima prijetno veliko pik (1080 x 2400), nima pa višje frekvence osveževanj­a zaslona, prav tako ni zgrajen iz organskih diod (oled), ki bi mu dajale še boljše barve in kontraste; za to bo treba odšteti še kakega stotaka več in se ozreti po kakšnem samsungu.

Triletna zaveza

Ohišje ni nič presunljiv­ega, a je kakovostno izdelano in kljub plastični sestavi ponuja dober občutek v roki. Zaslon je zaščiten proti praskam z gorilla steklom, testni model je bil odet v simpatično gozdno zeleno barvo. Baterija brez težav zdrži poldrugi dan normalne uporabe, če malce popazimo, tudi dva. Le hitro polnjenje ni ravno najhitrejš­e: do konca se napolni v malce manj kot dveh urah. Ena najboljših lastnosti nove nokie X10 je zaveza proizvajal­ca, da bo telefon še tri leta prejemal najnovejše posodobitv­e operacijsk­ega sistema android (naložena je nova različica 11) in vse pripadajoč­e varnostne popravke. To pa tudi ni kar tako.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: STAŠ IVANC ?? Nokia X10 z velikim in visoko ločljivim zaslonom
FOTOGRAFIJ­E: STAŠ IVANC Nokia X10 z velikim in visoko ločljivim zaslonom
 ??  ?? Solidno zumiranje, če ne pretiravam­o: 0,6x, 1x in 2x povečava.
Solidno zumiranje, če ne pretiravam­o: 0,6x, 1x in 2x povečava.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zelena barva ji pristaja.
Zelena barva ji pristaja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia