Slovenske Novice

Popolnoma okroglo in zelo globoko

Pri Podpeškem jezeru, ki je razglašeno za naravni spomenik, so uredili pomole in parkiranje, za vedoželjne postavili tudi informacij­sko tablo

- Primož Hieng

o podatkih slovenske Wikipedije je pri nas natanko 321 jezer, poleg naravnih so upoštevana še akumulacij­ska in umetna ter celo jezera, ki se pojavljajo na igriščih za golf. Po drugih podatkih naj bi bilo v Sloveniji celo do tisoč s kopnim omejenih površin.

Voda ima, tako pravijo poznavalci, neverjetno moč in privlačnos­t. Zato je povsem razumljivo, da so take vodne površine postale priljublje­ne turistične točke s hoteli in javna kopališča, pozimi pa, ko to dovoljujej­o dovolj nizke temperatur­e, tudi drsališča.

PNaravni biser Priljublje­no poletno kopališče Ljubljanča­nov in okoličanov, predvsem tistih iz krajev blizu Brezovice in Iga, je Podpeško jezero, ki mu ribiči pravijo Krimsko jezero, poleg tega tudi Podkrimsko, pa Jezero pod Planinco ali Jezero pod sv. Ano. To je kraško jezero pri vasi Jezero v bližini Podpeči, po kateri ima tudi ime. Je na južnem obronku Ljubljansk­ega barja, vanj pa se stekajo vode površinski­h kraških izvirov. Njegova posebnost je podzemni odtok lijakaste oblike, skozi katerega vodi ozko globoko brezno, doslej raziskano do globine 51 metrov. Tako je Podpeško jezero eno najgloblji­h v Sloveniji. Voda prek tega lijaka odteka v 300 metrov oddaljeni Hruški potok, ki je desni pritok Ljubljanic­e. Ravno dno z izjemo lijaka je sicer na povprečni globini 10 metrov. Jezero ima površino okrog 1,2 hektarja, njegova obala tvori skoraj popoln krog s premerom okrog 130 metrov.

Okoliški močvirnati travnik, ki mu domačini pravijo Zajezero, se brez pregiba spusti v vodo. Jezero je razglašeno za naravni spomenik Slovenije. Podpeško jezero je majhen, a v marsičem poseben naravni biser, ki se ponaša tudi z raznovrstn­ostjo rib. Ribiči lahko v njem lovijo velike krape, ščuke, klene, linje, ostriže in ogromne tolstolobi­ke. Ribolov je mogoč tudi pozimi, saj površina jezera le redko zamrzne. V poletnem času je temperatur­a vode okrog 25 stopinj Celzija, kopališče pa je urejeno na severni obali jezera, kjer je tudi gostilna s slovensko hrano. Sence ob vodi, ki je sicer poleti zelo prijetna za kopanje, ni veliko.

Do obiskovalc­ev prijazno

Ker so v zadnjih letih pomoli, s katerih kopalci skačejo v jezersko vodo, začeli propadati, so se na občini Brezovica odločili, da jih uredijo. Prav tako so precej spremenili prometni režim, saj ne želijo, da bi tik ob obali Podpeškega jezera parkiralo veliko avtomobilo­v. Na oddelku za okolje in prostor brezoviške občine so povedali, da je občina v letošnjem letu za vse obiskovalc­e jezera pri Podpeči uredila parkirišče ob stavbi PGD Jezero: »Občina je obenem vzpostavil­a tudi novo prometno ureditev ob jezeru in njegovi okolici ter med drugim uredila modro cono za pešce, da bi bilo območje jezera do obiskovalc­ev prijaznejš­e. Z novo prometno ureditvijo se ukinjajo parkirne površine ob jezeru, kar bo pripomoglo k ohranjenos­ti in videzu krajine jezera, sočasno pa tudi razbremeni­lo okolje. V vmesnem času smo tudi obnovili tri pomole na jezeru.« Pri tem na občini še opozarjajo, da »želijo vsem obiskovalc­em jezera prijetno preživljan­je časa v naravi ob jezeru, pri čemer se morajo zavedati pomena okolja in naravne dediščine ter tudi sami s svojim ravnanjem omogočati njihovo ohranjenos­t«.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: PRIMOŽ HIENG ?? Je skoraj pravilen krog.
FOTOGRAFIJ­E: PRIMOŽ HIENG Je skoraj pravilen krog.
 ??  ?? Ob njem so zdaj trije urejeni pomoli.
Ob njem so zdaj trije urejeni pomoli.
 ??  ?? Namestili so informativ­no tablo.
Namestili so informativ­no tablo.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia