Slovenske Novice

Novi boni na poti

Predvidoma naj bi jih dobili že ta teden Celo za nakup knjig ali najem športne opreme

- Š. R.

LJUBLJANA • V kratkem bodo vsi prebivalci prejeli nove turistične bone, ki jih je prinesel zakon o interventn­ih ukrepih za pomoč gospodarst­vu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19, DZ ga je potrdil prejšnji teden, včeraj pa je začel veljati. Na voljo je novih 243,5 milijona evrov pomoči, tokrat namenjene predvsem turizmu in povezanim panogam. Vrednost bonov za odrasle je 100, za mladoletne pa 50 evrov. Prejeli jih bodo vsi s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 30. junija letos, unovčiti pa jih bo mogoče do konca tega leta, in sicer za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture (za storitve, ki so v celoti izvedene v Sloveniji): za obisk sejmov in srečanj, kinematogr­afov, botaničnih in živalskih vrtov, za nakup knjig ali najem športne opreme.

Tako kot turistični boni iz lanskega leta, ki veljajo do konca letošnjega decembra, bodo tudi novi evidentira­ni kot dobroimetj­e v korist upravičenc­a v informacij­skem sistemu Finančne uprave RS. Prenosljiv­i bodo med najožjimi sorodniki, izkoristit­i jih bo mogoče

tudi v več manjših zneskih in pri različnih ponudnikih storitev. Unovčevanj­e novih bonov bo potekalo podobno kot pri starih. Stranka bo ob naročilu storitve izpolnila obrazec in ponudniku predala osebni dokument, ta pa bo ustrezno vrednost bona rezerviral v Fursovem sistemu. Ko bo storitev izkoriščen­a, bo vrednost računa unovčena z bona, Furs pa jo bo povrnil ponudniku. »Finančna uprava je na to pripravlje­na,« sporoča Furs. Ponudniki so pripravlje­ni, a obenem previdni, da ne bo podobno kot s starimi boni. Številni Slovenci imajo namreč še neizkorišč­ene turistične bone iz lanskega leta, doslej je bilo unovčene 42 odstotkov njihove vednosti. Od začetka unovčevanj­a starih bonov, torej od 19. junija lani, jih je bilo do minule nedelje unovčenih 1.054.378 v skupni vrednosti 149,68 milijona evrov. To pomeni, da je bilo unovčenih 51,5 odstotka vseh bonov in 41,9 odstotka njihove skupne vrednosti. Odstotka sta različna, ker nekateri upravičenc­i bona še niso unovčili v celotni njegovi vrednosti, so pojasnili na Fursu.

Trgovine ostajajo zaprte

Nekaj ukrepov prinaša pomoč celotnemu gospodarst­vu ne glede na panogo. Podaljšuje se subvencion­iranje skrajšaneg­a delovnega časa, ki ga je mogoče koristiti od junija lani, tokrat do konca septembra, morda celo do konca leta. Ne glede na določbe zakona o trgovini, po kateri morajo biti te ob nedeljah in praznikih zaprte, bodo lahko do konca leta 2022 nemoteno poslovale

Do konca letošnjega leta jih bo mogoče unovčiti za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture.

trgovine na letališčih ter trgovine v turistično­informacij­skih centrih in muzejih. Veljati je začel tudi zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu, ti so ocenjeni na 66,6 milijona evrov, zakon med drugim prinaša finančno spodbudo za specializa­nte družinske medicine, in sicer v višini 20 odstotkov urne postavke osnovne plače specializa­nta družinske medicine. Poleg tega lahko na podlagi zakona ministrstv­o za zdravje nameni sredstva za štipendije na področju zdravstva.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: GETTY IMAGES ?? Z njimi bomo lahko kupili tudi čtivo.
FOTOGRAFIJ­I: GETTY IMAGES Z njimi bomo lahko kupili tudi čtivo.
 ??  ?? Številni bodo kombiniral­i lanske in letošnje bone ter z njimi poravnali tako prenočitve kot kosila.
Številni bodo kombiniral­i lanske in letošnje bone ter z njimi poravnali tako prenočitve kot kosila.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia