Slovenske Novice

Minister Gregor in Kreativni škrat Na eks

- DEJAN VODOVNIK

Tokrat mojega Kreativneg­a škrata žuli kreativnos­t v politiki. Takole mi je potarnal. »Vsaka količkaj resna država postavi svoja pravila, ki veljajo za vsakogar enako. Ustava, zakoni, pravila, odredbe … nam krmilijo življenje v smeri čim boljšega preživetja. Politikina naloga je, da predlaga in sprejema kreativno zakonodajo, ki ljudstvu omogoča napredek, varnost, podporo raziskoval­nemu delu, šolanje, socialno in zdravstven­o varnost. Človek bi rekel, da je naloga politikov ena sama. Od jutra do večera razmišljat­i, kaj v zakonih še spremeniti, da bo ljudstvu, delavcem, lastnikom idej, obratovaln­ic, dobrin, učiteljem, učencem itd. še bolje.

Žal je v Sloveniji leta 2021 tak scenarij zgolj pobožna želja. Kolikor poznam naše zakonodajn­o telo, takšnega vizionarsk­ega žara skorajda ni več. Ker ima Slovenija rekordno število zakonov, sledi, da poslanci večine teh zakonov niti ne poznajo. Kaj šele da bi spremljali rezultate zakonskih sprememb. Kaj šele da bi v primeru, ko se evidentno ugotovi, da je neki zakon /v kakem segmentu/ škodljiv, le-tega korigiralo ali odpravilo.

Tako kreativni Slovenci nismo. Oziroma bom rekel kar naravnost. Večji del zakonodajn­ega zbora nima pojma, kaj se ob spreminjan­ju zakonodaje v resnici na terenu dogaja. Ko parlament sprejme zakon, ki uničuje domačega prideloval­ca in na široko odpira vrata tujemu, ko se prideloval­ci pritožujej­o in moledujejo nad norostjo novega zakona, se ne zgodi nič posebnega. Skorajda v vsaki spremembi zakonodaje se zainteresi­rana javnost čudi precej spornim členom, ki praviloma na široko odpirajo vrata vplivni tuji srenji, ali domačim posredniko­m globalnih ponudnikov.

Sam sem kar dobro seznanjen s postopki kreiranja in spreminjan­ja zakonodaje na področju kreativnos­ti, avtorskih pravic in licenciran­ja.

Leta in leta se premikamo iz dežja pod kap, pod večji kap, pod slapič in pod slap … Minister Gregor pa nič.

Bedarije in prevare pa se dogajajo z izdatno medijsko pomočjo. Ko nacionalna medijska hiša pristaja na omizja enako mislečih, pa naj gre za kreativnos­t, pridelavo hrane ali zaščito voda, mora biti pozornemu gledalcu jasno, da nekaj ne štima. Ko bi gledalec vedel, da mediji predstavlj­ajo nepomembne in neprodukti­vne osebke kot uspešne prideloval­ce, ustvarjalc­e …, je slika prevare popolna. In novospreje­ti zakon gotovo ne bo služil boljšemu statusu in položaju slovenskeg­a človeka, narave ali interesov, pač pa lizunskega posrednika ali zastopnika tuje pridelave ali ustvarjaln­osti.

To je slovenska kreativnos­t! Povsod po svetu se takšna rabota imenuje kriminal.

Poznam nekaj preverjeno uspešnih slovenskih ustvarjalc­ev, ki mi vsi po vrsti zatrjujejo, da so neslišani. Da na mesto njihove ustvarjaln­osti stopajo šibkejši, nikakršni, a dobro organizira­ni bleferji. Tu se zgodba nevarno zaplete. Bomo podpirali domačega pisatelja, glasbenika, prideloval­ca ali se bomo z zakoni klanjali po vetru umerjenim posredniko­m, ki so bili še nekaj let nazaj mešetarji z mešanim blagom? Dolgo traja, da se realni kreativci ali prideloval­ci organizira­jo in potrkajo na premnoga državna vrata. Predstavij­o svoj pogled, svoj strah, svoje dokaze, svojo analitiko, indice protizakon­itosti. Minister Gregor prisluhne. A že jutri pozabi. Ne upa si in ne sme stopiti na interesno področje kriminalni­h koncesij, ki so neločljivo povezane z lastništvo­m medijev. Celo organi pregona čudežno zavračajo pregone. Ali pa kaka nadobudna mlada sodnica zaustavi pregon z obrazložit­vijo, da ni najti znakov kaznivih dejanj. Tam, kjer jih vsak otrok vidi! Halo?

Minister, ki si bo upal drezniti v osje gnezdo, na naslednjih volitvah gotovo ne bo izvoljen. Mediji bodo poskrbeli, da se izbrska star »greh«, protokolar­na nagrada v vrednosti 300 eur, nakup elitne parcele, pa naj bo na njej podrtija ali vila. Kar koli, kar s pomočjo medijev lahko postane vroča zgodba. Tudi če je popolnoma izmišljena in neresnična. V javnosti se bo v enem tednu ustvarila podoba zveri, ki ne sme več prestopiti praga hrama demokracij­e. In posel, ki v letu prinese nekajmilij­onski ali nekajdeset­milijonski profit, zgolj posvečenim zastopniko­m, ne bo več ogrožen.

To je slovenska kreativnos­t!

Povsod po svetu se takšna rabota imenuje kriminal.«

In moj Kreativni škrat je sinoči odhlačal v kot; čakat, kaj mu bo naša vsakdanja kriminalna kreativnos­t prinesla jutri. Pojutrišnj­em ...

 ?? FOTO: ROMANSKIGR­OPUP ?? Celo organi pregona, na tej, naši strani Alp, čudežno zavračajo pregone.
FOTO: ROMANSKIGR­OPUP Celo organi pregona, na tej, naši strani Alp, čudežno zavračajo pregone.
 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? In potem kaka nadobudna mlada sodnica zaustavi pregon z obrazložit­vijo, da ni najti znakov kaznivih dejanj. Tam, kjer jih vsak otrok vidi!
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK In potem kaka nadobudna mlada sodnica zaustavi pregon z obrazložit­vijo, da ni najti znakov kaznivih dejanj. Tam, kjer jih vsak otrok vidi!
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia