Slovenske Novice

Po letu dni našli izgubljene­ga sina

Srčna zgodba povezala Britance in Švede Jerry pomagal Nialu najti pot domov

- E. B.

STOCKHOLM • Pred več kot letom dni se je kakor da pogreznil v zemljo, družina se je upravičeno zbala najhujšega. Toda Nial Atkin je zgolj odpotoval zelo zelo daleč. Iz zahodnega Jorkšira na Otoku v 3500 kilometrov oddaljeno Kiruno na švedskem Laponskem.

Britanska policija je tavala v slepi ulici, brez ene same oprijemlji­ve sledi. Družina je le namignila, da je takrat 25-letni Nial morda doživel živčni zlom, najprej so ugibali, da je morda odromal na Škotsko, a so potem obtičali v slepi ulici. Prejšnji teden pa je le prišel odgovor. Jerry Ahlqvist je Nialu, za katerega je mislil, da je brezdomec, ponudil streho nad glavo, iz pogovora z mladim moškim pa je razbral, da je izgubljen, pravzaprav zelo zmeden popotnik, ki ima morda težave pri sporazumev­anju. Povedal mu je svojo starost ter ime in da živi blizu Leedsa ter da je po izobrazbi informatik, kako je prispel na Švedsko in zakaj, pa mu ni znal obrazložit­i. Jerry ni izgubljal časa, ampak je fotografij­o in opis prišleka objavil na družabnem omrežju ter prosil vse uporabnike, naj objavo delijo in tako pomagajo pri iskanju Nialove družine. Vest je kaj hitro dosegla britansko policijo in Nialovo družino, ki so potrdili, da gre za pogrešaneg­a, ki morda potrebuje psihiatrič­no pomoč.

Britansko zunanje ministrstv­o zdaj ureja vse potrebno za njegovo vrnitev na Otok, dobri Jerry pa prek platforme GoFundMe zbira denar za kritje Nialovih zdravstven­ih stroškov na Švedskem, saj mu želi čim prej zagotoviti psihiatra ter ustrezno podporo. Atkinovi pa so dobremu Švedu neskončno hvaležni za nesebično pomoč, po zaslugi katere bodo znova lahko objeli izgubljene­ga sina.

 ?? FOTO: BRITANSKA POLICIJA ?? Kako je prišel na Švedsko, ne zna povedati.
Nial je verjetno doživel živčni zlom.
FOTO: BRITANSKA POLICIJA Kako je prišel na Švedsko, ne zna povedati. Nial je verjetno doživel živčni zlom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia