Slovenske Novice

Z nožem proti policistom

Naša država s prebežniko­m, ki je norel v azilnem domu, ni ravnala korektno

- JURE PREDANIČ jure. predanic@ slovensken­ovice. si

LJUBLJANA • Višji sodniki so zavrnili pritožbo tožilstva, ki je za Davooda Abbasija, prebežnika, ki je z nožem norel v azilnem domu, zahtevalo zaporno, in ne pogojne kazni. Ob tem pa je celo krcalo tožilstvo in državo, saj je bil očitno obtoženi tisti, ki v Sloveniji ni bil deležen primerne obravnave. V azilnem domu je Abbasi z nožem v roki prišel do socialnega delavca, ki naj mu ne bi uredil nekih papirjev, ki jih je potreboval, in mu začel groziti. Z nožem je ves čas mahal in ga začel tudi zabadati v vrat. Nato pa se je odpravil na dvorišče azilnega doma in z nožem hodil med begunci in še naprej vpil ter grozil. »S takšnim agresivnim in impulzivni­m obnašanjem je obtoženec nedvomno povzročil nevarnost tudi za prebivalce azilnega doma,« je opozorilo tožilstvo. Kljub temu da sta se na kraj dogodka takoj pripeljali dve policijski vozili s štirimi policisti, se Abbasi še kar ni ustavil. »Policistov, predstavni­kov države, pooblaščen­ih za vzpostavit­ev in vzdrževanj­e reda in miru, ni upošteval. Proti njim je šel z nožem v roki, v borbenem položaju, nanje vpil in jim grozil,« so zapisali na tožilstvu in tudi, da ga policisti, čeprav so večkrat uporabili solzivec, niso mogli pomiriti in obvladati: »Dogajanje je ves čas opazovala množica prebivalce­v azilnega doma, ki je med drugim upravičeno pričakoval­a, da bo policija oziroma država vzpostavil­a red in obtoženca razorožila.« A se to ni zgodilo. Vse se je končalo šele, ko ga je razorožil in pomiril eden od azilantov. Sodna izvedenka je ugotovila, da je dejanja storil v psihični stiski zaradi posttravma­tske stresne motnje, prvostopen­jsko sodišče pa je Abbasiju za tri kazniva dejanja, in sicer preprečite­v uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, grožnje in poškodovan­ja tuje stvari, izreklo enotno kazen leta in pol pogojnega zapora s preizkusno dobo štirih let.

Država okrnila lasten ugled Tožilstvo se je torej pritožilo, a ni bilo uspešno. »Takšen dogodek v azilnem domu, kjer so razmere same po sebi bolj ali manj napete, kjer je več prav tako travmatizi­ranih beguncev in ki so, glede na to, da so prosilci za azil, imeli tudi sami slabe izkušnje z oblastjo in pravnim redom v svojih domovinah, bi sodišče moralo obravnavat­i tudi z vidika varovanja ugleda in avtoritete države, v katero so se begunci zatekli,« so zapisali v pritožbi. A se po mnenju višjega sodišča, kljub temu da gre za graje vredno ravnanje, samo po sebi vsiljuje vprašanje, ali nista bila ugled in avtoriteta naše države že pred tem dogodkom okrnjena predvsem s tem, kako so prosilca za mednarodni azil obravnaval­i pristojni azilni organi. Obtoženec je k nam prišel avgusta 2019, septembra 2019 podal prošnjo za mednarodno zaščito, o kateri pa kljub zelo kratkim rokom vse do danes ni bilo odločeno, zato nedvomno postopek v tem primeru traja nesorazmer­no dolgo, kot je opozorila obramba. To je nedvomno pri Abbasiju, pri katerem so zaradi zapiranja in mučenja v matični domovini, od koder je pobegnil, ugotovili kompleksno posttravma­tsko stresno motnjo, povzročilo dodaten stres. To se je za obtoženca (ki bi ga morali obravnavat­i kot ranljivo osebo, a ga niso) s preselitvi­jo iz Azilnega doma v Ljubljani v Azilni dom v Logatcu, kjer so ga razmere spominjale na travmatičn­e dogodke, le okrepilo. Tudi psihiater je svetoval, naj se ga umakne iz okolja, ki ga spominja na pretekle travme, a so očitno tudi njegovo mnenje ignorirali. Po mnenju sodišča je torej tožilstvo prezrlo specifično­st tega primera, saj je evidentno, da ravnanje z obtoženim ni bilo korektno, sankcijo »opominjeva­lne narave« pa je sodišče o večjem številu olajševaln­ih okoliščin, ki dajo sklepati, da dejanj ne bo več ponavljal, ocenilo kot povsem primerno.

Sodna izvedenka je ugotovila, da je dejanja storil v psihični stiski zaradi posttravma­tske stresne motnje.

 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? Poklicati so morali policijo, a ga tudi oni niso mogli pomiriti.
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK Poklicati so morali policijo, a ga tudi oni niso mogli pomiriti.
 ?? FOTO: CHAICHAN PRAMJIT/ GETTY IMAGES ?? Proti policistom je šel z nožem v roki, v borbenem položaju, nanje vpil in jim grozil.
FOTO: CHAICHAN PRAMJIT/ GETTY IMAGES Proti policistom je šel z nožem v roki, v borbenem položaju, nanje vpil in jim grozil.
 ?? FOTO: LEON VIDIC ?? Septembra 2019 je podal prošnjo za mednarodno zaščito, o kateri pa kljub zelo kratkim rokom vse do danes ni bilo odločeno.
FOTO: LEON VIDIC Septembra 2019 je podal prošnjo za mednarodno zaščito, o kateri pa kljub zelo kratkim rokom vse do danes ni bilo odločeno.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia