Slovenske Novice

Prvi vinograd miru in prijateljs­tva

V njem raste 19 posebnih sort ter najpomembn­ejši vrsti slovenske Istre malvazija in refošk

- JOŽE MIKLAVC

NA ZNANI kmetiji Mahnič v Dragonji pri Sečovljah so ob dvodnevnem srečanju vitezov vina (Ordo Equestris Vini Europae − O.E.V.E.) iz vse Slovenije ter več evropskih konzulatov prejšnji mesec odprli prvi evropski vinograd, in sicer ob 30-letnici delovanja konzulata za Slovenijo in obenem 30-letnici samostojne Slovenije. Družina Mahnič je s pomočjo stroke vinogradni­štva ter viteškega konzulata za Primorsko ustvarila ampelograf­sko zbirko vinskih trt, posvečenih svobodi, prijateljs­tvu narodov in miru med državami evropske povezave ter širše.

Ob veliki slovesnost­i ob obeležju ustanovitv­e Konzulata za Slovenijo pred tridesetim­i leti so v stolni cerkvi sv. Jurija v Piranu 12. junija izvedli veliko jubilejno viteško svečanost. V viteškem krogu so razglasili viteško vino za leto 2021, nato pa po sprejemu v hotelu Bernardin s kosilom in predstavit­vijo vinskega izbora nagrajenca okitili z laskavim priznanjem in imenovanje­m za viteško vino capris grand cuvee letnik 2018 družbe Vinakoper. V nedeljo so ob strokovni ekskurziji v Krajinskem parku Soline v Parecagu v Sečovljah izvedli 6. srečanje konzulatov OEVE/ ERVV s področja zveznih dežel in držav Alpe-Adria. Na slovesnem delu prireditve so podpisali listino za mir v več evropskih jezikih. Popoldansk­i program se je nadaljeval v vasici Dragonja na posestvu Mahnič z odprtjem in blagoslovo­m prvega evropskega viteškega vinograda miru in prijateljs­tva. Delegacije konzulatov oz. sosednjih držav ter slovenskih viteških legatur so posadile vinske trte v velik vinograd Mahničevih, ki so ga namensko uredili kot evropski ampelograf­ski vrt. Kot je povedala strokovnja­kinja za vinogradni­štvo KGZ Nova

Gorica − selekcijsk­o trsničarsk­o središče Vrhpolje pri Vipavi Andreja Škvarč, »v njem raste 19 posebnih sort ter najpomembn­ejši vrsti slovenske Istre malvazija in refošk. Tu raste in zdaj že rodi 12 domačih belih sort oz. biotopov: bianchera, borgonja rošta, malfašija, maliga, kanarjola, momjanški muškat kepica, muškati drobni, vili, ottonell, pinjoleta, tribjan ter izjemna peteršilja­sta žlahtnina. Ohranili so tudi rdeče in rdečkaste sorte; cipro, črna borgonja, malorčan balonček, maločrn mali grozd, piranski refošk, sladki teran in neznana sorta barvarica Mahnič.« Ob svečani posaditvi so dodali še več drugih ekskluzivn­ih sort, ki so jih posadili vitezi vina in nekateri gostje iz različnih področij in držav. Za legaturo Štajersko in Podravje je Mihael Fajfar posadil potomko najstarejš­e trte na svetu z Lenta, Črnogorci svoje najbolj žlahtne tradiciona­lne trte vranac in čubrico, domačinom pa je izdatno priskočil na pomoč Gašpar Gašpar Mišič s trsno sajenko primorske legature. Odkrili so še kamnito znamenje, odvzeto iz bližnje Stene (zato se imenuje tudi na tem mestu s tem imenom) ter uradno označbo vinograda, ki bo zanimiv tako ob rezi trt kot tudi ob trgatvi in negovanju različnih vinskih napitkov za lokalne in strokovne vinoteke. Po blagoslovu novonasaje­nih 10 trt ob kulturno-glasbenem programu je bilo ob okušanju dobre primorske kapljice vzdušje ravno pravo za domačo odlično hrano, ki so jo pripravili v kuhinji domače gospodinje ter vrhunske poznavalke vinogradni­štva Ingrid Mahnič. Kot smo izvedeli, je prav njena zasluga za promocijo primorskih vin ter domačnost na Osmici in gostilni Mahnič v Dragonji, streljaj od sečoveljsk­ih solin.

Zbirka vinskih trt je posvečena svobodi.

 ??  ?? Zdravica ob steni z napisom viteški vinograd miru in prijateljs­tva
Zdravica ob steni z napisom viteški vinograd miru in prijateljs­tva
 ??  ?? Tudi Gašpar Gašpar Mišič je posadil trto.
Tudi Gašpar Gašpar Mišič je posadil trto.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: JOŽE MIKLAVC ?? Tomislav Kovačič je čestital za izjemno pridobitev.
FOTOGRAFIJ­E: JOŽE MIKLAVC Tomislav Kovačič je čestital za izjemno pridobitev.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia