Slovenske Novice

Aromatična začimba za lahke poletne jedi

Bazilika je najboljša sveža, cele liste uporabimo za okras slanih in sladkih jedi; odlično se razume s paradižnik­om, tako na krožniku kot na vrtu

- Alenka Kociper

znameniti pesto, v katerega zmešamo naribani parmezan. Ponujamo jo k drugim vrstam sira, na primer mocareli, tudi s skuto se sijajno ujame. Pogosto jo potresemo po picah, testeninah in rižu ter krompirju. Bazilika s kuhanjem oziroma toplotno obdelavo hitro izgubi okus, zato jo dodajamo proti koncu. Sveži zmečkani listi bazilike bodo prijetno popestrili okus oljčnega olja ali kisa, če jih namočimo vanj, lahko pa jo kombiniram­o tudi s slajšimi živili, predvsem s sadjem, na primer z jagodami. Če smo je kupili ali nabrali preveč, sveže liste zavijemo v vlažno papirnato brisačo in jih damo v hladilnik, vendar ne več kot za dva ali tri dni, lahko pa jo z vejicami postavimo v kozarec z vodo kot šopek.

 ?? FOTO: MAGONE/ GETTY IMAGES FOTO: MARYNAVORO­NOVA/ GETTY IMAGES ?? S paradižnik­om sta nerazdružl­jiva.
Precej bolj drzno je koketiranj­e bazilike z jagodami.
FOTO: MAGONE/ GETTY IMAGES FOTO: MARYNAVORO­NOVA/ GETTY IMAGES S paradižnik­om sta nerazdružl­jiva. Precej bolj drzno je koketiranj­e bazilike z jagodami.
 ?? FOTO: OLGAMILTSO­VA/ GETTY IMAGES ?? Zelo enostavno jo je gojiti v lončku, pozimi in poleti.
FOTO: OLGAMILTSO­VA/ GETTY IMAGES Zelo enostavno jo je gojiti v lončku, pozimi in poleti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia