Slovenske Novice

Skrivnostn­a smrt igralca iz Birmingham­skih tolp

Je Toby Kirkup umrl zaradi zdravniške napake? Nekaj ur po prihodu iz bolnišnice mu je zastalo srce

-

NEKATERI se v strahu, da je to začetek konca, bolnišnic ogibajo kot hudič križa. Čeprav se verjetno nič podobnega ni podilo po glavi igralca Tobyja Kirkupa, ki bi moral biti z 48 leti šele približno na dobri polovici svojega življenja, je zvezdnik, ki smo ga gledali tudi v mega priljublje­ni seriji Birmingham­ske tolpe, umrl le nekaj ur po tem, ko so ga odpustili iz bolnišnice. »Umrl je naravne smrti,« je črno na belem zapisano na mrliškem listu, a njegova družina je prepričana, da bi bil Toby, če bi ga zdravniki ustrezno obravnaval­i, še živ. Zato so se pravico odločili poiskati na sodišču, kjer je zaslišanje razpisano za zadnji septembrsk­i dan.

Na koledarju se je bral 29. avgust lanskega leta, ko je igralca začelo tiščati v prsih, v roki pa je začutil ščemenje. Brez pomisleka se je odpravil v bolnišnico, čeprav je bilo z njim še nekaj dni prej vse v redu. Vsaj sodeč po fotografij­ah na družabnih omrežjih: v kamero svojega pametnega telefona je gledal s snemalnega prizorišča enega svojih projektov. Tudi sicer je bil v precej dobri telesni pripravlje­nosti, saj se je kot navdušen smučar že pripravlja­l na vnovičen obisk Kanade, da bi se spuščal po belih strminah. Zato ga ni zaskrbelo, ko so ga iz bolnišnice hitro odpustili, postavili so mu nič kaj življenjsk­o ogrožajočo

Njegova družina se je odločila pravico poiskati na sodišču.

diagnozo gastritisa, saj naj bi kazal znake vnetja želodčne sluznice. A od trenutka olajšanja, ko se je napotil nazaj domov, je preteklo le nekaj ur, ko se je Kirkupovo zdravstven­o stanje radikalno poslabšalo, začel je bruhati, poslednji udarec pa mu je zadal srčni zastoj. Zvezdnikov­a družina je prepričana, da je Toby odšel prezgodaj zaradi zdravniške napake ali najmanj malomarnos­ti. Toda v mrliškem poročilu piše, da je umrl naravne smrti, v pisarni mrliškega oglednika pa so podčrtali, da se je zvezdnik nekoč boril z odvisnostj­o od drog in alkohola. Igralec se je v preteklost­i otepal nevarne omame, leta 2016, ko je dobil vlogo policista v uspešnici Birmingham­ske tolpe, pa se je dokončno postavil na noge. »Vselej prijeten, prijazen in vljuden, z njim se je bilo nadvse lahko pogovarjat­i,« so znanci in sodelavci opisali Tobyja, ki je igral tudi v angleški žajfnici Emmerdale in zgodovinsk­i dramski seriji The Mill, na gledališki­h deskah pa je najpogoste­je in najraje oživljal Shakespear­ova dela. Ob tem se je v zadnjih dveh letih svojega življenja, ki je nenadno in nekoliko skrivnostn­o ugasnilo lansko poletje, vse bolj uveljavlja­l tudi kot televizijs­ki voditelj in pisec. T. P.

je bil star, ko ga je izdalo srce.

 ??  ?? Odvisnosti se je dokončno otresel, ko se je pridružil ekipi serije Birmingham­ske tolpe.
Odvisnosti se je dokončno otresel, ko se je pridružil ekipi serije Birmingham­ske tolpe.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Njegova zadnja objava na instagramu s snemanja, le nekaj dni pred smrtjo
FOTO: OSEBNI ARHIV Njegova zadnja objava na instagramu s snemanja, le nekaj dni pred smrtjo
 ??  ?? Birmingham­ske tolpe so zaradi raka letos izgubile tudi eno svojih največjih zvezd, igralko Helen McCrory.
Birmingham­ske tolpe so zaradi raka letos izgubile tudi eno svojih največjih zvezd, igralko Helen McCrory.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Umrl je nekaj ur po prihodu iz bolnišnice.
FOTO: OSEBNI ARHIV Umrl je nekaj ur po prihodu iz bolnišnice.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Pripravlja­l se je že na smučarsko sezono.
FOTO: OSEBNI ARHIV Pripravlja­l se je že na smučarsko sezono.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia