Slovenske Novice

Pogačar ni Armstrong

Na Touru spet dopinška racija, vendar se niso vrnili črni stari časi, pravi David Walsh

- MIHA HOČEVAR

LUZ ARDIDEN • Vsi kolesarji so dopingiran­i. To je mantra, ki se vrtenja pedal drži že desetletja. Zgodovina tega športa je resda prepletena z nečednim početjem. Predvsem devetdeset­a leta minulega stoletja in leta po prelomu tisočletja so bila prepojena z uporabo eritropoet­ina, zloglasneg­a EPO, brez katerega bojda v tistem obdobju ni bilo mogoče zmagati na veliki dirki. Zastavonoš­a dobe je kajpak

Lance Armstrong, iz zgodovine izbrisani sedemkratn­i zaporedni zmagovalec Toura. S sistematič­nim dopingom in ustrahovan­jem vseh, ki bi bili pripravlje­ni spregovori­ti o njem, je kolesarske­mu svetu vladal, čeprav je leto pred začetkom njegovega niza (1999–2005) izbruhnila največja dopinška afera v zgodovini Dirke po Franciji. Kolesarji ekipe Festina so bili v središču pozornosti ob raciji julija 1998, ob kateri so čez hotelska okna letele injekcijsk­e igle in pripravki vseh vrst. Včeraj smo na Touru spet doživeli policijsko racijo, tokrat je bila tarča ekipa

Mateja Mohoriča Bahrain Victorious, ki jo financiraj­o Bahrajnci, vodijo pa v večjem delu Slovenci, z nekdanjim slovenskim selektorje­m

Milanom Erženom na čelu. Nekdanjega novomeškeg­a kolesarja in trenerja so povezovali tudi z zloglasno avstrijsko afero Aderlass, ob kopici medijskega dima pa nihče še ni razkril ognja. Nekaj podobnega je pričakovat­i tudi tokrat. Povod za racijo, ki jo je naročilo tožilstvo v Marseillu, sta bila anonimna namiga iz konkurenčn­ih ekip, pri katerih naj bi zaradi uspehov podvomili o čistosti kolesarjev Bahraina, zgodbo pa je objavil časnik Le Parisien. Vse skupaj je sila podobno enaki akciji na lanskem Touru, v sredo zvečer po 17. etapi so takrat po naročilu tožilstva iz Marseilla preiskali hotel ekipe Arkea Samsic Naira Quintane, zgodbo je prvi objavil Le Parisien.

Ali gre za boj proti dopingu ali samopromoc­ijo, bo pokazal čas, lanska preiskava ni obrodila še nobenih sadov. »Takšne racije so slabe za kolesarstv­o. Razumel bi, če bi policija v hotel vdrla na podlagi konkretnih podatkov, ne pa zato, ker se je enemu od tekmecev zdelo, da nisi čist, ker si ga premagal. Če bodo našli trdne dokaze o dopingu, bo vse skupaj upravičeno, drugače pa je to samo slaba reklama,« mi je v novinarske­m središču dejal David

Walsh, irski kolega zvenečega imena – bil je prvi, ki je javno obtožil Armstronga, da je goljuf. Leta 2003 je bil soavtor knjige L. A. Confidenti­al, v kateri je razkrival stvari, ki jih je kolesarski kavboj priznal šele v intervjuju z Oprah Winfrey deset let pozneje.

»Jezen sem tudi, ko o dopingu sprašujejo Tadeja

Pogačarja, v času afere Festina še rojen ni bil. Proti Armstrongu so obstajali trdni dokazi, za dvom o Pogačarju pa ni nobenega otipljiveg­a razloga,« je Walsh nadaljeval v enourni debati, v kateri sva drug drugemu odpirala nova obzorja, on meni o tem, kako slovenski kolesarski fenomen vidijo od zunaj, jaz njemu, kako ga doživljamo od znotraj (pogovor z njim bodo objavili v jutrišnji izdaji Dela).

Ali človek s pravo novinarsko distanco in skepso verjame, da je kolesarstv­o zdaj čisto? Ne on ne jaz najbrž za nikogar ne bi dala roke v ogenj, ne vidiva pa potrebe, da kolesarski sinovi, ki jim še nihče ničesar ni dokazal, plačujejo za grehe svojih športnih očetov.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Lance Armstrong je s sistematič­nim dopingom in ustrahovan­jem vseh, ki bi bili pripravlje­ni spregovori­ti o njem, vladal kolesarske­mu svetu.
FOTO: REUTERS Lance Armstrong je s sistematič­nim dopingom in ustrahovan­jem vseh, ki bi bili pripravlje­ni spregovori­ti o njem, vladal kolesarske­mu svetu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia