Slovenske Novice

Po kraji izpuščen iz zapora

-

Ko naj bi 8. novembra 2015 Arahovim ukradel zlate palice, je bil Frank Palmer na prestajanj­u kazni 10 let in 11 mesecev zapora (enotna kazen zaradi kopice kaznivih dejanj). V času tatvine je bil na prostem izhodu. Kazen bi odslužil šele januarja 2018, a le nekaj tednov po kraji palic mu je komisija za pogojne odpuste predčasno podarila prostost, na katero je odkorakal 27. novembra 2015.

leteli na črne pajkice, ki niso bile njihove. Odnesli so jih na policijo, na Nacionalne­m forenzične­m laboratori­ju (NFL) pa so z njih izluščili biološke sledi. Izkazalo se je, da so bile na njih Palmerjeve sledi. In ker je Arahova rekla, da so bile videti, »kot da bi jih nekdo pravkar dol potegnil«, je verjetno, da jih je vlomilec slekel v hiši, potem pa nanje pozabil.

Ne glede na tožilski kronski dokaz v obliki pajkic pa bi se kaj lahko zgodilo, da tožilci Palmerja ne bi mogli posaditi na zatožno klop, saj se je odvetnik Boris Grobelnik zapičil prav v DNK. Klientoveg­a so namreč pristojni hranili z nekega drugega kaznivega dejanja, ko je svoje sledi pustil na pločevinki piva. Toda v zadevi, iz katere so policisti hranili Palmerjev DNK, je bil ta pravnomočn­o oproščen, zato ga policisti po odvetnikov­em prepričanj­u v svoji bazi ne bi smeli imeti. Zahteval je njihovo izločitev iz spisa in ob tem opozoril na nadzor nad delom policije v zvezi z ravnanjem s podatki o biometričn­ih značilnost­ih oseb, ki jim je bil odvzet vzorec DNK. Ta je leta 2018 med drugim pokazal, da je policija v evidenci še vedno hranila tudi profile, pri katerih ni bila zabeležena pravna podlaga, na podlagi katere so bili odvzeti. Kar 6001 profil so zato morali izbrisati. Okrožno sodišče je nato pajkice oziroma poročilo o preiskavi NFL res izločilo iz sodnega spisa z utemeljitv­ijo, »da je bil obdolženče­v DNK pridobljen nezakonito«. Toda tožilstvo se je pritožilo in višje sodišče je poročilo vrnilo v spis, saj naj bi bil Palmer tudi obsojen za eno od številnih kaznivih dejanj v svoji kriminalni karieri, med katerim so izolirali njegov DNK. Po mnenju višjih sodnikov je bila torej hramba vzorca »pravilna in zakonita«. Sojenje se je šele začelo, je pa že znano, da Arahovi od Franka Palmerja zahtevajo, da jim poplača vso škodo, njihov premoženjs­kopravni zahtevek je okrog 120.000 evrov. Dve zlati palici sta sicer bili v lasti družinske družbe Arah Consulting, ena pa Janka in Metke Arah. ■

 ??  ?? Kaj se mu očita v obtožbi, nekako razume, a zagovarjal se bo z molkom.
Kaj se mu očita v obtožbi, nekako razume, a zagovarjal se bo z molkom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia