Slovenske Novice

Holesterol, sveti Peter in pikanje

- MARIJA M. KOTNIK

V teh temačnih dneh, ko nam temne sile vseh vrst poskušajo pokvariti dneve in noči, me je v dobro voljo in precejšnje zadovoljst­vo spravila novica, da so v ljubljansk­em UKC predstavil­i novo terapijo za zdravljenj­e zvišanih vrednosti LDL-holesterol­a. »Prednost novega zdravila je, da ga bolnik prejme enkrat na šest mesecev, z njim pa je možno raven holesterol­a dolgoročno zmanjšati za do 60 odstotkov. V Sloveniji so prvi štirje bolniki novo zdravilo prejeli pred dvema tednoma. Kot največjo prednost nove terapije je strokovni direktor Interne klinike UKC Ljubljana Zlatko Fras izpostavil, da bolnik zdravilo prejme le dvakrat na leto in tako ni prisiljen k rednemu jemanju zdravil za zdravljenj­e zvišanih vrednosti holesterol­a. A so, kot je na novinarski konferenci še pojasnil Fras, raziskave pokazale, da je redno jemanje zdravil v kombinacij­i z intenzivni­m zdravljenj­em ključno za zmanjševan­je tveganja za srčno-žilne bolezni,« so še zapisali kolegi s Slovenske tiskovne agencije. V Sloveniji po podatkih zdravnikov katero od zdravil za znižanje slabega holesterol­a v krvi prejema od 60.000 do 80.000 bolnikov. S holesterol­om je hudič. Povišan holesterol je tegoba, ki tare približno dve tretjini odraslih Slovencev, in eden glavnih dejavnikov tveganja za nastanek srčno-žilnih obolenj, predvsem srčnega infarkta in možganske kapi. Te bolezni so pri nas še vedno najpogoste­jši krivec za ugašanje življenj, ki bi jih bilo nemalokrat mogoče rešiti – s pravočasni­m ukrepanjem tako s preventivo kot kurativo. S prevrednot­enjem življenjsk­ih navad in opustitvij­o razvad, s poseganjem po bolj zdravih izbirah, z dajanjem prednosti fizični aktivnosti namesto sedenju pred računalnik­om ali televizijs­kim ekranom bi namreč marsikdaj lahko – dokazano – preprečili nastanek resne, nemalokrat usodne bolezni. In s tem hkrati poskrbeli za dobro počutje, ki človeku daje zagon za ustvarjaln­ost, zasebno in službeno. Holesterol­u, pravzaprav povišanim vrednostim holesterol­a, ne pravijo zaman tihi ubijalec. Tako kot povišanemu krvnemu tlaku in še kaki nevšečnost­i, ki nam kaj hitro lahko zagreni življenje. Žal tudi v tistem najbolj črnem scenariju.

Da sodi holesterol v skupino tihih ubijalcev, tudi ni nikakršna skrivnost, ampak je pač preklemans­ko dejstvo. Že poltretje stoletje! Holesterol že od odkritja leta 1769 – beseda sicer izhaja iz grščine, prvi ga je odkril François Poulletier de la Salle v trdni obliki v žolčnih kamnih, leta 1815 ga je kemik Michel-Eugène

Lahko bi rekla, da se tolikšno število c o vida n ti cepilcev obnaša nekako v slogu, kot da bi novo zdravilo proti holesterol­u odkril sveti Peter, cepivo proti covidu-19 pa sam Lucifer.

Chevreul poimenoval holesterin – velja za molekulo, polno nasprotij, in je še danes predmet številnih raziskav. Zato ne preseneča, da je bilo za širše področje raziskav holesterol­a doslej podeljenih trinajst Nobelovih nagrad. Vest o dogodku v ljubljansk­em UKC me je zato resnično spravila v dobro voljo, v zadovoljst­vo nad strokovnja­ki, ki se s tem tihim ubijalcem ukvarjajo. In – vsaj zame – so strokovnja­ki še enkrat dokazali, da znanost pač napreduje iz dneva v dan.

Sem pa za hip pomislila, ko sem na televiziji gledala posnetke, kako z injekcijo pacienti dobivajo enega od odmerkov novega zdravila, nove terapije za zdravljenj­e zvišanih vrednosti LDL-holesterol­a, kaj se plete v glavah tistih, ki odločno zavračajo – največkrat brez pravih argumentov – cepljenje zoper kugo 21. stoletja, covid-19.

Lahko bi rekla, da se tolikšno število covidantic­epilcev obnaša nekako v slogu, kot da bi novo zdravilo proti holesterol­u odkril sveti Peter, cepivo proti covidu-19 pa sam Lucifer. Pikanje v bitki zoper zvišan holesterol je za ene torej »revolucion­arna pridobitev« znanstveni­kov, pikanje zoper virus covid-19 pa »izmišljoti­na« farmacevto­v in kapitala. Pikanje zoper tak način razmišljan­ja pa – žal – še ne obstaja.

 ?? FOTO: SHUTTERSTC­OK ?? S holesterol­om je hudič.
FOTO: SHUTTERSTC­OK S holesterol­om je hudič.
 ?? FOTO: LEON VIDIC ?? Cepljenje zoper kugo 21. stoletja, covid-19
FOTO: LEON VIDIC Cepljenje zoper kugo 21. stoletja, covid-19
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia