Slovenske Novice

Na biljard in kolo kar pod vodo

V Dubaju so odprli najgloblji bazen na svetu; na 60 metrih globine je tudi potopljeno mesto

-

ubaj ne more iz svoje kože podiranja in zbiranja (arhitektur­nih) rekordov. Metropoli Združenih arabskih emiratov ni bilo dovolj, da se lahko pobaha z najvišjo stolpnico, največjim, kar 75-nadstropni­m hotelom in največjim nakupovaln­im središčem na svetu, tem orjaškim turistični­m magnetom je zdaj dodal še najgloblji bazen na svetu. S skoraj globokomor­sko globino 60 metrov je tako s 15 metri naskoka ukradel rekord poljskemu bazenu Deepspot. Za zdaj se je v njegove globine mogoče potopiti le s povabilom, a že konec julija naj bi odprl vrata tudi širši javnosti. Na najgloblji točki se je mogoče potopiti kar 60 metrov globoko, najsi z jeklenko z zrakom najsi na dah. Velik je za štiri olimpijske bazene, v njem pa je 14 milijonov litrov vode, segrete na udobnih 30 stopinj Celzija, da zadostuje že tanka mokra obleka ali zgolj kopalke. To je bazen, ki je del nove dubajske atrakcije Deep Dive Dubai, v števil

Dkah. A kdor je menil, da so se njegovi ustvarjalc­i ustavili le pri običajnem bazenu, bi udaril mimo. Projekta, ki bo gotovo vabil in mamil vse ljubitelje potapljanj­a, so se lotili velikopote­zno in v njem ustvarili pravo podvodno kraljestvo z umetno ustvarjeni­m potopljeni­m mestom. Z masko, plavutmi in jeklenko bodo njegovi gostje lahko raziskoval­i potopljena stanovanja in celo knjižnico, porušene zidove z grafiti, na bazenskem dnu bodo lahko igrali namizni nogomet ali biljard – le kdo se lahko pohvali s tekmo v barskem športu 60 metrov pod vodno gladino?! –, na poti do dna pa sta tudi dve suhi sobi z zrakom. Za piko na i, da bo to vodno doživetje požgečkalo skoraj vse naše čute, pa so vgradili še poseben svetlobni in zvočni sistem, ki na različnih predelih bazena in v posameznih podvodnih stanovanji­h ustvarja različne atmosfere. Z bazenom so ubili dve muhi na en mah. Ni namreč le potapljašk­i bazen, ki bo vabil potapljače, ki bodo njegove skrivnosti raziskoval­i samostojno ali pod vodstvom vodiča, in kjer bo mogoče opravljati potapljašk­e tečaje, začetniške in nadaljeval­ne. Hkrati je tudi podvodni filmski studio, največji v regiji, s sobo za filmsko montažo v bližini.

Bazen je prava paša za oči že od zunaj. Svoj dom je namreč našel v velikanski strukturi v obliki ostrige na 1500 m2, s čimer so se arhitekti poklonili njihovi kulturni dediščini potapljanj­a za biseri. Seveda pa so poskrbeli tudi za varnost, dobesedno v vsakem kotičku. Potapljače bo, da ne bo šlo kaj narobe, namreč motrilo kar 56 podvodnih kamer, ob bazenu pa imajo na razpolago tudi najbolj napredno hiperbarič­no komoro v regiji, ki lahko v primeru težav z dekompresi­jsko boleznijo pomaga kar 12 ljudem sočasno.

185 evrov (in navzgor) bo treba odšteti za vstopnico.

 ?? FOTO: DEEP DIVE DUBAI VIA REUTERS ?? V najgloblje­m bazenu na svetu se lahko potopite 60 metrov globoko.
FOTO: DEEP DIVE DUBAI VIA REUTERS V najgloblje­m bazenu na svetu se lahko potopite 60 metrov globoko.
 ?? FOTO: DEEP DIVE DUBAI VIA REUTERS ?? Z obliko stavbe so se arhitekti poklonili dediščini potapljanj­a za biseri.
FOTO: DEEP DIVE DUBAI VIA REUTERS Z obliko stavbe so se arhitekti poklonili dediščini potapljanj­a za biseri.
 ?? FOTO: DEEP DIVE DUBAI ?? Le redko kdo se lahko pohvali s tekmo v barskem športu globoko pod vodno gladino.
FOTO: DEEP DIVE DUBAI Le redko kdo se lahko pohvali s tekmo v barskem športu globoko pod vodno gladino.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia