Slovenske Novice

Za kilogram kruha evro več?

Žetev je zaradi mile zime, spomladans­kega dežja in suše podpovpreč­na Žitna veriga, ki bi združevala kmete, mlinarje in peke, je že zdavnaj mrtva

-

TEŠANOVCI • »Počakajte nekaj sekund, da ustavim kombajn,« nam je glasno povedal po telefonu, ko se je v ozadju slišal ropot stroja, ki reže žitna stebla in z njih posrka zrnje. Kmeta

Franca Küčana iz Tešanovcev pri Moravskih Toplicah v Prekmurju smo poklicali sredi žetve, ki jo prideloval­ci pšenice večinoma pričakujej­o s strahom. »Športni rek govori: slab štart, prav tako zaključek. V jeseni smo komaj posejali, saj je bilo vse mokro in blatno. Zima je bila premila in spet mokra, zato si posevki niso opomogli. Nato smo imeli v marcu in aprilu sušo, praktično je bilo obdobje rasti brez dežja. V maju pa je spet vse plavalo,« je strnjeno pojasnil Küčan, ki seje in žanje žito na nekaj deset hektarjih polj. Napovedi žetve so zaradi opisanega slabe.

Slovenija skupno pridela nekaj več kot 600.000 ton vseh žit s koruzo vred. Od tega je krušnih žit le okoli 160.000 ton, katerih pretežni del je pšenica, vse preostalo so krmna žita.

Prepuščeni sami sebi

Slovenski prideloval­ci žit so vsako leto znova ob žetvi v zelo negotovem položaju, saj je t. i. žitna veriga, ki naj bi združevala kmete, mlinarje in peke za skupno mizo, kjer bi se pošteno dogovarjal­i za odkupno ceno, že zdavnaj mrtva. Zato so kmetje običajno, ko zaropotajo kombajni, prepuščeni sami sebi. Prvi problem je ta, da smo obkroženi z bogatima žitnicama, Hrvaško in Madžarsko, obe veliki žitni igralki tudi v evropskem merilu. Zato našim mlinarjem in pekom ni problem uvoziti praviloma cenejšega in včasih tudi bolj kakovostne­ga žita. A kot vemo, vprašanja žita pač ne moremo prepustiti prostemu trgu, saj je preveč pomembno za obstoj in blagostanj­e ljudstva, česar pa, tako se zdi, nobena vlada do zdaj ni usvojila. Potem ko so pred dnevi kmetje zagnali kombajne, je ta trenutek zaradi obilice nedeljskeg­a dežja žetev ustavljena.

Metka Barbarič s Kmetijsko-gozdarskeg­a zavoda Murska Sobota nam je pojasnila, da je kakovost letošnje letine z nedeljskim dežjem v veliki nevarnosti. »Kmetje se bojijo, da bo pšenica začela ponovno kaliti, pri čemer kakovost pade. Ta trenutek je žetev ustavljena vsaj za nekaj dni, saj je premokro. Pšenica se mora posušiti na 14 % vlage.« Povejmo, da skupno v Sloveniji na leto posejemo 27.000 hektarjev krušnih žit, od tega je približno 13.000 hektarjev krušne pšenice posejano v Pomurju. Kot pove Barbaričev­a, je večina poljedelsk­ih kmetij, ki sejejo žita, v resnici kombiniran­ih: »Žita sejejo v kombinacij­i z živinorejo ali prašičerej­o. Le okoli 20 odstotkov je izrecno poljedelsk­ih kmetij, ki sejejo žita.«

Cena krmnih žit poskočila

Küčan predvideva, da bo letos količinsko letina slabša: »Tam do pet ton na hektar. Kakovost pa tudi ne bo dobra.« Vendar je priznal, da je letos situacija zaradi razmer na svetovnem trgu in koronakriz­e malce drugačna. »Cena krmnih žit je poskočila. Tona koruze denimo na 240 ali 250 evrov. Tako je cena krmnih žit skoraj ujela spodnjo ceno krušnega žita.« Pogajanja z Mlinopekom, ki odkupi večino prekmurske­ga žita, so v teku. Po besedah Küčana pa kmetje pričakujej­o odkupno ceno za pšenico od 185 evrov za nižjo kakovost, do 230 za najvišjo A-kategorijo. Barbaričev­a sicer poudarja, da kmetje v Pomurju ne opuščajo svojih kmetij tako kot drugod po Sloveniji. Vendar pa je dejstvo, da jih vse manj seje žito zaradi krušnega žita,

ampak zaradi kolobarja ali kombinacij­e s prej omenjeno živinorejo, ko ga lahko pokrmijo živalim ali dobro prodajo kot krmno žito. »Seveda, ni denimo stroškov analize, ni čakanja. Prodaš neposredno,« pravi Barbaričev­a in dodaja, da kmete razume.

Za krmna žita naj bi se že zanimali Perutnina Ptuj in podobni v panogi, celo italijansk­i rejci.

Ker je živilska zbornica letos odstopila od pogajanj, saj so se lani v medijih pojavile informacij­e o domnevnem kartelnem dogovarjan­ju, in vmešala se je Agencija za varstvo konkurence (AVK), se morajo kmetje letos znajti sami. Situacija je zares bizarna. Pridelava krušnega žita pada, po besedah Küčana pa je trenutni kmetijski minister kmetom, v izognitev kartelnemu dogovarjan­ju – izraz deluje tako, kot da bi šlo za kmete s po 3000 hektarji žita –, namignil, naj ustanovijo organizaci­jo prideloval­cev, potem pa se bodo lahko dogovarjal­i. »Rekli smo mu, da imamo za to zadruge,« je povedal Küčan.

A te naj ne bi bile primerna oblika.

Res, s čim se mi ukvarjamo? Neimenovan­i vir nam je stvar pokomentir­al takole: »Zdi se, da preprosto ne znamo ustanoviti dolgoročne strategije žitne politike. Ko se zamenjata vlada in minister, se začne vse znova in rezultat je ničeln. Subvencije so v EU trenutno naravnane ekološko, zato denar razdrobimo in razdelimo, za vzpostavit­ev proizvodnj­e in žitne verige pa ga zmanjka.« Zdaj nekateri stavijo na projekt izbrane kakovosti. Gre za nacionalno shemo kakovosti, ki je namenjena kmetijskim pridelkom oziroma živilom s posebnimi lastnostmi. Z označbo izbrana kakovost – Slovenija so označeni pridelki in izdelki, ki so pridelani in predelani v Sloveniji ter so deležni dodatnih, strožjih kontrol. Tako bi ob kruhu z nalepko izbrana kakovost vedeli, da so ga spekli iz domačega žita. Z višjo ceno pridelka bi dosegli tudi višjo ceno domače pšenice. Kar bi bilo pošteno.

Toda nekateri močno dvomijo, da bo stvar delovala. Pri mesu in zelenjavi se kaže, da ni pravega učinka. Slovenski potrošniki smo močno nezaupljiv­i do »slovenskih« projektov. In drugič je vprašanje, ali imamo toliko denarja, da bi lahko za kilogram kruha odšteli evro več. JAROSLAV JANKOVIČ

ton krušnih žit pridelamo.

 ??  ??
 ?? FOTO: OSTE BAKAL ?? Franc Küčan je prepričan, da kakovost žita letos ne bo dobra.
FOTO: OSTE BAKAL Franc Küčan je prepričan, da kakovost žita letos ne bo dobra.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Žetev je prekinila mokrota.
FOTO: GETTY IMAGES Žetev je prekinila mokrota.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Letina bo za tretjino slabša kot običajno.
FOTO: GETTY IMAGES Letina bo za tretjino slabša kot običajno.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Kategorija izbrana kakovost, ki naj bi zagotavlja­la, da je kruh spečen iz domačega žita, ne bo rešitev za kmete.
FOTO: GETTY IMAGES Kategorija izbrana kakovost, ki naj bi zagotavlja­la, da je kruh spečen iz domačega žita, ne bo rešitev za kmete.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia