Slovenske Novice

Župnika okradlinje­govi krščenci

Prior križevnišk­ega reda Janko Štampar se je osvežil v Kolpi Obstopili so ga Romi, mu ponudili pivo in ga obrali

- TOMICA ŠULJIĆ tomica.suljic@slovensken­ovice.si

ČRNOMELJ • V poletnem času se precej ljudi ukvarja z varnostjo na plažah in kopališčih; ene zgolj tarejo skrbi, drugi pa resnično postanejo žrtve kaznivih dejanj: »Na parkirnem prostoru kopališča na območju Gribelj je nekdo vlomil v osebni avtomobil in iz denarnice odtujil denar,« je pred desetimi dnevi poročala Alenka Drenik z novomeške policijske uprave. Griblje so kraj ob Kolpi, nedaleč od Črnomlja; žrtev vloma pa je bil župnik in prior križevnišk­ega reda

Janko Štampar, ki je zdaj župnik v Veliki Nedelji – a je v preteklost­i kar 21 let služboval v Beli krajini.

Še nikoli niso bili tako prijazni

»Službeno sem bil v Črnomlju in sem si rekel, da se grem kopat,« nam začetek nenavadne in za župnikov žep drage prigode opisuje Štampar, ki je svoj avto parkiral kakšnih 200 metrov stran od kopališča; zaradi bolečin v nogi je poiskal parkirišče, s katerega mu do vode ni bilo treba pretirano dolgo hoditi: »Vedel sem za to kopališče. Tudi avto sem pustil tako, da se je z vseh strani videl, nisem ga pustil nekje v grmovju,« nam opisuje. Ko je prišel do Kolpe, pa naj bi k njemu pristopili

Romi, ki so ga povabili k njim: »Eto, pol pa so me drapnali,« jedrnato strne kopališko izkušnjo, a nadaljuje opisovanje okoliščin.

Rom naj bi sam odšel k sodnici v Črnomelj in priznal, da je kradel Štamparjev­i kuharici!

»Dva starejša sta me celo poznala, še krstil sem ju,« pravi; ob tej dvojici so bili navzoči še drugi Romi. Štampar pojasnjuje, da se je dlje kopal: »Zmotilo pa me je, da so bili tako silno prijazni, še nikoli tako,« pravi župnik: »Eden mlajših je izginil za nekaj časa, nato je prišel nazaj in je rekel: 'Boš pivo?' Nikoli mi ni Cigan piva ponudil,« nadaljuje ter doda, da je vse skupaj postalo »do kraja sumljivo, nisem pa niti slučajno pomislil, da bi me okradli.«

Ko se je vrnil proti avtu, je že skozi zadnjo avtomobils­ko steklo videl, da je njegov nahrbtnik v avtomobilu razmetan: »Imel sem 450 evrov, mogoče kak evro več, pa točno 1530 kun, skritih v nahrbtniku za zadnjim sedežem.« V seštevku je iz Štamparjev­e denarnice izginilo dobrih 650 evrov. Pozneje naj bi policisti in mehanik ugotavljal­i, da je bil avtomobil odprt čez okrasno letev avtomobila: »Že takrat, ko sem prišel tja, so me morali točno opazovati, ko sem se preoblačil. Točno so vedeli, kje je denar,« opisuje župnik ter dodaja, da je na začetku mislil, da mu je kdo izmaknil ključ: »Enostavno mi je bilo nemogoče, da bi pri lajšti prišli noter,« izrazi svoje čudenje nad tem, da je bilo vozilo odprto čez okrasno letev.

Vlom in krajo je seveda prijavil policiji, tokrat pa bo najverjetn­eje težje prišel do svojega denarja kot v preteklost­i: »Včasih, ko sem delal s Cigani, me niso nikoli okradli – so pa mojo kuharico. Videl sem ga celo, ko je odšel od nje, potem ko jo je okradel.« Pozneje naj bi isti Rom prišel k njemu po zakrament krsta, pa ga je zavrnil: »Potem so vršili pritisk, 13 Ciganov je prišlo k meni, naj jih krstim – pa sem jim povedal, da si takšni, ki kradejo, ne zaslužijo krsta.« Stvari naj bi šle v preteklost­i tako daleč, da naj bi Rom sam odšel k sodnici v Črnomelj in priznal, da je kradel Štamparjev­i kuharici! Župnik opozarja, da je nekaj precej narobe z našim

» Takim, ki kradejo, ne bi dal več socialne pomoči.

socialnim sistemom:

»Za otroke je sicer prav, da dajo. Takim, ki kradejo, pa ne bi dal več socialne pomoči.« In ko ga povprašamo, ali čuti razočaranj­e nad doživetim, nam Štampar odvrne: »Hudo mi je, ker ne kradejo iz življenjsk­e nuje, da bi bili toliko potrebni denarja.« Do zaključka redakcije pa nam s policije niso odgovorili, ali so morebitne storilce že prijeli.

 ?? FOTO: ARHIV DELA ?? Osvežitev bo zanj precej boleč spomin.
FOTO: ARHIV DELA Osvežitev bo zanj precej boleč spomin.
 ?? FOTO: KRIŽNIKI V SLOVENIJI ?? V preteklost­i je Štampar 21 let delal tudi z Romi, slednji naj bi ga ob zadnjem obisku okradli.
FOTO: KRIŽNIKI V SLOVENIJI V preteklost­i je Štampar 21 let delal tudi z Romi, slednji naj bi ga ob zadnjem obisku okradli.
 ?? FOTO: UROŠ HOČEVAR ?? Med kopanjem so mu vlomili v avto in izpraznili denarnico.
FOTO: UROŠ HOČEVAR Med kopanjem so mu vlomili v avto in izpraznili denarnico.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Kolpa z razgledne točke Kozice v Beli krajini
FOTO: SHUTTERSTO­CK Kolpa z razgledne točke Kozice v Beli krajini
 ?? FOTO: LEESLE/ GETTY IMAGES ?? Tat je pobral denar božjemu služabniku – in to ne zgolj bakrenega drobiža, ampak lepe denarce.
FOTO: LEESLE/ GETTY IMAGES Tat je pobral denar božjemu služabniku – in to ne zgolj bakrenega drobiža, ampak lepe denarce.
 ?? FOTO: ALENKA KOCIPER ?? Župnik in prior križevnišk­ega reda Janko Štampar je bil nesramno okraden.
FOTO: ALENKA KOCIPER Župnik in prior križevnišk­ega reda Janko Štampar je bil nesramno okraden.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia