Slovenske Novice

Proč z vonjem po ribah

Ker v zraku ali posodi po pripravi rib pogosto ostane neprijeten vonj, je dobro vedeti, kako se ga znebiti

- M. F.

Ribe so okusne, zdrave in zlasti poleti idealna hrana, kajti meso večine se speče ali skuha hitro, kar pomeni, da ni treba dolgo stati ob štedilniku, poleg tega so ribe lahke in ne obremenijo pretirano prebavil, kar je v vročem delu leta dodaten plus.

Imajo pa tudi neprijetno lastnost. In sicer če jih ne pečete zunaj na žaru, po pripravi v zraku in posodi ostane neprijeten vonj, ki še dolgo spominja na glavno sestavino kosila ali večerje. Kako ga premagati?

Previdno že pri nakupu

Sveža oddaja mnogo prijetnejš­i vonj od ribe, ki je v hladilniku ribarnice ali trgovine dolgo čakala na kupca. Zato se prepričajt­e, da je izbrana res sveža. Prepoznali jo boste po vonju, ki spominja na vodo, iz katere prihaja, po jasnih očeh, trdni, a prožni teksturi in rdečih škrgah.

Mleko in kis

Dejstvo je, da ne glede na to, kako sveža je riba, bo vonj po njej po pripravi praviloma prisoten, čeprav je pri svežih manj izrazit in moteč. Eden od načinov, s katerim se mu lahko izognete, je namakanje ribe v mleku.

Brez skrbi, riba ne bo imela okusa po njem, bo pa beljakovin­a kazein nevtralizi­rala delovanje snovi trimetilam­in, ki je odgovorna za neprijeten vonj. Ribo, celo ali file, pred pripravo pet minut namakajte v mleku in jo ocvrite, skuhajte ali specite kot običajno.

Drugo možnost preventive predstavlj­a kis. Ta nase potegne neprijetne vonjave, zato ob štedilnik med kuhanjem postavite z njim napolnjeno skodelico.

Če ribe kuhate, čez posodo namesto pokrovke napnite v kis namočeno krpo. Način se zlasti obnese pri pripravi juhe. Pomaga tudi limona: v posodo narežite limono, jo prelijte z vodo in zavrite na štedilniku. Para, ki se bo med tem sproščala, bo sproti odstranjev­ala vonj, ki ga med pripravo oddaja riba. Če jo pečete v pečici, po tem, ko jo vzamete iz nje, v še toplo pečico položite na rezine narezano limono. Njena eterična olja so močnejša od vonja ribe.

Krompir in lovor popravljat­a škodo

Če ste jih pred pripravo hranili v plastični posodi, ima ta zagotovo vonj po njih. Ker je plastika porozna, ga je težko odstraniti, najlažje pa ga premagate tako, da v posodo narežete rezine krompirja, jih prelijete z vodo in počakate nekaj ur.

In še zadnji učinkovit način, ki vam lahko pride prav: po pripravi rib v kuhinji v ognjevarni posodi na suho popražite posušene lovorove liste. Dim, ki se bo sproščal, bo odstranil neprijetne vonjave in za seboj pustil dišečo aromo.

Eden od načinov, s katerim se neprijetno­sti lahko izognete, je namakanje ribe v mleku. Sveža oddaja mnogo prijetnejš­i vonj od ribe, ki je v hladilniku ribarnice ali trgovine dolgo čakala na kupca.

 ?? FOTO: NATURALBOX/ GETTY IMAGES ?? Mleko ublaži vonj, ki ga med pripravo oddajajo ribe.
FOTO: NATURALBOX/ GETTY IMAGES Mleko ublaži vonj, ki ga med pripravo oddajajo ribe.
 ?? FOTO: ALEXRATHS/ GETTY IMAGES ?? Med nakupom bodite pozorni na svežino.
FOTO: ALEXRATHS/ GETTY IMAGES Med nakupom bodite pozorni na svežino.
 ?? FOTO: NIKOLAY_ DONETSK/ GETTY IMAGES ?? Kuhinjo po pripravi rib osvežite z lovorjem.
FOTO: NIKOLAY_ DONETSK/ GETTY IMAGES Kuhinjo po pripravi rib osvežite z lovorjem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia