Slovenske Novice

Mobi strožje, hitrost blažje

Novela zakona o pravilih cestnega prometa sprejeta, a še ne velja Za uporabo telefona 250 evrov in tri kazenske točke

- TOMICA ŠULJIĆ tomica. suljic@ slovensken­ovice. si

LJUBLJANA • Precej po tihem je državni zbor konec minulega tedna sprejel zakon o spremembah zakona o cestnem prometu, v katerem so posodobili nekatere prometne pojave, ki so vmes postali del vsakdana. Verjetno bo največja oziroma najbolj globoka sprememba tista o uporabi mobilnega telefona med vožnjo, ki je – kljub že veljavni prepovedi in kazni 120 evrov – ljudje ne upoštevajo pretirano. Po novem bo šest telefonski­h kršitev dovolj, da vam odvzamejo vozniško dovoljenje!

Nižje kazni za prehitro vožnjo

Kazen za uporabo telefona med vožnjo brez naprave za prostoročn­o telefonira­nje se ne bo zgolj dvignila na 250 evrov, ampak bo po novem prinesla tri kazenske točke. V ocenah stanja in razlogih za sprejem zakonske novele pa so predlagate­lji zapisali, da je sprememba predlagana zaradi »premajhneg­a zavedanja o posledicah v prometnih nesrečah, ki ga predstavlj­a uporaba mobilnega telefona«. Pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) pa poudarjajo, da je uporaba mobilnikov v prometu problemati­čna tudi za kolesarje, pešce in druge udeležence: »Težava ni le pogovor, temveč tudi pisanje sporočil, uporaba spleta, družabnih omrežij …« opozarja Anita Drev, vodja odnosov z javnostmi pri AMZS.

Še ena korenita sprememba je znižanje kazni za prekoračit­ev hitrosti, ki jo je (vključno z novim cenikom) objavil in komentiral minister za infrastruk­turo Jernej Vrtovec: »Občutne nižje kazni za prehitro vožnjo so sprejete in končno so te primerljiv­e s kaznimi v sosednjih drža

vah.« V isti sapi pa je dodal, da je treba »okrepiti nadzor in voznike pravilno obveščati o posledicah prehitre vožnje«. Če je zdaj kazen za prekoračit­ve od 30 do 50 km/h znašala tisočaka, bo po novem od 30 do 40 km/h prekoračit­ve stalo 500 evrov, tiste od 40 do 50 km/h pa le še 750 evrov. Prav znižanje hitrostnih kazni je bil za nekatere iz opozicije poglavitni razlog, da novele niso podprli. AMZS pa ocenjuje, da višina glob sama po sebi

nima tolikšnega vpliva na boljšo ali slabšo prometno varnost: »Pravila je treba ozavestiti oziroma se zavedati, da jih spoštujemo zato, ker s tem kažemo svoj odnos in odgovornos­t do soljudi, in ne zato, da ne bi bili sankcionir­ani,« navaja Drevova. Spremembe navad so tako bolj pomembne, kar opažajo predvsem pri mlajših generacija­h, med katerimi se je prijelo pravilo, da je varen voznik istočasno trezen voznik.

Pomembno je preprečeva­nje zlorab »Hitrost je najpogoste­jši vzrok prometnih nesreč in povzroča najhujše posledice, tudi v naseljih,« pa poudarja Robert Štaba, predsednik zavoda Varna pot: »Če na eni strani znižujemo kazni, se mora na drugi povečati verjetnost zalotitve kršiteljev in učinkovite­ga sankcionir­anja.« Štaba dodaja, da so predlagani ukrepi smiselni, če jim bo sledila še smiselna nadgradnja kot protiutež zlorab: »Na primer vožnja v rdečo oziroma oranžno luč je skoraj nacionalni šport,« pravi ter opozarja, da bi za nadzor in varnost v križišču sledila digitaliza­cija in videonadzo­r v večini večjih križišč.

Med drugimi novostmi so pozornost zakona namenili lahkim motornim vozilom (do 25 km/h ter do 80 m širine), med katere sodijo sodobni skiroji oziroma rolke na električni pogon, dvokolesni segway ter invalidski vozički: »Vozniki lahkih motornih vozil morajo voziti po kolesarske­m pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti,« so zapisali. Ob tem pa bodo morali mlajši od 18 let obvezno uporabiti zaščitno kolesarsko čelado med vožnjo za voznike in potnike na lahkem motornem vozilu. Nekaj nasprotova­nja je bilo tudi zaradi razširitve pooblastil občinskih redarjev, ki bodo po novem izvajali nadzor tudi nad približeva­njem in razvrščanj­em pred križiščem ter pogoji za udeležbo lahkih motornih vozil v cestnem prometu. Prav tako pa zakon določa pogoje za preizkušan­je avtomatizi­ranih vozil, ki so del prihodnost­i na naših cestah. Novi zakon sicer še ni začel veljati.

Šest telefonski­h kršitev bo dovolj, da vam odvzamejo vozniško dovoljenje!

 ??  ??
 ?? FOTO: JURE ERŽEN ?? Novi zakon se ukvarja tudi z električni­mi skiroji, rolkami in invalidski­mi vozički.
FOTO: JURE ERŽEN Novi zakon se ukvarja tudi z električni­mi skiroji, rolkami in invalidski­mi vozički.
 ?? FOTO: TWITTER ?? Hitrost je najpogoste­jši vzrok prometnih nesreč in povzroča najhujše posledice.
FOTO: TWITTER Hitrost je najpogoste­jši vzrok prometnih nesreč in povzroča najhujše posledice.
 ?? FOTO: IGOR ZAPLATIL ?? Telefonira­nje med vožnjo vas bo drago stalo.
FOTO: IGOR ZAPLATIL Telefonira­nje med vožnjo vas bo drago stalo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia