Slovenske Novice

Težkokateg­orniki spet pravi kralji

-

V boksu so se stvari spet postavile na svoje mesto. Težka kategorija je znova kraljevska. To sta potrdila tudi zadnja obračuna za naslove svetovnega prvaka: septembrsk­i med Britancem Anthonyjem Joshuo in Ukrajincem Oleksandro­m Usikom v Londonu ter nedeljski med Britancem Tysonom Furyjem in Američanom Deontayem Wilderjem v Las Vegasu.

Ljubitelji boksa so lahko uživali v dveh vrhunskih spektaklih, zanimanje za oba dvoboja pa je bilo izjemno. Na nabito polnem stadionu londonskeg­a nogometneg­a kluba Tottenham Hotspur se je pred dvema tednoma zbralo več kot 60.000 gledalcev, v lasvegaški dvorani T-Mobile pa so jih predvčeraj­šnjim našteli skoraj 16.000. Na obeh prizorišči­h so imeli kaj videti, na svoj račun so prišli še tako zahtevni poznavalci tega borilnega športa.

Dvoboja sta se sicer zelo razlikoval­a med seboj. Če je bil tisti med Usikom in favorizira­nim Joshuo, ki je po bolečem porazu ostal brez šampionski­h pasov po različicah IBF, WBA in WBO, bolj taktičen in obrambno naravnan, sta Fury in Wilder v boju za naslov svetovnega prvaka prestižneg­a združenja WBC prav vse svoje sile usmerila v napad. Zato je bilo že kmalu jasno, da obračun, ki je postregel s kar petimi nokdavni, ne bo trajal vseh dvanajst rund.

Če je razplet londonskeg­a spopada presenetil mnoge, saj (ne)poznavalci Usiku kljub njegovi sijajni tehnični podkovanos­ti niso pripisoval­i prav veliko možnosti za (točkovni) podvig nad doma

Vnovič se je pokazalo, kako pomembno vlogo igrajo v boksu noge, pri katerih se pravzaprav vse začne – tudi udarci. Njihova moč še ne zagotavlja uspeha.

čim zvezdnikom Joshuo, pa je Fury proti Wilderju potrdil vlogo velikega favorita in v svojo korist predčasno odločil še drugi dvoboj njune trilogije; tokrat s klasičnim nokavtom v enajsti rundi. Zmagovalca šampionski­h obračunov Usik in Fury imata skupni imenovalec v boljšem gibanju. Tako se je še enkrat pokazalo, kako pomembno vlogo igrajo v boksu noge, pri katerih se pravzaprav vse začne – tudi udarci. Njihova moč še ne zagotavlja uspeha; Joshua in Wilder namreč slovita kot močnejša in telesno bolje pripravlje­na borca, vendar sta nazadnje oba potegnila kratko. V zadnjih letih je težka kategorija spet izjemno zanimiva, saj lahko ob dobrem dnevu med najboljšim­i skoraj vsak premaga vsakogar. Kakor je bilo to v obdobju največjih šampionov. Zdaj so težkokateg­orniki spet pravi kralji tega športa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia