Slovenske Novice

Zažvižgal ob predlogu tožilke

-

Če bi Renato in Šaćo Beganović ter Mesić pred sodnikom Davidom Špernjakom krivdo priznali, bi se za kar nekaj let preselili v zapor, plačati pa bi morali tudi stranske denarne kazni: 15.000 evrov ob 7 letih zapora (Renato), 10.000 evrov ob 5 letih in pol zapora (Šaćo) ter 5000 evrov ob 3 letih zapora (Mesić). Glede na visoke kazni je bila Šaćeva reakcija, da je ob kaznovalne­m predlogu zažvižgal, Renato pa le zmajeval z glavo. Po prepričanj­u obrambe bi moralo sodišče iz spisa izločiti nekatere domnevno nezakonite dokaze. Temu je tožilka Petra Lavrič nasprotova­la. Poudarila je, da ne držijo navedbe Mesićeve zagovornic­e Iris Javornik, da se očitki na račun Mesića gradijo le na podlagi za obrambo spornih prikritih preiskoval­nih ukrepov. Z njimi namreč le dokazujejo Mesićev položaj v združbi, saj so dokaze glede njegove vpletenost­i zbrali že prej. Zagovornik Šaća Beganovića Marko Makuc pa meni, da bi bilo treba iz spisa izločiti vse dokaze, ki so bili zbrani s prijetjem Jeffreyja Willemsa in Ivanovskeg­a 30. julija 2020. Iz nobenega uradnega zaznamka naj namreč ne bi bilo razvidno, na kakšni podlagi in s kakšnim ravnanjem so policisti vstopili v vozilo, v katerem so se skrivali migranti. To pa po besedah odvetnika pomeni, da dela policije za nazaj ne morejo preveriti. Zato je zaseg vozila po njegovi oceni nezakonit, enako pa tudi vsi dokazi, zbrani v nadaljevan­ju na tej podlagi. Tožilka je na to odgovorila, da so policisti pri vsem skupaj ravnali v skladu z zakonskimi pooblastil­i. A. B. zdravje ter celo življenje. Mejo z Italijo je Šaćo poskušal prečkati v Krvavem Potoku, ker pa je bila tam policijska kontrola, je v Italijo zapeljal pri Fernetičih.

Kdo ve, koliko denarja je samo za ta prevoz kapnilo v žepa bratov Beganović, ki jima tako kot Mesiću preti kar mastna kazen. Kdor tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje, jih po njem prevaža ali jim pomaga pri skrivanju, pri tem pa pridobi nesorazmer­no premoženjs­ko korist, se namreč kaznuje z do osmimi leti zapora.

 ?? FOTO: TOMI LOMBAR ?? Meja s Hrvaško: vojak in policist oprezata za migranti, ki nimajo dovoljenja za vstop v Slovenijo.
FOTO: TOMI LOMBAR Meja s Hrvaško: vojak in policist oprezata za migranti, ki nimajo dovoljenja za vstop v Slovenijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia