Slovenske Novice

Solze žirantk

- MIŠA TERČEK

V nedeljo je bila na POP TV na sporedu že tretja avdicijska oddaja Slovenija ima talent. Tokrat pa glavne zvezde šova niso bili talenti, temveč solze. Slednje sta v čustvenem trenutku potočili kar žirantki – Ana Klašnja in Marjetka Vovk.

V tokratni oddaji smo lahko videli kar nekaj precej dobrih vokalistov in vokalistk, ustvarjalc­i oddaje pa so bili manj fokusirani na tiste, ki fušajo, ter bolj na tiste, ki znajo nekaj pokazati. Očitno so presodili, da razni »bloopersi« ljudi v teh časih ne zanimajo preveč, saj je posmeha in sovraštva že tako dovolj na političnem prizorišču. Ljudje potrebujej­o več pozitivnih zgodb, več navdiha, aplavza, podpore in (očitno tudi) solz (sreče ali žalosti – le da so pristne). Kruha in iger torej? Morda. Kdo ve, kaj pa če bodo prav trivialni televizijs­ki šovi, kot je Slovenija ima talent, dvignili nivo komunikaci­je v naši državi in spodbudili solidarnos­t in medsebojno podporo, simbiozo? Ob nedeljah zvečer, ko tudi sami ( pa četudi na skrivaj) ob bolj čustvenih trenutkih potočimo kakšno solzo, se zdi vse mogoče. V ponedeljek zjutraj, ko skozi mestni vrvež hitimo v službe in nam včasih niti več kav ne pomaga do odprtih oči, sveta ne vidimo več skozi rožnata očala, a sanjati je dovoljeno. Vsaj tako pravijo. In šovi, kot so Slovenija ima talent, prodajajo prav to – sanje. Oziroma pot do sanj. Ko »zmagovalec« enkrat prispe do cilja, seveda najprej ugotovi, da oaze, ki jo je videl od daleč in ki mu je bila obljubljen­a, dejansko ni oziroma je precej drugačna, kot je bila videti na začetku poti. A prav to je namen tovarne sanj – da gledalca ali tekmovalca prepriča, da je vse mogoče in da je vse, kar se dogaja pod žarometi na odru, resnično, pristno in usodno.

A da ne bomo predolgi z uvodnim filozofira­njem, se vrnimo k nedeljski oddaji, v kateri smo lahko videli tudi tovornjaka­rja. No, vsaj tako so ga predstavil­i v uvodnem prispevku, ko se je s tovornjako­m pripeljal pred POP TV, v ozadju pa se je slišala večna cestna skladba Born To Be Wild. Pri tem, kdo bo dober in kdo ne, gledalke in gledalci do neke meje že vemo, saj imajo dobri že uvodoma precej daljši predprispe­vek. Na »poražencih« televizija, seveda, ne izgublja dragoceneg­a televizijs­kega časa. Na oder je nato stopil 31-letni Denis Zajc iz Zagorja, ki je povedal, da poje predvsem med vožnjo. Žirijo je navdušil. »Ti si nam zapel s srcem. Hvala ti za to!« je komentiral­a Marjetka, Lado

Bizovičar pa je dodal: »Ti si ravno stopil iz kamiona in zapel kot profesiona­lec. Komaj čakam, s čim nas boš še presenetil.«

Pevka, ki je prav tako navdušila žirijo (z izjemo Branka Čakarmiša, ki je ostal skeptičen), je bila mlada Lara Žgajnar (18) iz Grosuplja, pevec pa 23-letni Til Čeh iz Šoštanja. Slednjemu sta Branko in Lado obljubila, če pride v naslednji krog, prideta na njegovo prvo veselico. Čeh je odstopal od siceršnje izbire skladb, ki so večinoma svetovno znani ameriški ali angleški hiti, saj se je odločil za zabavnjašk­i pristop, največkrat prisoten na tako imenovanih »gasilskih« veselicah. Zapel je pesem Dejana Vunjaka - Brendija. Lado, po duši rocker, se je izmazal z diplomatsk­im komentarje­m: »Til, če ljudje uživajo, potem

Čustvena združitev je prej omenjeno žirantko tako zelo ganila, da je razkrila, da je sama prepevala na očetovem pogrebu.

je že dobro. In ti si bil dober.« Tudi ostali trije so se očitno z njim strinjali, saj je prejel štirikrat JA. In zdaj smo prispeli do točke solz. Na odru se je namreč pojavila dvajsetlet­na Ariona Telaku iz Celja, ki je nastop posvetila svojemu očetu, ki jo podpira in spremlja vsepovsod. Po njenem nastopu so Ano Klašnja preplavila čustva tako zelo, da je med komentiran­jem zajokala. Šov talentov se je tako za trenutek prelevil v resničnost­ni šov, ko je žirantka z javnostjo delila osebno izkušnjo: »Oprosti za moje solze, ampak ko si razlagala o svojem očetu, kako te podpira, sem se spomnila na svojega očeta, ki je žal pred kratkim preminil. Vem, kaj pomeni taka podpora v življenju, saj je tudi mene podpiral iz dneva v dan, me čakal pred plesnimi dvoranami, in to je nekaj neprecenlj­ivega.« Ob Anini izpovedi so čustva težko skrivali tudi ostali trije žirantje.

Ana je imela očitno precej čustven dan, saj jo je globoko ganil tudi nastop komaj osemletne Julije iz Maribora, ki se ji je na odru pridružila tudi njena mama Suzana (45). Mama in hči skupaj plešeta, njun nastop in njuna povezanost pa sta bila dovolj, da je omenjena žirantka vstala in pritisnila zlati gumb ter ju tako poslala naravnost v polfinale. Naslednjo dozo solz pa je izlila Marjetka, in sicer po nastopu 20-letnega Bojana Ilievskega, ki je odraščal z dedkom in babico, saj so njegovi starši umrli. Ustvarjalc­i oddaje so pevcu, ki se je uvrstil v naslednji krog, pripravili presenečen­je, saj so ga stari starši iz Makedonije čakali pod odrom. Čustvena združitev je prej omenjeno žirantko tako zelo ganila, da je razkrila, da je sama prepevala na očetovem pogrebu in da je bilo to nekaj najtežjega, kar je morala storiti v življenju. Redkokdaj se zgodi, da je v šovih talentov več solz kot v telenovela­h, a očitno so takšni časi.

 ?? ?? Ana Klašnja je v oddaji razkrila osebno izgubo.
Ana Klašnja je v oddaji razkrila osebno izgubo.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: POP TV ?? Tudi Marjetka Vovk ni mogla skrivati solz.
FOTOGRAFIJ­I: POP TV Tudi Marjetka Vovk ni mogla skrivati solz.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia