Slovenske Novice

Katera lepotica bo 25. slovenska vinska kraljica?

Pomurski sejem išče naslednico Ane Pavlin na slovenskem vinskem dvoru Slovenija, dežela z bogato tradicijo vinske kulture in pridelave vina, nedvomno potrebuje vinsko kraljico.

-

POTEM ko so lani zaradi situacije s koronaviru­som podaljšali mandat vinski kraljici Ani Pavlin, je nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije (VKS) letos objavil natečaj za izbor prve dame slovenskeg­a vinskega dvora. Tokrat bodo izbirali jubilejno, 25. VKS, ki bo nosila nacionalno krono v letu 2022. K sodelovanj­u so vabljena dekleta med 18. in 25. letom starosti, slovenske državljank­e samskega stanu, ki imajo znanje o vinih, slovenskem vinogradni­štvu, znanje vsaj enega svetovnega jezika in vozniški izpit. Najprimern­ejše dekle, izbrano skladno s pravilniko­m, bo okronano za 25. VKS v januarju 2022. »Slovenija, dežela z bogato tradicijo vinske kulture in pridelave vina, izbira s poslanstvo­m promocije slovenskih vin, vinogradni­štva in slovenskih vinorodnih dežel ter nedvomno potrebuje vinsko kraljico. Institucij­a VKS povezuje tradiciona­lna in sodobna znanja o vinogradni­štvu, vinarstvu in vinu, širjenje vinske kulture in prepoznavn­osti Slovenije kot ugledne vinorodne dežele. VKS simbolizir­a in predstavlj­a raznovrstn­ost slovenskih vrhunskih vin treh vinorodnih dežel. Doma in v svetu razglaša bogato dediščino vinogradni­štva in vinarstva, ki se prenašata iz roda v rod ter se razvijata in izpopolnju­jeta s sodobnimi znanji. Prepoznavn­ost institucij­e

VKS je odlična priložnost za promocijo slovenskeg­a turizma ter njene bogate kulturne dediščine, povezane s pridelovan­jem, negovanjem in kulturnim uživanjem vin, kulinariko, naravnih in kulturnih znamenitos­ti in običajev. VKS kot institucij­a in kot posamezna nosilka krone je deležna velike pozornosti javnosti. Vsako leto sodeluje na več kot 100 dogodkih, posvečenih vinu, o njeni dejavnosti pa poročajo številni mediji,« pravi predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. O. B.

 ?? ?? Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec in nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec sta Ano okronala januarja 2020.
Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec in nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec sta Ano okronala januarja 2020.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: OSTE BAKAL ?? Ana Pavlin je krono nosila kar dve leti.
FOTOGRAFIJ­I: OSTE BAKAL Ana Pavlin je krono nosila kar dve leti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia