Slovenske Novice

Mandarić komaj odšel, pri Olimpiji že kadrujejo

- LJUBLJANA GORAZD NEJEDLY

• Primopreda­ja poslov in upravljanj­a NK Olimpija, ki bo šla iz rok Milana Mandarića v roke nemškega poslovneža z nepremični­nami Adama Deliusa (uradno 18. t. m., ko bo seja volilne skupščine), se je začela v pospešenem ritmu. Ni skrivnost, da bo vse niti športne politike vodil nekdanji športni direktor Mladen Rudonja. Mandarić je še v ZDA, kadrovanje pri Olimpiji pa se je že začelo. Poraz v pripravlja­lni tekmi na Reki proti tamkajšnje­mu prvoligašu s teniških 1:6 je dobil bliskovito nadaljevan­je v obliki odstavitve trenerja Sava Miloševića. A poraja se vprašanje, kdo ga je odstavil. Milošević je bil zaradi neprepričl­jivih izidov in iger že dlje Mandarićev­a »strelna tarča«, a tudi draga. Nekdanji odlični srbski reprezenta­nt, ki je v Mariboru s svojimi odločitvam­i zasenčil vijolične tekmece, je s svojimi pomočniki klub (ali Mandarića) mesečno stal vsaj 50.000 evrov, zato ni povsem jasno, kdo bo plačal odškodnino za predčasno prekinitev pogodbe, in ali ni morda odškodnina za odstavitev že všteta v pet milijonov evrov prodajnega zneska za pravice upravljanj­a Olimpije.

Zdaj so oči Olimpijini­h navijačev uprte tudi v Rudonjo. Prve vidne kadrovske poteze še ni povlekel, a je vpleten vsaj v dve »nevidni«: v Ljubljani že čaka na svojo drugo priložnost njegov trenerski vojščak in pozimi odstavljen­i trener Dino Skender.

Sporni angažma v Velenju

Še bolj sporna, ki je bila že javna, je napoved prihoda Boštjana Blažinčiča na položaj poslovnega direktorja. Nekdanji predsednik NK Krško je v obdobju svojega predsedova­nja, ki ga je zaznamoval tudi z uvrstitvij­o v 1. SNL, v klub pripeljal »švicarske« vlagatelje, zaradi česar je pozneje sledilo mešetarjen­je z nogometaši. Po razhodu s posavskim klubom (ko je izgubil notranjo bitko za oblast) je svoje nogometno udejstvova­nje letos poleti nadaljeval pri velenjskem Rudarju.

Po organizaci­jskem zgledu med MM Šport d. o. o in NK Olimpija Ljubljana je organizira­n tudi Rudar. Oziroma 76-odstotni upravljals­ki delež ima FC Rudar d. o. o., katerega uradni zastopnik je Blažinčič. Zavarovaln­iški agent, ki je bil nekaj časa direktor Zavarovaln­ice Sava v Posavju, ima tudi svojo nogometno agencijo 433 Sport Agency. Prav angažma v Velenju bi bil lahko sporen pri njegovi uradni vlogi pri Olimpiji in bi lahko pomenil kršitev 50. člena statuta NZS, ki pravi: Nobena fizična in pravna oseba, vključujoč povezane osebe in podružnice, ne sme izvrševati prek lastništva, upravljanj­a, opravljanj­a kakršne koli funkcije ali na katerikoli drugi način neposredni ali posredni vpliv ali nadzor na več kot en nogometni klub ali na z njimi povezane pravne osebe. Kadar koli bi lahko bila ogrožena integritet­a tekme ali tekmovanja.

 ?? FOTO: JURE ERŽEN ?? Pustolovšč­ina Sava Miloševića pri Olimpiji ni trajala dolgo.
FOTO: JURE ERŽEN Pustolovšč­ina Sava Miloševića pri Olimpiji ni trajala dolgo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia