Slovenske Novice

Ko hrup potihne

Brezžične slušalke bose HP 700 učinkovito dušijo hrup iz okolice in ponujajo odličen zvok

- Staš Ivanc

Bose je sinonim za inovativne rešitve na področju reprodukci­je zvoka. Družba, ki jo je leta 1964 ustanovil profesor na sloviti ameriški univerzi M. I. T.

Amar Bose, je znana po kompaktnih zvočniških sistemih, ki iz majhnega ohišja iztisnejo nenavadno bogat in močan zvok, že dlje pa slovi tudi po izjemnih slušalkah, ki zmorejo izničiti zvoke iz okolice. Pri Bosu so se začeli s tehnologij­o za aktivno odstranjev­anje hrupa iz okolice (active noise cancelling oziroma ANC) za slušalke ukvarjati že leta 1978, ko je Amar Bose, kakor pravi legenda, na poletu hotel poslušati glasbo z letalskimi slušalkami in ugotovil, da ne bo šlo. Sledila so leta razvoja in leta 1986 je Bose (hkrati pa tudi nemški Sennheiser) predstavil prve slušalke z ANC za pilote, vsekakor pa je bil prvi, ki je ponudil tovrstno tehnologij­o za običajne potrošnike.

Izjemno dušenje hrupa

In bose HP 700 so odličen primer sodobnih slušalk: so brezžične, imajo dolgoživo baterijo, zelo učinkovito dušijo hrup iz okolice in imajo odličen zvok. Pa še šminkerske so. Gre za čezušesne slušalke, ki zagotavlja­jo najboljšo reprodukci­jo zvoka in omogočajo tudi najboljše odstranjev­anje hrupa. In le-to je res fantastičn­o: za nepoznaval­ca zna

biti kar malo moteče, kako ob vklopu slušalk oziroma pritisku na tipko ali drsnik v mobilni aplikaciji, s katero urejamo nastavitve slušalk, nenadoma vse potihne. Tišina zna biti za nepripravl­jenega kar malce moteča: človek nehote požre slino, saj se mu zazdi, da mora izenačiti pritisk v ušesih. No, tega se hitro odvadiš in ugotavljaš, koliko nekega hrupa je v našem vsakdanjem življenju. V resnici je prav fascinantn­o, kako znajo slušalke odstraniti zvok sesalnika za prah ali sušilnega stroja.

Odličen zvok

A ni vse v odstranjev­anju hrupa iz okolice: slušalke morajo početi najprej to, čemur so namenjene: reprodukci­ji zvoka. In ta je odlična. Ker HP 700 poveznemo čez ušesa in imajo dovolj prostora, je dober zvok lažje doseči kot pri kakih drobnih slušalkah, ki jih vtaknemo v ušesni kanal. Zvočna slika je široka in detajlna, zvok je lepo uravnoteže­n, pri čemer nobeno frekvenčno območje ne izstopa. Visoki toni so čisti in nevsiljivi, basov je dovolj in so lepo artikulira­ni, vse skupaj pa zaokrožuje­jo odlično predvajani srednji toni, ki znajo marsikje biti moteči. In tako je prav pri vseh vrstah glasbe, pa naj gre za sodobni pop Oli

vie Rodrigo, elektronsk­i rock/metal Bring Me The Horizon, klasični post-punk The Clash, švedski jazz E.S.T ali pa globoko kruljenje Suffocatio­n in divje razbijanje Napalm Death. Sodobna elektronik­a? Stari rock? Dalmatinsk­i melos? Vse se bo slišalo fantastičn­o.

In preostalo?

Sama oblika je lep primer bosovskega »alu« videza in minimalist­ičnega oblikovanj­a. Čeprav gre za čezušesne slušalke, niso glomazne in težke, ampak jih lahko tudi po več ur udobno nosimo. Oznaka levo in desno je na notranji strani slušalk, na blagu, ki prekriva zvočniške enote, kar je simpatična in praktična rešitev, saj se tistih običajnih črkic v temi pogosto ne vidi. Baterija naj bi zdržala dvajset ur delovanja z vklopljeni­m ANC, slušalke pa se polnijo prek priključka usb c. Do konca se napolnijo v dveh urah in pol, že 15-minutni priklop na elektriko pa jim da dovolj energije za več kot tri ure delovanja.

Okej, kaj pa cena? Ta seveda ni nizka: pri nas je zanje treba odšteti od 360 do 400 evrov, medtem ko se jih na nemškem Amazonu najde že za dobrih 250 evrov. Kar je odlična cena za tako dobre slušalke.

S pritiskom na tipko hrup iz okolice preprosto izgine.

Kako deluje ANC?

Slušalke s tehnologij­o ANC imajo v zunanjem ohišju mikrofone, ki zaznavajo, kaj se dogaja v okolici, ta hrup sprocesira­jo in ustvarijo protivalov­anje, ki ga zvočniki nato predvajajo. Zaradi kontra valov se hrup izniči in v idealnih primerih slišimo tišino. Kakovost dušenja je odvisna od samega hrupa in od kakovosti vgrajenih procesorje­v v slušalkah. In nato lahko poslušamo samo »čisto« glasbo.

 ?? ?? Žal se jih ne da zložiti, tako da je priložena torbica za na pot kar nujna.
Žal se jih ne da zložiti, tako da je priložena torbica za na pot kar nujna.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: STAŠ IVANC ?? Slušalke bose HP 700 se lepo prilegajo in niso utrudljive.
FOTOGRAFIJ­I: STAŠ IVANC Slušalke bose HP 700 se lepo prilegajo in niso utrudljive.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia