Slovenske Novice

Premisli, preden klikneš

SI-CERT na portalu Varni na internetu ponuja brezplačen tečaj o kibernetsk­i varnosti

- S. I.

Napačen klik

Priljublje­na tarča napadalcev so v zadnjih letih predvsem mala in srednja podjetja, ki predstavlj­ajo že skoraj 50 odstotkov vseh žrtev vdorov. Nameščen antivirusn­i program in vklopljen požarni zid še zdaleč ne rešita vseh težav. Marsikdaj je za uspešen napad dovolj že napačen klik enega od zaposlenih.

Veliko spletnih prevar se začne z le enim napačnim klikom, ki pa ima lahko hude posledice. Številne prevare bi lahko preprečili, če bi si pred vsakim klikom vzeli sekundo za premislek. Premisli, preden klikneš je geslo evropskega meseca kibervarno­sti, ki državljane in državljank­e EU ozavešča o spletni varnosti. Slovenija bo tudi letos sodelovala pri dejavnosti­h s programom ozaveščanj­a Varni na internetu, ki ga koordinira Nacionalni odzivni center za kibernetsk­o varnost SI-CERT. V sklopu letošnje kampanje so na SI-CERT pripravili brezplačni spletni tečaj o informacij­ski varnosti za zaposlene Varni v pisarni, do katerega lahko uporabniki že dostopajo na portalu www.varnivpisa­rni.si.

Ves oktober bo po Evropi potekalo na stotine dejavnosti, da bi povečali ozaveščeno­st o kibernetsk­i varnosti. Namen vseevropsk­e iniciative je obravnavan­je varnostnih vprašanj v zvezi z digitaliza­cijo vsakdanjeg­a življenja, ki so se s pandemijo covida-19 še pomnožila. Kampanja 2021 Premisli, preden klikneš predstavlj­a dva vidika kibernetsk­e varnosti – kibernetsk­o varnost doma in ukrepe v primeru kibernetsk­ega incidenta.

Tečaj je namenjen predvsem manjšim podjetjem, v katerih sami skrbijo za svoj IT-oddelek ali nimajo jasnega nadzora nad delom zunanjih IT-izvajalcev, zaposleni pa pri svojem delu uporabljaj­o različne e-bančne in druge plačilne storitve, spletne trgovine ter družabna omrežja.

 ?? FOTO: SI- CERT ?? Spletni tečaj o kibernetsk­i varnosti je brezplačen.
FOTO: SI- CERT Spletni tečaj o kibernetsk­i varnosti je brezplačen.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia