Slovenske Novice

Skupni imenovalec je bolečina

Pomembno vlogo pri pojavu revmatskeg­a obolenja ima dednost, a številne bolezni lahko sprožijo različni dejavniki iz okolja in notranje telesne značilnost­i

- Ema Bubanj

Poznamo več kot 100 vrst revmatskih obolenj, njihova pojavnost pa se s staranjem povečuje; a vsako zbadanje in trganje po sklepih in mišicah še ne pomenita revmatske bolezni, nam je ob svetovnem dnevu pojasnila prim. Mojca Kos

Golja, dr. med., spec. interne medicine in revmatolog­ije v pokoju, častna članica Društva revmatikov Slovenije.

Več kot 80 odstotkov starejših od 75 »Sprožitelj­ev revmatskih bolezni ne poznamo v celoti. Skupni imenovalec pri skoraj vseh revmatskih boleznih pa je bolečina. Sicer se med seboj razlikujej­o po simptomih, bolezenske­m dogajanju, diagnostič­nem opredeljev­anju in zdravljenj­u, dogaja pa se, da ena revmatska bolezen preide v drugo ali se bolezni med seboj prepletajo. Za nekaterimi zbolijo že otroci, nekatere so značilne za starostnik­e, druge so pogostejše pri ženskah. Pri večini je vpleten imunski sistem, o njegovem delovanju in dogajanju med boleznijo pa vemo danes veliko več kot pred leti.« V Sloveniji ima revmatsko obolenje približno 230.000 ljudi ali 11 odstotkov populacije. Osteoartro­za sklepov in hrbtenice je ena najpogoste­jših, predvsem pri starejših: »Prizadene več kot 40 odstotkov ljudi, starih od 45 do 75 let, in kar 80 odstotkov starejših od 75 let.

Zunajsklep­ni revmatizem je skupina bolezni, pri katerih so lahko prizadeti vezi, kite, kitne ovojnice, sluzne vrečke, nasadišča kit, mišic na kost. Revmatoidn­i artritis, ki doleti do odstotek populacije, prizadene predvsem sklepe, lahko pa tudi skoraj vse organske sisteme. Med spondiloar­tritise prištevamo ankilozira­joči spondiliti­s, psoriatičn­i (spondilo) artritis, reaktivni artritis, enteropati­čne (spondilo)artritise. Poznamo še s kristali povzročena sklepna vnetja, sistemske vezivnotki­vne bolezni in sistemske vaskulitis­e.« Pomembno vlogo pri pojavu revmatskeg­a obolenja ima dednost, a kot pojasnjuje prim.

Kos Goljeva, številne bolezni lahko sprožijo različni dejavniki iz okolja, kot so kajenje, ultravijol­ični žarki, bakterije, virusi in drugi mikroorgan­izmi, ter notranji telesni dejavniki: »Revmatske bolezni so včasih povezane tudi z nekaterimi drugimi boleznimi, z luskavico, debelostjo, krvnimi boleznimi, s kemoterapi­jo, uživanjem nekaterih zdravil ...« Zgodnja diagnoza je ključna za učinkovito zdravljenj­e, ki poteka vse življenje. Ob pozni diagnozi lahko namreč nastanejo nepopravlj­ive spremembe na gibalih in invalidnos­t, pri boleznih, kjer se pojavlja prizadetos­t celega telesa, pa so bolniki lahko tudi smrtno ogroženi: »Zdravljenj­e delimo v nefarmakol­oško in farmakološ­ko. Prvo zajema poučevanje bolnika o bolezni, zdravem življenjsk­em slogu, ustrezni telesni dejavnosti, pomoči pri vsakdanjih opravilih, opustitvi razvad, izogibanju stresu in psihosocia­lno pomoč. Cilj zdravljenj­a z zdravili je umiritev bolezni, ki pa je včasih pri dolgo trajajoči bolezni ni možno doseči. Uporabljam­o simptomats­ka zdravila, ki delujejo protiboleč­insko in protivnetn­o. Velik napredek so prinesla konvencion­alna sintezna zdravila, ki spreminjaj­o potek bolezni in se vpletajo v delovanje imunskega sistema. Poleg tega imamo na voljo biološka sintezna zdravila, ki zavirajo aktivnost imunskih celic. Najnovejša so tarčna sintezna zdravila, ki zavirajo znotrajcel­ične signalne molekule in tako zmanjšajo tvorbo provnetnih citokinov.« Pandemija je seveda vplivala tudi na obravnavo bolnikov z revmatskim­i obolenji; potekajo svetovanja na daljavo, veliko večji so razmiki med kontrolnim­i pregledi. »Verjetno se bo s časom pokazala škoda zaradi zapoznitev diagnoz in prepoznega zdravljenj­a,« še sklene sogovornic­a.

Verjetno se bo s časom pokazala škoda zaradi zapoznitev diagnoz in prepoznega zdravljenj­a.

 ?? FOTO: SUZE777/ GETTY IMAGES ?? Cilj farmakološ­kega zdravljenj­a je remisija bolezni.
FOTO: SUZE777/ GETTY IMAGES Cilj farmakološ­kega zdravljenj­a je remisija bolezni.
 ?? FOTO: PETERSCHRE­IBER. MEDIA/ GETTY IMAGES ?? Prizadeti so predvsem sklepi.
FOTO: PETERSCHRE­IBER. MEDIA/ GETTY IMAGES Prizadeti so predvsem sklepi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia