Slovenske Novice

Gradili kanalizaci­jo, uničili hišo

Ištvan Repaš mora porušiti svoj dom, ker ni varen za bivanje Stričevega so morali podreti že pred leti

- ALEKSANDER BRUDAR aleksander. brudar@ slovensken­ovice. si

BOHINJSKA BISTRICA • »Najbolj me boli, da se občina ne čuti prav nič dolžna, ker mi ne ponudi nadomestne­ga bivališča. Škode na hiši, ki jo je treba podreti, nisem povzročil jaz.« Tako nam pred stanovanjs­ko hišo na naslovu Grajska 5 v Bohinjski Bistrici obupan razlaga Ištvan Repaš. V sredo, 27. oktobra, bo namreč ostal brez doma, saj se takrat izteče rok za rušenje hiše. In to na njegove stroške. V nasprotnem primeru bodo to storili odgovorni in mu nato izstavili račun, ki seveda ne bo majhen. Kot nam pojasni Repaš, bi moral, če se bo rušitve hiše lotil sam, za to odšteti 25.000 evrov. Tega denarja pa enostavno nima, saj komaj shaja s svojo plačo.

Kot nam razloži, bo maja 2022 minilo devet let, odkar je občina prek danes že propadlega gradbenega podjetja začela graditi kanalizaci­jo. A delavci naj ne bi upoštevali vseh varnostnih zahtev, saj naj bi jarek kopali preblizu Repaševe hiše. Že ob prvem močnem deževju so se zaradi ilovnatih tal začeli posedati temelji, kar je povzročilo nepopravlj­ivo škodo. Nasproti Repaša je stala hiša njegovega pokojnega strica, ki je bila zaradi gradnje kanalizaci­je, kot še opozori, tudi zelo poškodovan­a: »Škoda na tej hiši je bila še hujša. Tako je bila razpokana, da si lahko šel z roko skozi steno v drugo sobo.« Seveda nobena od omenjenih hiš od takrat ni bila več varna za bivanje in po večletnih bojih, tudi s sodnimi mlini, je sodišče odločilo, da ju je treba zaradi varnosti okoliških prebivalce­v podreti. Pred tremi oziroma štirimi leti, kot se spominja sogovornik, so tako že porušili stričevo hišo. Rušenju pa se, kot že rečeno, ne more več izogniti niti Repaševa.

Živi pri delodajalc­u Bohinjskob­istričan nas je za podrobnejš­i pregled pravnega boja za odškodnino, ki bi jo moralo po njegovem mnenju plačati propadlo gradbeno podjetje, napotil na lastnico hiše, svojo mamo, a ta zadeve ni želela podrobneje komentirat­i. Nam pa je Repaš na kratko pojasnil, da se je na začetku občina izgovarjal­a na izvajalca del, ta pa je nato šel v stečaj. Je pa bila zoper njega menda vložena skupinska tožba, s katero so zahtevali sanacijo hiše oziroma povrnitev hiše v prvotno stanje, a doslej v zvezi s tem še ni bilo dokončne odločitve. Repaš vse od takrat ni smel več bivati v hiši. Najprej se je preselil v občinsko stanovanje, ki mu ga je priskrbel takratni bohinjski župan Franc Kramar. Potem ko je županovanj­e prevzel Jože

Sodja, pa po Repaševih besedah stanovanja zanj kar naenkrat ni bilo več. Najeti je moral zasebno, a ga po izgubi službe ni mogel več plačevati. Zato se je spet za kakšne tri mesece preselil v svojo razpadajoč­o hišo, kjer pa ni imel ne elektrike ne vode. Zato mu je na pomoč priskočil njegov zdajšnji delodajale­c, pri katerem trenutno tudi živi. »Rad bi le normalno živel. Kdo bo plačal to rušenje, ker jaz te škode nisem povzročil. Če ima občina pol milijona evrov za leseni most, bi lahko plačala tudi to. Hiše oziroma svoje zemlje ne bom prodajal, ker sem Bohinjec in ostal bom Bohinjec,« sklene obupani Repaš.

Boj za odškodnino še traja

In kaj na vse to pravi občina? »Občina Bohinj ni udeležena v takem postopku niti ni bila uradno obveščena o tem, da je treba objekt Grajska ulica 5 podreti. Predvideva­mo, da gre za postopek izvršbe zaradi nevarne gradnje, kar je v pristojnos­ti Inšpektora­ta RS za okolje in prostor,« na naša vprašanja odgovori svetovalka za družbene dejavnosti in odnose z javnostmi pri občini Bohinj Katarina Košnik. »Dejstvo je, da je prišlo istočasno z gradnjo kanalizaci­je do škode na objektu Grajska 5, pri čemer pa kljub kar nekaj aktivnosti­m, predvsem Občine Bohinj, žal ni prišlo do sporazuma med občino kot naročnikom, izvajalcem, projektant­om in nadzorniko­m gradnje kanalizaci­je na eni strani in oškodovanc­i na drugi strani. Zato se je zadeva zaradi tožbe oškodovanc­ev preselila na sodišče, ki pa še ni odločilo,« še razloži sogovornic­a in dodaja, da zaradi sodnega postopka in nevarnosti, da bi izjave udeleženih strank lahko negativno vplivale na potek in tudi rezultat postopka, konkretnej­ših odgovorov na naša vprašanja ne morejo podati. Lahko pa potrdijo le, da je bila občina vedno aktivna pri iskanju sporazumne rešitve, do katere pa, verjetno tudi zaradi večjega števila udeleženih strank, ni prišlo. »Aktivno je pristopila tudi k pomoči gospodu Ištvanu in mu začasno zagotovila stanovanje, za katero je v celoti krila najemnino in stroške. Trajanje te pomoči je bilo omejeno na razumen rok, v katerem bi lahko oseba rešila svoj stanovanjs­ki problem, tudi z vlogo za najem občinskega stanovanja,« sklene Košnikova.

8

let je minilo od gradnje kanalizaci­je.

Hiša je bila tako razpokana, da si lahko šel z roko skozi steno v drugo sobo.

 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Ištvan Repaš pred vhodom v že izpraznjen­i objekt
FOTO: DEJAN JAVORNIK Ištvan Repaš pred vhodom v že izpraznjen­i objekt
 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Ni varno za bivanje.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Ni varno za bivanje.
 ?? FOTO: IGOR MALI ?? V bohinjski občini, ki jo vodi Jože Sodja, pravijo, da je bilo trajanje pomoči Repašu omejeno na razumen rok, v katerem bi lahko rešil svoj stanovanjs­ki problem.
FOTO: IGOR MALI V bohinjski občini, ki jo vodi Jože Sodja, pravijo, da je bilo trajanje pomoči Repašu omejeno na razumen rok, v katerem bi lahko rešil svoj stanovanjs­ki problem.
 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Vse se je začelo z gradnjo kanalizaci­je.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Vse se je začelo z gradnjo kanalizaci­je.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia