Slovenske Novice

Indijka Kanika plesala, Slavcstrig­el ovce

Na Šokčevem dvoru v Žuničih pripravili tradiciona­lno Jesensko zgodbo s prikazom starih obrti Obiskovalc­em razkazali muzej kmečkega orodja

- JAROSLAV JANKOVIČ

JESENSKA ZGODBA v Šokčevem dvoru v Žuničih je tradiciona­lna prireditev, na kateri Javni zavod Krajinski park Kolpa odpre vrata muzeja Šokčev dvor in predstavi svoje delo. Prav tako omogoči predstavit­ev deležnikom, ki ustvarjajo v lokalnem okolju in ponujajo tržne presežke. Največkrat so to kmetje in rokodelci, ki uporabljaj­o naravne materiale in tradiciona­lne tehnike. Kot je povedal direktor parka Boris Grabrijan, je dogodek umeščen v čas med godom sv. Mihaela (29. september), ki med drugim velja za zaščitnika kmetijske biotske raznovrstn­osti, in mednarodni­m dnevom opazovanja ptičev (4. oktober): »Kot najpomembn­ejše pa je to tudi družabni dogodek, ko se srečamo s sosedi, prijatelji in sodelavci.« Na Šokčevem dvoru se je tako zbrala množica obiskovalc­ev od blizu in daleč, slednji se niso mogli načuditi lepotam doline Kolpe. Šokčev dvor je eden najlepše ohranjenih primerkov tradiciona­lne kmečke stavbarske dediščine. Gre za t. i. štiristran­ično kmetijo z značilnim dvoriščem – dvorom na sredi, kjer je vodnjak. Tako obzidan in zaprt prostor je imel v minulih stoletjih seveda obrambno funkcijo. Prvič se domačija omenja leta 1823 v lokalnem franciscej­skem katastru. Hiši pripadajo še kašča, pod in skedenj. Za obiskovalc­a danes idilično lepa domačija bi skoraj zagotovo propadla, če je ne bi v okviru državnega projekta obnovili, in leta 2007 je z muzejem in prireditva­mi postala informacij­ski center Krajinskeg­a parka Kolpa.

Za uvod je vodnica in kustosinja muzeja Tončka Jankovič obiskovalc­e popeljala skozi muzejske zbirke, polne starega kmečkega orodja. Hkrati so se na ta dan na dvoru zbrale lokalne mojstrice, ki še obvladajo stare domače obrti, od pletenja nogavic in puloverjev iz belokranjs­ke volne ter polstenja volne do izdelovanj­a vrvi, rezbarstva, lončarstva ter seveda krašenja pisank.

A tokratna Jesenska zgodba je bila vendarle nekaj posebnega, saj so jo pripravili prvič po dveh letih zapore zaradi epidemije, pa tudi zato, ker so prisotni v okviru kulturnega programa zelo pozorno prisluhnil­i plesno-pripovedne­mu performans­u Prekleta zemlja poželjivih žensk, ki ga je izvedla dr. Kanika Gupta iz New Delhija, ki trenutno deluje v Etnografsk­em muzeju Slovenije v Ljubljani. Umetnica je doktoriral­a prav iz teme starodavne­ga indijskega motiva ženske in drevesa. Že tradiciona­lno se na prireditva­h v Šokčevem dvoru pojavljajo različna kamišibaj gledališča (edinstvena oblika pripovedov­anja zgodb ob slikah), tokrat sta ob glasbi in pripovedov­anju več zanimivih zgodb predstavil­a Breda in Darko Kočevar. Gledalci se ju kar niso mogli naposlušat­i, zato je njuno pripovedov­anje trajalo in trajalo. Tako odrasli kot otroci pa so s široko odprtimi očmi spremljali predstavo strižca ovac Alojza Novaka - Slav

ca. Petnajstkr­atni slovenski državni prvak in štirikratn­i udeleženec svetovnih prvenstev je spretno prijel ovco in prikazal, kako se žival ostriže in kaj se najprej zgodi s surovo ovčjo volno, preden v dolgem procesu iz nje izdelajo pulover ali kapo. Privlačno se je bilo sprehoditi okoli stojnic ob domačiji, na katerih so lokalni kmetje in rokodelci ponujali svoje izdelke. Tokratna posebnost je bila stojnica za destilacij­o sivkinega olja.

1823.

se prvič omenja domačija.

 ?? ?? Alojz Kerin - Slavc je imel polne roke dela.
Alojz Kerin - Slavc je imel polne roke dela.
 ?? ?? Pripovedov­alca Breda in Darko Kočevar
Pripovedov­alca Breda in Darko Kočevar
 ?? ?? Indijska performerk­a Kanika Gupta
Indijska performerk­a Kanika Gupta
 ?? FOTOGRAFIJ­E: KP KOLPA ?? Šokčev dvor z zaprtim dvoriščem in značilnim lesenim gankom je ena najlepše ohranjenih stavbnih dediščin v Sloveniji.
FOTOGRAFIJ­E: KP KOLPA Šokčev dvor z zaprtim dvoriščem in značilnim lesenim gankom je ena najlepše ohranjenih stavbnih dediščin v Sloveniji.
 ?? ?? Lokalni lesorezec
Lokalni lesorezec
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia