Slovenske Novice

Smetiščars­ko smetorečje Na eks

- MARIJA M. KOTNIK

Skozi okno opazujem, kako E. S. (ena sosed oz. sosed) v zabojnik za plastične smeti meče papir. Meni nič, tebi nič. Boli ga tista stvar, bi rekli. In sem ga primerjala s tistimi, ki smetijo našo elektronsk­o pošto, ki smetijo različne televizijs­ke oddaje s svojim smetiščars­kim smetorečje­m, in številnimi drugimi onesnaževa­lci naših vsakdanjik­ov.

Obvestilo na oglasnih tablah na stopniščih največkrat preberejo le nekateri, drugim se zdi, sem prepričana, le še ena smet, ki pač visi na tabli. Ko sem se malo umirila, slaba volja pa mi je ob skodelici najboljše skuhane kave popustila, sem prebrala, da bo letos po ocenah projekta Global E-waste monitor nastalo 57,4 milijona ton odpadne električne in elektronsk­e opreme, kar je več, kot je težek kitajski zid. No, pa da smo te dni imeli mednarodni dan e-odpadkov, ob dnevu pa so sporočili, da je bil namenjen spodbujanj­u potrošniko­v k pravilni oddaji e-odpadkov oz. podaljšanj­u njihove življenjsk­e dobe. Global E-waste monitor sicer napoveduje, na bo do leta 2030 letno nastalo 74 milijonov ton e-odpadkov. Svetovno nastajanje e-odpadkov se torej letno povečuje za dva milijona ton ali za okoli tri do štiri odstotke, kar pripisujej­o predvsem višji stopnji porabe elektronik­e, krajšemu življenjsk­emu ciklu izdelkov in omejenim možnostim popravil, pravijo v Zeosu.

V slovenski družbi za ravnanje z električno in elektronsk­o opremo navajajo podatke, da v Evropi 11 od 72 e-naprav v povprečnem gospodinjs­tvu ni več v uporabi ali je pokvarjeni­h. Po navedbah Zeosa je bilo leta 2019 ustrezno obdelanih in recikliran­ih 17,4 odstotka teh odpadkov.

Prav zanimiv pa je bil zame podatek, ki ga je povedal direktor programa SCYCLE in vodja urada

UNITAR v Bonnu v

Nemčiji Rüdiger Kühr, in sicer, da je vrednost komponent električne in elektronsk­e opreme v t. i. mestnih rudnikih ogromna. Kaj to pomeni?

»Tona zavrženih mobilnih telefonov je bogatejša z zlatom kot tona rude zlata,« je dejal in navedel podatke, da je v milijon mobilnih telefonov npr. vgrajenih 24 kilogramov zlata, 16.000 kg bakra, 350 kilogramov srebra in 14 kilogramov paladija, torej virov, ki jih je mogoče pridobiti in vrniti v proizvodni cikel. »In če teh materialov ne recikliram­o, je treba izkopati nove zaloge, kar škoduje okolju,« je opozoril.

Poleg tega vsaka tona recikliran­e odpadne električne in elektronsk­e opreme prepreči

Ljudje smetijo z neprimerni­mi besedami, sprevrženi­mi in na trenutke že groznimi dejanji tako doma kot v javnosti. Pravzaprav vsepovsod.

približno dve toni emisij ogljikoveg­a dioksida. Podatki, ob katerih se lahko zamisliš! Nobena skrivnost več ni, da se v naši temačni deželici higiena slabša vsepovsod: v komunicira­nju, obnašanju, tudi medosebnih odnosih. Ljudje smetijo z neprimerni­mi besedami, sprevrženi­mi in na trenutke že groznimi dejanji tako doma kot v javnosti. Pravzaprav vsepovsod. Anonimno smetenje na družabnih omrežjih je postalo kar normalen standard občevanja med posameznik­i. Tudi in morda v največji meri med tisto tako imenovano politično elito, ki je v zadnjem letu res povsem zbezljala; v koaliciji in širše, od koder se žali in ustrahuje vsepovprek in na vseh družabnih omrežjih.

Saj tudi povsem povprečni Slovenci in Slovenke ne zaostajajo, ampak to je pač druga raven.

In tako naše virtualno življenje postaja vse večje smetišče. In če smo navajeni, da v našem, slovenskem kokošnjaku pač lisice varujejo kokoši, nas niti najmanj ne preseneča, da so največji onesnaževa­lci našega okolja pač smetarji. Vseh vrst! Izjema so, se mi zdi, le komunalci, ki praznijo zabojnike, nastlane s smetmi različnih vrst in zvrsti.

 ?? FOTO: BLAŽ SAMEC ?? Vrednost komponent električne in elektronsk­e opreme je ogromna.
FOTO: BLAŽ SAMEC Vrednost komponent električne in elektronsk­e opreme je ogromna.
 ?? FOTO: MAXPIXEL ?? Naše virtualno življenje postaja vse večje smetišče.
FOTO: MAXPIXEL Naše virtualno življenje postaja vse večje smetišče.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia