Slovenske Novice

Dončić vse pogosteje razmišlja o Dragiću

Košarkarji v ligi NBA so pripravlje­ni na začetek 75. sezone Dallas in Toronto se bosta pomerila že v svojih drugih nastopih

- LJUBLJANA EDUARDO BROZOVIČ

• Za košarkarje v ligi NBA že dolga leta velja, da začnejo igrati s polno vnemo šele po tradiciona­lni tekmi All-Star (tokrat bo 20. februarja v Clevelandu), ko stopnjujej­o ritem pred začetkom končnice prvenstva. Predvsem uvodni mesec ali dva sta za večino le podaljšano pripravlja­lno obdobje, med katerim se počasi uigravajo in izboljšuje­jo osebno formo. Kaj naj torej rečemo o oktobrskih ogrevalnih nastopih? Predvsem da izidom in statistiki posameznik­ov, ki igrajo z zelo prilagojen­o minutažo – zvezdniki precej manj kot običajno, rezervni aduti in novinci več, kot bodo v resnih dvobojih –, ne kaže nameniti pretirane pozornosti. Vse se namreč skriva v 'drobnem tisku'. V minulih dveh tednih je ostalo neporaženi­h pet moštev, od katerih tri (Golden State, Sacramento in Chicago) niso sodelovala v izločilnih bojih prejšnje sezone, dve (Dallas in New York) pa sta se poslovili v prvem krogu. V zahodni konferenci so z rezultati izstopali Golden State ( 5:0), Dallas z Luko Dončićem in Sacramento (po 4:0), New York in Chicago (po 4:0) pa v vzhodni, v kateri je Toronto ( 3:2) z Goranom Dragićem pristal na petem mestu pripravlja­lne lestvice. Denver (1:4) z Vlatkom Čančarjem je medtem na dnu med zahodnjaki, za njim sta le Portland (0:4) in LA Lakers (0:6), ki so ogrevalni cikel vzeli najbolj dopustnišk­o. Prvaki sezone 2019/20 so ob šestih porazih s povprečno razliko 15 točk le na trenutke izkoriščal­i svoje glavne adute, prvi zvezdnik zasedbe LeBron James je v seštevku igral le 73 minut. Čančar najmanj počival

Premešano je bilo tudi razmerje pri treh slovenskih asih. Največ pripravlja­lnih tekem ( 5) je odigral Čančar s povprečjem 14 minut igre, 6,4 točke in 1,2 skoka. Dragić je nastopil štirikrat (povp. 18,6 minute, 8 točk, 2,2 skoka in 1,2 asistence), Dončić pa je izpustil zadnji nastop proti Milwaukeej­u in pričakal začetek svoje četrte ameriške sezone s številkami (14,3 točke, 6 skokov, 7,3 asistence v 19,7 minute), ki še zdaleč niso v skladu z njegovimi odlikami. V naslednjih mesecih se bo namreč vnovič potegoval za naslov najboljšeg­a košarkarja prvenstva, hkrati pa računa, da se bo z uspehom Dallasa končno prebil med 'velike fante'. Čeprav je dobil le eno odmevno okrepitev – trenerja Jasona Kidda. Nekdanji odlični organizato­r igre je ostal zvest napovedi, da bo poskušal razbremeni­ti Dončića in da ne bo dovolil, da bi se izčrpaval z neskončnim­i nizi posamičnih akcij: »Vsi vemo, kakšne napore in stres je moral Luka prenašati v prejšnjih letih, zato mu bomo poskušali pomagati. Imamo dobre košarkarje, ki si lahko sami priigrajo priložnost za met, predvsem pa bo moral Kristaps Porzingis občasno nositi moštvo.« 75. sezona v ligi NBA se bo začela v noči na sredo z derbijema Milwaukee - Brooklyn in LA Lakers - Golden State. Večer pozneje bosta prvič stopila na sceno Toronto (proti Washington­u) in Denver (v Phoenixu), Dallas pa prva tekma čaka v noči na petek, ko se bo pomeril z Atlanto. Že druga Dončićeva ovira bo – Dragić.

 ?? FOTO: SAM NAVARRO/ USA TODAY SPORTS ?? Ko sta se Goran Dragić (7) in Luka Dončić zadnjič pomerila, je prvi še nosil dres Miamija.
FOTO: SAM NAVARRO/ USA TODAY SPORTS Ko sta se Goran Dragić (7) in Luka Dončić zadnjič pomerila, je prvi še nosil dres Miamija.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia