Slovenske Novice

Trdno odločena ponoviti podvig Primoža Peterke

- KRANJ

• Nika Križnar že nestrpno odšteva dneve do uvodne prireditve za svetovni pokal 2021/22 v smučarskih skokih, ki jo bo med 25. in 27. novembrom gostil Nižni Tagil. Takrat bo namreč 21-letna skakalka iz Delnic v Poljanski dolini začela lov na svoj drugi (zaporedni) veliki kristalni globus. V prihajajoč­i zimi bo merila tudi na kolajno na olimpijski­h igrah v Pekingu. V letošnjem poletju je dobila potrditev, da je na dobri poti.

V veliki nagradi Mednarodne smučarske zveze (FIS) je na petih tekmah (od sedmih), ki se jih je udeležila, dosegla eno tretje, dve četrti, šesto in sedmo mesto, v končni razvrstitv­i pa je pristala na petem. »Z veliko nagrado sem lahko kar zadovoljna. Če odmislim nihanja, ki so za to obdobje normalna, sem prikazala zelo dobre skoke, konkurenca pa je bila močnejša. Lepo je videti, da so se v ospredju prebile tudi nekatere druge tekmovalke, da niso v vrhu vedno iste skakalke. Morda malo izstopa le Sara Takanaši, ki je ves čas med najboljšim­i.

Malo mi je žal le, da so se mi v skupnem seštevku izmuznile stopničke,« je članica Norice Žiri potegnila črto pod letošnjo poletno različico svetovnega pokala. Poletni globus, ki si ga je priskakala lani, je tako letos 'predala' reprezenta­nčni kolegici Urši Bogataj. »Zares ji privoščim iz vsega srca. Urša že vse od poletja skače izjemno stanovitno in dobro. Če se spomnim, kako je skakala v prejšnji sezoni, je morda v zraku delovala malenkost prestrašen­o, kar je po takšni poškodbi, kot jo je imela, logično. Tudi jaz bi bila. Zelo sem vesela, da je zdaj to pregriznil­a, tako da je lahko kos prav vsemu. Zaradi skokov, ki jih je kazala poleti, se ji lahko le klanjam in snamem čelado pred njo. Zares me je presenetil­a, kako se je izboljšala. Ker je bila Urša že od pomladi v zelo dobri formi, smo imele že na treningih odlično primerjavo,« ni varčevala s pohvalami na račun Bogatajeve, od katere je bila sicer za las boljša na nedavnem državnem prvenstvu v Kranju. »Ker je bil to moj prvi naslov poletne državne prvakinje, sem se ga toliko bolj razveselil­a.« Že od poletne sezone čaka na sneg

Pred skakalkami so zdaj sklepne priprave na olimpijsko zimo svetovnega pokala, ki se bo čez dober mesec začela v Nižnem Tagilu. »Čaka nas še en konec tedna s sklopom kondicijsk­ega treninga v Moravcih, konec tega meseca pa načrtujemo, da bomo – če bodo vremenske razmere to seveda dovoljeval­e – lahko opravili prve skoke na ledeni smučini v Kranju,« je razkrila Križnarjev­a, ki že komaj čaka na prvi sneg. »Če sem iskrena, ga pričakujem že vse od začetka poletne sezone. Upam, da ga bo v tej zimi več kot v zadnjih letih,« si je zaželela skupna zmagovalka svetovnega pokala v prejšnji sezoni 2020/21, ki ima tudi za prihajajoč­o zimo visoke cilje. » Primož Peterka je osvojil dva velika kristalna globusa, zakaj ne bi tudi meni uspelo osvojiti drugega?« je dala mlada Gorenjka jasno vedeti, kam bo merila pozimi. A ne le to; Nika se odkrito spogleduje tudi z odličjem na olimpijski­h igrah v Pekingu, prvim slovenskim za ženske smučarske skoke na največji športni prireditvi. »Zagotovo bo naš tamkajšnji cilj kolajna, o kateri sanjam že dolgo. Upam, da jo bom dosanjala v Pekingu,« je poudarila Križnarjev­a, ki je na prejšnjih OI v Pjongčangu 2018 kot novinka opozorila nase z zelo dobrim sedmim mestom.

 ?? FOTO: MATEJ DRUŽNIK/ DELO ?? Nika Križnar dobro razpoložen­a pričakuje olimpijsko zimo.
FOTO: MATEJ DRUŽNIK/ DELO Nika Križnar dobro razpoložen­a pričakuje olimpijsko zimo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia