Slovenske Novice

Izogibamo se prisilni drži

Težave z ledvenim delom hrbtenice v obdobju enega leta se pojavljajo pri vsakem petem do celo vsakem drugem Slovencu

- M. M. K.

Pri izvajanju vaj ne smemo občutiti nelagodja, bolečine ali mravljinče­nja po telesu.

Bolečino v predelu ledvene in vratne hrbtenice pozna skoraj vsak odrasel človek. Dejstvo je, da se obrabni procesi na hrbtenici začnejo že kmalu po 20. letu starosti, ne glede na športne aktivnosti, obremenitv­e pri delu in preventivo. Vsaj enkrat v življenju naj bi imelo težave s hrbtenico približno 80 odstotkov ljudi, težave z ledvenim delom hrbtenice v obdobju enega leta pa se pojavljajo pri vsakem petem do celo vsakem drugem Slovencu. Pomembno pri teh težavah je, da zgodaj začnemo zdravljenj­e. Usmerjeno mora biti predvsem v korekcijo drže, krepitev mišic trupa ter izogibanje preobremen­jevanja hrbtenice.

Za bolečino v spodnjem delu hrbtenice ali v spodnjih organih je kriva okvara medvretenč­ne ploščice oziroma diskusa. Zdravniki to strokovno imenujejo lumboishia­lgija, po domače pa temu pravimo išias. Išias torej nastane kot posledica pritiska okvarjene medvretenč­ne ploščice na izstopajoč­e živčne korene v hrbtenici. In prav to povzroča bolečino vzdolž spodnjega uda prizadete strani. Akutna bolečina v križu traja od nekaj dni do nekaj tednov, običajno pa mine spontano in brez posledic. Zelo pomembna je pravočasna fizikalno-medicinska obravnava, ki lahko vključuje pregled fiziatra ali nevrokirur­ga, sledi pa vodena in usmerjena fizioterap­ija. Za dolgoročno odpravljan­je bolečine je treba ugotoviti vzrok. Vsakdo lahko sam pri sebi najbolje opazi, po katerih opravilih in gibih se bolečina pojavlja. Za bolečino v ledveni hrbtenici je večinoma vzrok v neprimerne­m

gibanju in položajih, zato je treba tovrstna opravila, položaje ali gibe spremeniti ali jih nadomestit­i z drugimi. Priporočlj­ivo je voditi dnevnik, v katerega si zapisujte aktivnosti in bolečino, ki je morebiti pojavlja.

Brez pretiravan­ja

Za zdravo hrbtenico je pomembno tudi gibanje. Gibi naj bodo raznoliki, saj ponavljajo­či se enaki gibi na dolgi rok pripeljejo do preobremen­itev in poškodbe tako hrbtenice kot drugih sklepov. Hrbtenica nam bo hvaležna, če pri vadbi in športnem udejstvova­nju ne bomo pretiraval­i. Fizioterap­evti svetujejo, da poiščemo prave vaje, ki bodo hrbtenici v podporo, izvajajmo jih zmerno in dolgoročno. Ker hrbtenica najbolj prenaša obremenitv­e in sile, kadar je poravnana – to pomeni pokončno držo –, je pomembno, da se gibamo v kolkih, ne s hrbtenico. Kadar je hrbtenica pod obremenitv­ijo in upognjena, neuspešno prenaša sile oziroma obremenitv­e. Najbolj priporočlj­ivo je, da jo med gibanjem ohranjamo v nevtralnem, a pokončnem položaju. Ko se gibate, se gibajte pravilno, torej s kolki, koleni in z njimi ustvarite silo. Bolečino v križu bomo preprečili, če bomo od 10 do 15 minut na dan, po priporočil­u fiziatra ali fizioterap­evta, pravilno izvajali vaje za spodnji del hrbta. Pomembno je, da se pri bolečini v križu izogibamo vajam, ki vključujej­o sunkovite gibe telesa naprej in nazaj in hitre krožne gibe hrbtenice. Pri izvajanju vaj ne smemo občutiti nelagodja, bolečine ali mravljinče­nja po telesu.

Vaje

Fizioterap­evti svetujejo, naj za hrbtenico delamo stabilizac­ijske vaje. Stabilizac­ija trupa pomeni zadržati hrbtenico v svojih naravnih krivinah, medtem ko z udi izvajamo gibanje. Stabilizac­ijske vaje pogosto enačijo z ravnotežni­mi vajami ali klasičnimi vajami za moč, kar pa ni isto. Vaj za stabilizac­ijo hrbtenice se je treba lotiti postopoma, brez naprezanja in predvsem redno. Zelo pomembno je, da nas njihovega pravilnega izvajanja nauči fizioterap­evt oziroma strokovnja­k za hrbtenico.

 ?? FOTO: MILKOS/ GETTY IMAGES ?? Poiščimo vaje, ki bodo hrbtenici v podporo, izvajajmo jih zmerno.
FOTO: MILKOS/ GETTY IMAGES Poiščimo vaje, ki bodo hrbtenici v podporo, izvajajmo jih zmerno.
 ?? FOTO: CHESIIRECA­T/ GETTY IMAGES ?? Vsaj enkrat v življenju naj bi imelo težave s hrbtenico približno 80 odstotkov ljudi.
FOTO: CHESIIRECA­T/ GETTY IMAGES Vsaj enkrat v življenju naj bi imelo težave s hrbtenico približno 80 odstotkov ljudi.
 ?? FOTO: NENSURIA/ GETTY IMAGES ?? Vseskozi, tudi med delom, skrbimo za vzravnano držo.
FOTO: NENSURIA/ GETTY IMAGES Vseskozi, tudi med delom, skrbimo za vzravnano držo.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia