Slovenske Novice

Tudi elita ljubi sarme

- Danica Lovenjak

na – čarovnija. Restavraci­ja, ki je videti kot dvorni salon, je pravi primer kombinacij­e razkošja in starih vrednot, oblečenih v nova oblačila. Zavita je v sijočo medenino, marmor in zlato, in ko to vidite v živo, vam vzame dih. Te restavraci­je zagotovo ni mogoče primerjati z nobeno drugo v glavnem mestu Srbije. Tu je doma razkošje z velikim odmerkom okusa, razkošje brez kiča, da nič ne bi odvrnilo pozornosti od specialite­t, ki jih za vas pripravlja vrhunski kuhar. Salon 1905 je prva srbska restavraci­ja, ki je postala članica JRE – Jeunes Restaurant­eurs. Gre za slovito združenje mladih gostincev, ki je leta 1974 nastalo v Franciji, pogoj za vključitev pa je predvsem kakovost.

»Vizija naše restavraci­je je, da skozi fine dining poudarimo naš poseben duh in pristnost v pristopu k okusom v srbski gastronomi­ji. Deležni boste zelo prijetnih presenečen­j,« je povedal njen lastnik Milan Tomić. »Naš koncept je brezhibna kakovost lokalnih živil, ki jih pripravlja­mo natančno in minimalist­ično. Tako ta v naši kuhinji dobijo svoj polni sijaj. Ne navdušujej­o nas eksperimen­ti zaradi eksperimen­tov, ustvarjanj­e podobe ekstravaga­ntnosti. Mi želimo doseči fascinacij­o s klasiko,« še poudari. Izjemne mednarodne izkušnje kuharja Davida Šimunića dajo poseben pečat specialite­tam, kot so gosja jetra, tatarski biftek, ravioli z zajcem, pa tudi odlične sladice, vse s pridihom srbske kulture, čeprav je, kot nam razloži tudi lastnik Milan, težko opredeliti tipično srbsko jed. »Srbija je imela skozi zgodovino stik z mnogimi kulturami, pristnost naših jedi pa izhaja iz lokalnega načina priprave in okusa lokalnih živil. Morda torej burek, rinflajš ali kulen niso izvirno srbski, vendar jih naše mojstrstvo in naša živila naredijo edinstvene v primerjavi z istimi jedmi v drugem kraju. Ampak recimo Vasinina torta ... je Vasina! Po izročilu jo je tašča ustvarila iz spoštovanj­a do ljubezni in pozornosti, ki jo je zet Vasa namenil hčerki.« Vse do zadnje podrobnost­i okrašeno, brezhibni prti, prijazni natakarji, ki skrbijo, da se počutite kot v pravljici, so le nekatere stvari, kar to restavraci­jo dvigne nad vse druge. Zato ne preseneča, da je njen gost pogosto tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, in ko lastnika Milana Tomića še povprašamo, kaj najraje obeduje, nam izda: »Ni skrivnost, da v našo restavraci­jo prihajajo številni svetovni politiki in vplivni ljudje. Morda vas bo presenetil­o, ampak tudi oni imajo radi sarme.«

 ?? ?? Salon 1905
Salon 1905
 ?? ?? Če si želite privoščiti kosilo ali večerjo v ambientu, ki vas bo spominjal na obdobje z začetka minulega stoletja, je Salon 1905 pravi kraj.
Če si želite privoščiti kosilo ali večerjo v ambientu, ki vas bo spominjal na obdobje z začetka minulega stoletja, je Salon 1905 pravi kraj.
 ?? ??
 ?? ?? za eno najbolj ekskluzivn­ih restavraci­j v dvomilijon­skem Beogradu.
za eno najbolj ekskluzivn­ih restavraci­j v dvomilijon­skem Beogradu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia