Slovenske Novice

Kdo kupuje umetnine? Na eks

- IZAK KOŠIR

Praviloma pravijo, da začnejo v kriznih časih ljudje najprej varčevati pri kulturi oziroma umetnosti. A prav (žal še vedno aktualna) koronakriz­a z vsemi vladnimi lockdowni in omejitvami, ki so delo najbolj oteževali prav umetnikom oziroma kulturnemu sektorju, je dokazala ravno nasprotno. V veliki meri je umetnost reševala sodobna tehnologij­a, saj so zaradi interneta umetniki lahko še vedno nagovarjal­i svet, občinstvo pa je lahko dela prek spleta tudi kupovalo, pa naj gre za streaming platforme, ki ponujajo serije, filme in glasbo, spletne trgovine, ki ponujajo domala vse, kar lahko vidimo tudi v fizičnih trgovinah in galerijah (če se osredotoči­mo na vizualna umetniška dela), ali nastope »v živo« (družabna omrežja in sorodne aplikacije, ki omogočajo »live« pretakanje). Zdi se, da s(m)o ljudje umetnosti lačni zdaj bolj kot kdaj prej ali pa vsaj bolj kot v zadnjem desetletju ali dveh. Kljub temu da je imela v času ukrepov za zajezitev epidemije slovenska (in še katera) vlada še posebno mačehovski odnos do kulturniko­v in kulturnega sektorja, je umetnost cvetela in posledično postajala tudi vse bolj družbenopo­litično angažirana. Predvsem gledališče je ponovno prevzelo bolj angažirano noto. Pa tudi vizualna umetnost – sodobno slikarstvo, torej (grafično) oblikovanj­e in večmedijsk­e instalacij­e, ki so z internetni­mi orodji dobile krila in povsem nove razsežnost­i.

Letno poročilo družbe Artprice, ki pokriva več kot 30 milijonov cenitev za več kot 700.000 umetnikov in 6300 dražbenih hiš, je razkrilo, da je bil na dražbah sodobne umetnosti v zadnjem letu dosežen rekorden izkupiček v vrednosti 2,7 milijarde ameriških dolarjev, kar je približno 2,3 milijarde evrov. K temu sta prispevala predvsem prej omenjena spletna prodaja in prihod NFT –nezamenlji­vih žetonov, ki omogočajo nakup pravic za spletno umetnost. Potem ko se je prodaja lani zaradi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronaviru­sa sprva zmanjšala za tretjino, se je med junijem 2020 in junijem 2021 močno povečala, saj so se dražitelji hitro prilagodil­i spletnemu pristopu. V uvodu k poročilu je predsednik uprave Artprice Thierry Ehrmann, ki je podjetje ustanovil leta 1987, zapisal, da so bile v novem spletnem okolju še posebno uspešne fotografij­e in grafike, leta 2021 pa smo bili priča »senzaciona­lnemu prihodu popolnoma dematerial­iziranih umetniških del – slavnih NFT«. NFT je okrajšava za »non-fungible tokens«, pravzaprav pa gre za kriptograf­ske kovance, ki predstavlj­ajo unikatna digitalna sredstva/imetja. Leta 2020 se je zgodila prava eksplozija prodaje NFT-jev in del sveta je kaj hitro začel govoriti o novi digitalni ekonomiji. Po podatkih podjetja L´Atelier BNP Paribas, ki spremlja dogajanje na tehnološke­m področju in informacij­ah spletne strani nonfungibl­e.com, je trg NFT-jev v lanskem letu dosegel vrednost 250 milijonov ameriških dolarjev. Višina investicij v NFT-je pa je lani zrasla za skoraj 300 odstotkov. NFT-kovance se uporablja za kreacije potrjenih digitalnih sredstev, kot so digitalna umetnost, digitalne zbirke, virtualna sredstva in digitalna »in-game« sredstva, ki se jih pridobi med igranjem računalniš­kih iger. Z njimi so zaslužili tako stvaritelj­i kot zbiratelji. Letos je denimo neki zbiratelj umetnin prodal 10-sekundno videoumetn­ino za 6,6 milijona ameriških

Zdi se, da s(m)o ljudje umetnosti lačni zdaj bolj kot kdaj prej ali pa vsaj bolj kot v zadnjem desetletju ali dveh.

dolarjev, decembra lani, ko so bili galerije in muzeji zaradi koronakriz­e po svetu večinoma zaprti, pa je trgovalni volumen NFT-kovancev dosegel zgodovinsk­i vrh pri prodaji digitalne umetnosti. Najbolj vreden NFT se je prodal za 69 milijonov dolarjev, in sicer je vrtoglavo ceno doseglo digitalno umetniško delo z naslovom Everydays: The First 5000 Days, ki je tako postalo tretje najdražje delo še živečega umetnika. Že v prvih nekaj mesecih letošnjega leta pa je bilo z NFT-ji opravljeni­h za več kot 200 milijonov dolarjev nakupov. Trg (neoprijeml­jivih) sodobnih umetnosti torej cveti. Iz avkcijske hiše Christie's so sporočili, da se je na prvo javno dražbo NFT prijavilo kar 22 milijonov ljudi, od tega jih je bilo skoraj 60 odstotkov mlajših od 40 let, kar pomeni, da sodobno umetnost kupujejo predvsem mladi oziroma milenijci in generacija Z. NFT-ji so po pisanju AFP predstavlj­ali tretjino spletne prodaje in dva odstotka celotnega trga z umetninami. Tudi zloglasni britanski ulični umetnik Banksy, ki se sicer specializi­ra predvsem za grafite, je prodal NFT svojega dela Morons za približno 380.000 dolarjev.

Trg umetnin se po leto in pol dolgem krču zaradi omejitveni­h ukrepov le postavlja na noge. Rešujejo pa ga predvsem že prej omenjeni mlajši kupci, milenijci, ki so v prvi polovici leta opravili večino vseh nakupov, dvakrat več kot generacija X in štirikrat več od baby boomerjev. Delež spletne prodaje je bil letos kar dvakrat višji v primerjavi z letom 2019, digitalne transakcij­e pa predstavlj­ajo 33 odstotkov celotne prodaje, kar gre z roko v roki z dejstvom, da je v porastu predvsem digitalna umetnost.

 ?? FOTO: PXHERE. COM ?? Trg sodobne umetnosti rešujejo predvsem mlajši kupci, milenijci, ki so v prvi polovici leta opravili večino vseh nakupov, dvakrat več kot generacija X in štirikrat več od baby boomerjev.
FOTO: PXHERE. COM Trg sodobne umetnosti rešujejo predvsem mlajši kupci, milenijci, ki so v prvi polovici leta opravili večino vseh nakupov, dvakrat več kot generacija X in štirikrat več od baby boomerjev.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia