Slovenske Novice

Ljubljansk­i maraton se vrača v novi podobi

Na startu 5000 tekačev, 850 za 42 km Glavno pravilo bo pogoj PCT

- LJUBLJANA SIMONA BANDUR

• Ljubljansk­i maraton, tokrat v 25. izvedbi, bo, vendar tudi letos precej drugačen, je pred nedeljskim težko pričakovan­im tekaškim dogodkom dejal predsednik organizaci­jskega odbora Danilo Ferjančič. Udeležili se ga ne bodo povabljeni vrhunski tekači, tudi sicer bo sodelujoči­h precej manj kot v preteklost­i, ko je po ulicah glavnega mesta teklo po več kot 20.000 ljudi. Glavno pravilo, ki bo krojilo letošnji maraton, je pogoj PCT. Lani je potekal samo virtualno, tekači se tako na ulice vračajo po dveh letih. Prijavilo se je nekaj več kot 5000 tekačev, okoli 850 za klasični maraton v dolžini 42 kilometrov, nekaj manj kot 2300 za 21 kilometrov in približno 2050 za desetkilom­etrsko preizkušnj­o. Kot je povedal Ferjančič, so merili na vsaj 3000 prijav, a je bil odziv bistveno boljši. Zbiranje prijav so končali konec septembra, vendar se bo še mogoče prijaviti tik pred maratonom, je povedala vodja projekta pri Timingu Ljubljana Barbara Železnik. Prireditve pa ne bo več pripravlja­l dolgoletni direktor Gojko Zalokar. Oče ljubljansk­ega maratona, kakor mu pravijo, se je namreč upokojil. Letos bo odpadel sobotni šolski tek, vendar so najmlajši tekači kljub temu dobili priložnost, da se izkažejo. Skupaj z Zavodom za šport Planica so pripravili maratonski izziv, ki poteka ves oktober. V sklopu pouka otroci pretečejo določene razdalje v štafetah po deset ali 14 udeležence­v in poskušajo izboljšati rezultate rekorderje­v ljubljansk­ega maratona na razdaljah 42, 21 in 10 kilometrov, je povedala Barbara Železnik. Mimogrede: na maratonski razdalji še vedno velja rekord Sisaya Kasaye Lemma 2:04:58, kar je tudi eden od desetih najboljših na tovrstnih maratonih.

Nedeljski spored bo nekoliko prilagojen, maraton pa bo potekal v dveh krogih. Začel se bo ob 8.55 z ročnimi vozički na 21 kilometrov, nadaljeval z garmin tekom na deset kilometrov ob 9. uri, 15 minut pozneje pa bo že start na 21 in 42 kilometrov. »Letos poteka še državno prvenstvo v teku na 42 kilometrov, a ne z udeležbo vrhunskih slovenskih atletov. Ti so se bolj odločali za krajše razdalje,« je povedala Barbara Železnik.

Tretjina prijavljen­ih iz tujine

Osrednja prireditve­na prostora bosta Kongresni trg in Trg republike. Na slednjem bo prevzem startnih številk (ta je bil sicer običajno na Gospodarsk­em razstavišč­u), in sicer v petek in soboto od 9. do 19. ure ter v nedeljo od 6.50 do zaključka maratona. Začeli bodo šele v petek zaradi pogoja PCT, ki ne sme biti starejši od 48 ur. »Upoštevali bomo vsa priporočil­a NIJZ in upravne enote ter ozaveščali tekače o spoštovanj­u tega pogoja,« je zagotovila Barbara Železnik. Maratoncem, ki bodo prišli v Ljubljano iz drugih krajev, bo na voljo brezplačen prevoz z avtobusi LPP s parkirišč na Dolgem mostu ali v Stožicah. Čeprav letos povabljeni­h tekačev ne bo, prihaja kar tretjina prijavljen­ih iz tujine. Dodatne prijave bodo sprejemali v petek in soboto v času izdajanja startnih številk, a po nekoliko višji ceni, 50 evrov. Prijavnina je sicer znašala 40 evrov.

 ?? FOTO: ROMAN ŠIPIĆ ?? Takšnega vrveža, kakršen je bil na zadnjem množičnem maratonu v Ljubljani leta 2019, letos ne bo.
FOTO: ROMAN ŠIPIĆ Takšnega vrveža, kakršen je bil na zadnjem množičnem maratonu v Ljubljani leta 2019, letos ne bo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia