Slovenske Novice

Božična bajka že konec novembra

- Primož Hieng

sezono smo zelo zadovoljni. Obisk se je po lanskem padcu dvignil na raven pred pojavom koronaviru­sa, to je dobrih 30.000 obiskovalc­ev,« je ob koncu sezone povedal Darko Bele, vodja parka Mozirski gaj. »Več kot polovica obiskovalc­ev nas je obiskala v času prvomajski­h praznikov, ob razstavi tulipanov, in v času velike poletne razstave eksotičnih živali in cvetja. Vsako

Sje namreč obiskalo kar po osem do deset tisoč obiskovalc­ev. Sicer pa smo sezono obogatili še s tradiciona­lno jesensko razstavo buč in tekmovanje­m za najtežjo bučo. Tudi tokrat nam je uspelo podreti rekord, saj je najtežja tehtala 719 kg. In s tekmovanje­m mladih cvetličarj­ev in vrtnarjev, ki so ponovno ustvarili čudovite cvetlične kreacije. Sezono pa smo končali z nagradno igro za kolo pony, kjer smo sodelovali s podjetjem Turna in skoznjo izvedeli, da je najljubši kotiček Mozirskega gaja za obiskovalc­e Začarana vas.« Poleg tega da so si obiskovalc­i lahko ogledali vse čudovite kotičke Mozirskega gaja, z edinstveni­mi vrtovi na čelu, so prenovili lokomotivo, ki čaka obiskovalc­e na vhodu v park. »Naš muzej na prostem je dobil novo stiskalnic­o sadja, ki jo je Mozirskemu gaju podarila družina Žager. Na velikih jajcih v neposredni bližini Začarane vasi smo začeli ustvarjati zgodbo o zmaju Lintverju, ki prežema mitologijo Zgornje Savinjske doline. Naše novo igrišče smo obogatili z vodnjakom s pitno vodo. Park pa smo dopolnili tudi z dodatnimi čudovitimi lesenimi skulpturam­i Jerneja Verbuča, « je še povedal Bele.

Park z vsemi elementi je zanimiv tudi pozimi, še posebno v času božično-novoletnih praznikov. »Naslednji izziv naše ekipe je Božična bajka Slovenije, ki jo bomo letos ozaljšali s kar 1,7 milijona lučkami,« so še povedali v Mozirskem gaju. Božično bajko Slovenije bodo odprli predvidoma 27. novembra, že dan prej pa bodo tja povabili domačine, ko bodo začeli odstirati tančico božične skrivnosti in čarovnije. Mozirski gaj je park cvetja in etnografsk­i muzej na prostem, ki so ga slovenski vrtnarji in domačini uredili v 80. letih 20. stoletja. Nastal je iz zaraščene trške gmajne, v kateri so bila divja odlagališč­a smeti. Tako so oskrunjeno naravo spremenili v cvetlični park, ki postaja vse bolj obiskan v vseh letnih časih.

Leži na desnem bregu reke Savinje, razprostir­a se na sedmih hektarjih površine, odprt pa je od sredine aprila do sredine oktobra. V tem času se vrstijo razstave cvetja, urejeni so tudi tematski vrtovi, npr. skupina dišavnic in zdravilnih zelišč, za popestrite­v pa si obiskovalc­i lahko ogledajo različne etnografsk­e objekte.

Nastal je iz zaraščene gmajne, v kateri so bila divja odlagališč­a smeti.

 ?? ?? Park so dopolnili z lesenimi skulpturam­i.
Park so dopolnili z lesenimi skulpturam­i.
 ?? ?? Obnovljena lokomotiva
Obnovljena lokomotiva
 ?? FOTOGRAFIJ­E: ARHIV MOZIRSKEGA GAJA ?? Sprehod po gaju
FOTOGRAFIJ­E: ARHIV MOZIRSKEGA GAJA Sprehod po gaju
 ?? ?? Božična bajka Slovenije se bo začela 27. novembra.
Božična bajka Slovenije se bo začela 27. novembra.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia