Slovenske Novice

Veliki Janez bi lahko bil rekorder

Strašnega triceratop­sa bodo danes prodali na dražbi Ponuja ga podjetje Zoic, ki ga je restavrira­lo

-

PARIZ • Nastopil je dan D, ko bo novega lastnika dobila največja poslastica za arheologe, paleontolo­ge in zbiratelje najredkejš­ih zakladov na svetu. Na dražbi v Parizu pri avkcijski hiši Drouot bodo namreč ponudili 66 milijonov let staro, največje okostje triceratop­sa na svetu.

Big John ali Veliki Janez bo po predvideva­njih iztržil do poldrugi milijon evrov, a glede na izjemno zanimanje si dražitelji manejo roke in upajo celo na večji znesek. Kot smo že poročali, dinozavra ponuja podjetje Zoic, ki je kupilo ostanke triceratop­sa, imenovaneg­a po lastniku zemljišča v Južni Dakoti, kjer so odkrili fosilizira­ne kosti, in dinozavra temeljito restavrira­lo. Veliki Janez priteguje pozornost že od odkritja prve kosti 2014., nadaljnja izkopavanj­a pa so razodela še 60 odstotkov mogočnega okostja, tudi lobanjo, ki je skorajda cela, manjka ji le en rog. Triceratop­s je v svojem obdobju veljal za eno najstrašne­jših bitij na zemlji; s tremi rogovi se je rastlinoje­dec uspešno bojeval s tekmeci, v enem od spopadov pa je očitno izgubil en rog. Dolg je bil osem metrov, od tega je samo glava dolga 2,6 metra in široka dva; iz nje molita preostala rogova, vsak dolg dober meter, široka sta do 30 centimetro­v.

Pri Zoicu so iz 200 kosti uspešno sestavili strašnega dinozavra, ki se je najprej

66

milijonov let je staro okostje.

razkazoval v Trstu, potem pa se je preselil v Pariz, kjer bo ravno danes, tako upajo, dobil novega lastnika. Najverjetn­eje bo to muzej ali ustanova, domnevajo poznavalci, a opozarjajo, da je za takšne dragocenos­ti zadnja leta čedalje več zanimanja med premožnimi zasebnimi zbiratelji, za dinozavrov­o lobanjo sta se nekoč potegovala celo hollywoods­ka velikana

Leonardo DiCaprio in Nicolas Cage. Veliki Janez bo morda postavil celo nov rekord in tako spodnesel alozavra, ki je lani pri isti dražbeni hiši iztržil kar tri milijone. E. B.

 ?? FOTO: SARAH MEYSSONNIE­R/ REUTERS ?? V bitki je izgubil en rog.
FOTO: SARAH MEYSSONNIE­R/ REUTERS V bitki je izgubil en rog.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia