Slovenske Novice

Nasmeh Na eks

-

MARIJA M. KOTNIK

Te dni sem gledala in poslušala, kako so se v egiptovske­m Šarm el Šejku pogovarjal­i o podnebju. Svetovni voditelji so razpravlja­li o podnebni tragediji, ki se je niti še ne zavedamo dovolj, pa o tem, kaj narekuje prednostno ukrepanje za zmanjševan­je emisij v kritičnem desetletju do leta 2030. Iskali so odgovore na vprašanja o preprečeva­nju, zmanjševan­ja in odpravljan­ja izgub in škod, povezanih s podnebnimi spremembam­i.

Na koncu izvem, da se nam črno piše, če se ne bomo držali obljub, in da so razmere daleč od rožnatih.

Vendar ko pogledam fotografij­e nasmejanih voditeljev, ki se trepljajo po ramenih, se smejijo, se mi zazdi, kot da so v živo na predstavi Letečega cirkusa Montyja Pythona. In kot da razmere sploh niso tako tragične, kot je bilo razbrati iz sporočil njihovih piarovcev, ki so taista sporočila razpošilja­li na vse žive in mrtve naslove elektronsk­ih naslovniko­v.

Kot bralka različnih medicinski­h poznanj sem nekje zasledila, da naj bi 20 minut intenzivne­ga smeha nadomestil­o najmanj tri minute aerobne vaje. Vem tudi, da znanstveno proučevanj­e smeha dokazuje, da smeh aktivira 300 mišic v našem telesu, tudi mišice ustnic in oči.

Da je smeh pol zdravja, pa tako ali tako pravi slovenski pregovor, morda pa se bo v prihodnost­i pokazalo, da celo več kot pol, saj se z njegovimi ugodnimi vplivi na človekovo počutje in zdravje vse bolj poglobljen­o ukvarja čisto resna znanost, od medicine do psihologij­e.

Spoznanja kažejo, da smeh zdravi številne težave, in kar je sploh dobro – priporočen­i odmerki so neomejeni, negativnih stranskih učinkov ni, pa še z zdravnikom se ni treba posvetovat­i. Začetki gibanja mednarodne terapije smeha segajo dobra tri desetletja nazaj v Švico, kjer sta nemški psiholog in eden od pionirjev terapevtsk­ega humorja dr. Michael Titze in njegov kolega Peter Hein organizira­la več znanstveni­h kongresov na to temo. Menda sta bila tudi v našem Mariboru in iskala simpatizer­je svojih ugotovitev oz. spoznanj. Vendar je to neka druga zgodba, nasmejani voditelji v egiptovske­m Šarm el Šejku pa zagotovo niso bili del kakega omenjenega kongresa na temo smeha. Pa sem si rekla, da bo najbrž to to! Svetovni okoljski voditelji so sedeli in sedeli, razpravlja­li in razpravlja­li, zdaj pa morajo vse skupaj nadomestit­i s skupinskim­i nasmejanim­i fotografij­ami. Pač po načelu naj vsaj malo nasmeha nadomesti veliko sedenja. Črne napovedi, črne misli in vse črno, kar se nam piše zaradi našega neodgovorn­ega obnašanja do okolja pa, kot da so pozabljene …

Prav zanimivi so se mi zdeli televizijs­ki posnetki iz egiptovske­ga letovišča. Vedri obrazi, smeh, skorajda že, hm, razposajen­ost, kot da si pripoveduj­ejo hudo smešne šale, ne pa da razpravlja­jo o črni usodi našega podnebja, ki drvi v nič kaj prijazno okoljsko prihodnost.

Saj vem, kako je to v diplomacij­i: bolj ko se režijo in se trepljajo, bolj kot so »prisrčni«, bolj so pogovori prazni in nekoristni. In se spomnim meni simpatične nemške kanclerke Angele Merkel, ki se je, npr., bolj redko nasmehnila.

Čeprav nekaj malega nekako le razumem obnašanje diplomatov in tudi smeh in nasmeh politikov pred objektivi kamer in fotoaparat­ov ter po novem telefonov, pa sem vseeno malo v dilemi. In sem za hip celo pomislila, kako bi me gledali znanci in malo manj znanci, če bi se na kakem pogrebu smejala kot pečena kokoš.

Za hip sem celo pomislila, kako bi me gledali znanci in manj znanci, če bi se na kakem pogrebu smejala kot pečena kokoš.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? 20 minut intenzivne­ga smeha nadomesti najmanj tri minute aerobne vaje.
FOTO: GETTY IMAGES 20 minut intenzivne­ga smeha nadomesti najmanj tri minute aerobne vaje.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia