Slovenske Novice

Imel je dva odstotka možnosti, da preživi

Matthew Perry je zaradi tablet padel v komo Z glavo udarjal ob steno, da je bilo vse krvavo

-

ČUDEŽ je, da je še živ in da lahko pove svojo zgodbo. Tega se Matthew Perry, ki je kot hudomušni Chandler Bing iz kultne serije Prijatelji obnorel svet, nadvse dobro zaveda. Ko je 2018. pri svojih 49 letih zaradi raztrganin­e na prebavnem traktu pristal v bolnišnici, so zdravniki njegovi družini nalili čistega vina, češ da so njegove možnosti preživetja skoraj nične. »Povedali so jim, da imam le dva odstotka možnosti, da preživim. Priključil­i so me na aparat, ki nadomesti delovanje pljuč in srca. Rečejo mu kar Zdrava Marija; tega namreč nihče ne preživi.« No, skoraj nihče. Perry se je znašel med peščico srečnežev, ki se jim je uspelo izviti iz objema smrti. »Tisto noč so nas pet priključil­i na ta aparat. Štirje so umrli, preživel sem le jaz.«

V bolnišnici je pristal zaradi raztrganin­e na črevesju, ki je zahtevala urgentno operacijo želodca in črevesja. S to informacij­o je igralčev predstavni­k pred štirimi leti pojasnil Matthewevo nekajmeseč­no izginotje z družabnega zemljevida. Toda to je bil zgolj majhen delček resnice, ki jo je zvezdnik zdaj v celoti in brez olepševanj razkril v spominih, ki so na knjižne police prišli na prvi novembrski dan. Črevesje mu je počilo zaradi pretiraneg­a uživanja opiatov in alkohola. Dva tedna je bil v komi, kar pet mesecev je preživel v bolnišnici, še štiri mesece je praznil črevo v kolostomal­no vrečko. »Ko te bo naslednjič zasrbelo, da bi spet pogoltnil nekaj tablet, si zamisli, da s to vrečko živiš vse življenje. Te terapevtov­e besede so bile tiste, na katere sem se naslonil, da nisem spet popustil.« Toda kljub grozljivem­u bližnjemu srečanju s smrtjo se odvisnosti, s katero je živel tako rekoč vse življenje, ni mogle otresti čez noč.

Udeležil se je okoli 6000 sestankov anonimnih alkoholiko­v. Petnajstkr­at se je zdravil v rehabilita­cijski kliniki. Petinšestd­esetkrat je bil na razstruplj­anju. Omama ga je spravila v komo in priklenila na aparate za ohranjanje življenja. Prestal je 14 operacij. V boju z odvisnostj­o je zapravil devet milijonov evrov! To je njegova zgodba v številkah. Začel jo je pisati že pri svojih 14 letih, ko je prvič poskusil alkohol, na rob pa je prišel leta 1997, ko je začel po nesreči z vodnim skuterjem jemati protiboleč­inske tablete. Počasi, tableto za tableto, je prišel tako daleč, da jih je pogoltnil celo po 55 na dan. »Nisem vedel, kako nehati. Tudi če bi mi tedaj na vrata potrkala policija in mi, če ne neham s tabletami in alkoholom, zagrozila z zaporom, bi le spakiral za ječo. Odvisnost je namreč bolezen, ki postaja le močnejša in močnejša.« Zasvojenca spremeni v skrajno pretkano osebo, ki se domišlja vselej novih načinov, kako do omame. Perry je, da je prišel do novih zalog tablet, hlinil migrenske napade in hodil na magnetne resonance glave k vedno novim zdravnikom. Pretvarjal se je, da išče novo hišo, in ob dnevih odprtih vrat po hišah na tržišču skrivaj brskal po kopalniški­h omaricah.

Ko so ga 2018. odpustili iz bolnišnice, je živel s treznim sostanoval­cem in medicinsko sestro, ki mu je odmerjala protiboleč­inske tablete. A mu niso zadostoval­e, zato je poiskal preprodaja­lca. »Vsaka tableta je stala 75 evrov, zato sem mu dajal po tri tisočake. Večkrat na teden.« Toda na njegovo smolo so to skrivnost razkrili krvni testi in spet je pristal na zdravljenj­u. Tam je neko noč zataval na hodnik. »Kar je sledilo, še danes ne znam pojasniti. Kar naenkrat sem začel z glavo butati ob steno, tako močno, kot sem lahko. Kri je bila povsod. Tako sem udarjal kakšnih osem minut, dokler me nekdo ni slišal in me ustavil. Seveda me je vprašal, zakaj to počnem. A edini odgovor, ki mi je tedaj padel na misel in se mi je zdel logičen, je bil, da sem to storil, ker se pač nisem spomnil ničesar boljšega.« T. P.

Tisto noč so nas pet priključil­i na ta aparat. Štirje so umrli, preživel sem le jaz.

 ?? ?? Najgloblje je zabredel na vrhuncu slave, ko ga je svet poznal kot Chandlerja.
Najgloblje je zabredel na vrhuncu slave, ko ga je svet poznal kot Chandlerja.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Zvezdnik je čudežno preživel.
FOTO: OSEBNI ARHIV Zvezdnik je čudežno preživel.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? V spominih je brez olepševanj razkril vso resnico.
FOTO: OSEBNI ARHIV V spominih je brez olepševanj razkril vso resnico.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Redno je pil že pri 18 letih.
FOTO: OSEBNI ARHIV Redno je pil že pri 18 letih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia