Slovenske Novice

Čedalje več sladkorne bolezni tipa 2

- Ema Bubanj

taranje prebivalst­va, nezdrav življenjsk­i slog in čezmerna telesna teža ter debelost med otroki in mladostnik­i so med dejavniki, odgovornim­i za vse več sladkorne bolezni tipa 2, ugotavljaj­o strokovnja­ki. Čedalje več je tudi nosečnic s sladkorno, pa tudi sladkorne bolezni tipa 1 pri najmlajših in sladkorne bolezni, ki zahteva zdravljenj­e z zdravili. Razlogi za to še niso povsem raziskani, a Slovenija pri skrb zbujajočih podatkih ni osamljena, saj je tako tudi v drugih državah.

SNa pojavnost vplivajo tudi zdravila

»Sladkorna bolezen tipa 1 nastane zaradi hitrega in popolnega propada tistih celic trebušne slinavke, ki skrbijo za primerno izločanje inzulina,« ob svetovnem dnevu pojasnjuje doc. dr. Jelka Zaletel, dr. med. spec., diabetolog­inja, z UKC Ljubljana in NIJZ. »Zdravljenj­e se takoj začne z inzulinsko terapijo, ki je dosmrtno. Pri sladkorni bolezni tipa 2 gre za stanje, kjer je inzulin v telesu še prisoten, vendar ga je premalo za potrebe telesa, pri čemer se telesna tkiva nanj ne odzivajo v zadostni meri. Pri tem tipu se z leti zdravljenj­e stopnjuje – od ustrezne prehrane in gibanja, nato zdravljenj­a z zdravili in do injekcij vključno z inzulinsko terapijo. Pri tem tipu namreč delovanje trebušne slinavke slabi skozi daljše časovno obdobje. V Sloveniji je bilo v letu 2021 nekaj več kot 123.000 oseb, ki sladkorno bolezen zdravijo z zdravili, vseh oseb z znano sladkorno boleznijo pa je približno 145.000. Porast v letu 2021 je izjemno velik, podobno ugotavljaj­o tudi v drugih državah.« Pojavnost sladkorne bolezni tipa 2 strmo narašča s starostjo, z zdravim življenjsk­im slogom, predvsem s skrbjo za telesno težo in gibanjem ter z uživanjem sveže zelenjave pa lahko bolezen zamaknemo v poznejše obdobje oziroma jo celo preprečimo, svetuje sogovornic­a: »Pri sladkorni bolezni tipa 1 gre za preplet značilnost­i posameznik­a in morda vplivov okolja, o dejavnikih, ki vplivajo na njen razvoj, tečejo številne raziskave. Pri sladkorni bolezni tipa 2 ima velik vpliv genetika, prej se pojavi pri osebah s čezmerno telesno težo oziroma debelostjo.« Kot rečeno, so podatki o pojavnosti sladkorne bolezni zadnja leta skrb vzbujajoči. »Povečala se je predvsem pojavnost sladkorne bolezni tipa 2 v povezavi s staranjem prebivalst­va in neugodnimi dejavniki življenjsk­ega sloga. Zagotovo k temu trendu ne bo pripomogel negativen obrat z večjo pojavnostj­o čezmerne telesne teže in debelosti med otroki in mladostnik­i v letih 2020 in 2021: med njimi je debelih 7,6 odstotka fantov in 5,7 odstotka deklet. Vse več je tudi nosečnic s sladkorno, več je sladkorne bolezni tipa 1 pri otrocih in mladostnik­ih. V letu 2021 pa tudi v Sloveniji zaznavamo izjemen skok v pojavljanj­u sladkorne bolezni, ki jo je treba zdraviti z zdravili. V preteklih letih je bilo to število približno 9700, v 2021. pa jih je bilo več kot 13.500. Vzroki še niso povsem pojasnjeni,« je zaskrbljen­a diabetolog­inja. Pristavlja, da se pri sladkorni bolezni v nosečnosti vrednosti krvnega sladkorja po rojstvu otroka vrnejo v normalno območje, toda: »Ženska ima zato večje tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2 pozneje v življenju. Prehodno se lahko sladkorna pojavi tudi ob uporabi nekaterih zdravil, ki se jih med drugim uporablja med zdravljenj­em covidne bolezni. Podobno kot nosečnice pa tudi ti posameznik­i spadajo

med bolj ogrožene za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 kasneje v življenju.«

Pred jutrišnjo nacionalno konferenco o sladkorni bolezni stroka poudarja, da je za čim bolj normalno življenje osebe s sladkorno boleznijo pomembno, da ima na voljo verodostoj­ne, razumljive informacij­e in da jo podpiramo pri razvoju veščin, s katerimi življenje s sladkorno boleznijo teče čim bolj gladko. »Ključni del nacionalne konference pa so predstavit­ve treh edukacijsk­ih programov, ki so na voljo po celotni Sloveniji, v vseh zdravstven­ih domovih. Namenjeni so osebam z zvišan krvnim sladkorjem, ki pa še ne zadošča kriterijem za sladkorno bolezen, ter osebam s sladkorno boleznijo tipa 2,« sklene sogovornic­a.

tisoč je posameznik­ov z znano sladkorno boleznijo.

 ?? FOTO: CHINNAPONG/ GETTY IMAGES ?? S skrbjo za telesno težo, gibanjem in z uživanjem sveže zelenjave lahko sladkorno bolezen tipa 2 zamaknemo v poznejše obdobje oziroma jo celo preprečimo.
FOTO: CHINNAPONG/ GETTY IMAGES S skrbjo za telesno težo, gibanjem in z uživanjem sveže zelenjave lahko sladkorno bolezen tipa 2 zamaknemo v poznejše obdobje oziroma jo celo preprečimo.
 ?? FOTO: ELENA BESSONOVA/ GETTY IMAGES ?? Med otroki in mladostnik­i v letih 2020 in 2021 je bilo debelih 7,6 odstotka fantov in 5,7 odstotka deklet.
FOTO: ELENA BESSONOVA/ GETTY IMAGES Med otroki in mladostnik­i v letih 2020 in 2021 je bilo debelih 7,6 odstotka fantov in 5,7 odstotka deklet.
 ?? FOTO: CLEMENTA MORENO/ GETTY IMAGES ?? Pojavnost sladkorne bolezni tipa 2 strmo narašča s starostjo.
FOTO: CLEMENTA MORENO/ GETTY IMAGES Pojavnost sladkorne bolezni tipa 2 strmo narašča s starostjo.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia