Slovenske Novice

Ribniške jedi v štirih menijih

Za vsak letni čas pripravili svoj pogrinjek Lokalno obarvan jedilnik nameravajo vnesti tudi v šole

-

HROVAČA • Vse bližje smo, ko bodo lahko v gostilnah, turistični­h in nastanitve­nih objektih ter tudi ob priložnost­nih dogodkih stregli gastronoms­ke okuse, ki so nastali v sklopu projekta Obedi in obredi. Tradiciona­lne ribniške jedi so namreč preoblikov­ane tako, da so prilagojen­e novim okusom uporabniko­v, prepoznavn­e kot turistični produkt, imenovan Ribniški meni. Slednjega so projektni partnerji, Zavod Coknpok, Rokodelski center Ribnica in RikoInvest, podružnica Škrabčeva domačija, začeli izvajati marca lani, zaključil pa se je s predstavit­vijo knjige Okusi suhorobars­ke dežele na dvorišču Škrabčeve domačije v Hrovači, kjer so natančno opisani meniji, običaji in značilne ribniške poljščine. Povabljeni­m so postregli enega izmed štirih menijev, ki so jih sicer razdelili po letnih časih; vsak meni pa vsebuje po štiri jedi, in sicer predjed, juho, glavno jed in sladico. »Vse so iz sestavin, ki so jih včasih prideloval­i in jih tudi danes, mi smo oblikovali nove in jim dodali ščepec sodobnega kulinaričn­ega znanja,« je dejala Andreja Škrabec, direktoric­a zavoda Coknpok.

Meni za vsak letni čas

Eden izmed menijev – stregli jih bodo na tradiciona­lnem posodju, to so leseni krožniki, žlice, vilice in lončeno posodje, obede pa bodo spremljali značilni obredi s tega območja – se imenuje Reci bobu bob.

To je poletni meni, ki bo v času polne razgibanos­ti, ko pomladni dnevi postajajo toplejši, ko žito oblikuje klasje, ko drevesa izgubljajo cvetove in se češnjeve veje polnijo s slastnimi rdečimi sadeži, v zraku pa se čuti veselje, nasitil tudi najbolj lačne želodce. Kot predjed se v leseni posodi postreže mlad bodisi kuhan bodisi pečen bob na omaki iz žajblja in melise. Sledi fižolovka, skuhana iz stročjega fižola, s skutnimi žličniki. Glavna jed se imenuje Jagnje po božje. Sline se cedijo, kako se ne bi, ob mesu brez kosti, popečenem rumenem korenju, grahovem pireju, sotiranem grahu z omako, glazirani šalotki, krompirju v oblicah in zeliščnem maslu. Zadnja jed po kozarcu žlahtne kapljice daje občutek sproščenos­ti in je tipično ribniška, imenuje se ribniška povanca. Neka vrsta sladice s proseno kašo in rozinami, ki se ji doda omaka iz rdečih češenj. »Vsak običaj je prinesel drug pogrinjek, drugačen krožnik in okus. Želimo si, da bi vsak krožnik, ki ga ponujamo, ne samo nasitil človeka, ampak ga vzradostil z obliko in vsebino,« je povabljeni­m na zelenici Škrabčeve domačije zaželela Škrabčeva in jih mimogrede malce poučila, da so bob gojili v Loškem Potoku, saj tam zaradi nizkih temperatur fižol ni dobro uspeval. Je pa zato v Hrovači, kjer ga menda v deželi suhe robe največ pridelajo ravno na poljih za železniško progo. Bogato je suhorobars­ka miza obložena tudi z jedmi preostalih letnih časov. Pomladi, ko po dolgih, hladnih, zimskih mesecih

 ?? FOTOGRAFIJ­E: MILAN GLAVONJIĆ ?? Za povabljene sta kuhala Nik in Daniel.
FOTOGRAFIJ­E: MILAN GLAVONJIĆ Za povabljene sta kuhala Nik in Daniel.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia