Slovenske Novice

Marija dopolnila 103 leta

- JANEZ KUHAR

V DOMU starejših Taber je dan pred martinovim praznovala Marija Mežek, najstarejš­a stanovalka. Rodila se je 10. novembra 1919 v Kranju, na Primskovem, kjer je preživela otroštvo. Pred sedmimi leti, 5. oktobra 2015, se je odločila priti v dom Taber, kjer je nadvse zadovoljna z osebjem, ki je prijazno, ustrežljiv­o in toplo. Kot pravi, je dom čudovit in na lepem kraju.

Slavljenki, 103-letni Mariji Mežek, so pripravili presenečen­je in ji predvajali čestitke in pesmi po domskem radiu, za kar so poskrbele Katarina Bitenc, Anja Jagodic in Neža Kropivnik. Kot je napisala Katarina Bitenc, ji »želimo, da bi se še naprej dobro počutila v naši sredini. Mariji veliko pomenijo poštenje, iskreni medsebojni odnosi, druženje in dobrodelno­st, zato ji poklanjamo več pesmi, med drugim Med iskrenimi ljudmi, Cerkljansk­o faro, Dan ljubezni in tudi Ti si moja ljubezen.« V imenu vseh stanovalce­v pa ji je čestitala stanovalka Julka Hrovat: »Ob stotretji obletnici rojstnega dne vam čestitamo za prehojeno pot, v prihodnje pa, da bi vam zdravje dobro služilo.«

Veselje do dela

Kljub častitljiv­i starosti še vedno izžareva veliko življenjsk­e energije. Izhaja iz velike družine, imela je pet sester in tri brate. V zakonu so se ji rodili trije otroci – sinova Ljubo in Rajko, ki je že pokojni, ter hčerka Tatjana. V prostem času se je rada ukvarjala z ročnimi deli. Veliko je pletla za otroke. Bila je tudi članica Rdečega križa in prostovolj­na gasilka. Zelo rada je sodelovala pri dobrodelni­h organizaci­jah. V veselje ji je bilo vrtičkanje, saj je pogosto preživljal­a čas v naravi. Na vprašanje, kakšen je njen recept za dolgo življenje, je odgovorila: »Imeti morate veselje do dela in ne sramujte se nobenega dela.« Marija je praznovala v domski sobi, vesela in dobre volje s sorodniki, sinom in hčerko, nečakinjo Barbaro ter vodstvom doma Taber. Čestitke sta ji izrekla tudi direktoric­a Martina Martinčič in cerkljansk­i župan Franc Čebulj: »Šopku let dodali ste svoj 103. cvet. Želimo vam, da bi vam zdravje dobro služilo!« Čestitko je Mariji izrekel danes že upokojeni novinar

Miran Šubic.

Kot se za tako velik praznik spodobi, so slavljenki izročili tudi rojstnodne­vno torto, ki jo je spekla vodja kuhinje

Biljana Bučič.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: NATAŠA LAVTIŽAR ?? Prvi so ji čestitali Mateja Murnik Gregorin, Katarina Bitenc, Maja Gros, Zdravko Kastelic (zadaj z leve) in Nataša Lavtižar in Rudi Sluga.
FOTOGRAFIJ­E: NATAŠA LAVTIŽAR Prvi so ji čestitali Mateja Murnik Gregorin, Katarina Bitenc, Maja Gros, Zdravko Kastelic (zadaj z leve) in Nataša Lavtižar in Rudi Sluga.
 ?? ?? Torto je izdelala vodja kuhinje Biljana Bučič. Pri rezanju pomaga namestnik direktoric­e za področje zdravstven­e nege in oskrbe Rudi Sluga.
Torto je izdelala vodja kuhinje Biljana Bučič. Pri rezanju pomaga namestnik direktoric­e za področje zdravstven­e nege in oskrbe Rudi Sluga.
 ?? ?? Ob slavljenki Mariji so sin Ljubo Mežek, hči Tatjana Breznik in nečakinja Barbara Levičnik.
Ob slavljenki Mariji so sin Ljubo Mežek, hči Tatjana Breznik in nečakinja Barbara Levičnik.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia