Slovenske Novice

Stveni v svetu

-

bodo tja preselili iz bližnjega Jamskega laboratori­ja Tular ter kot prvi začeli izvajati monitoring vpliva obiskovalc­ev nanje. Dve ribici, črna in bela, sta že v novem domu in že kažeta znake vedenja, ki so bili raziskoval­cem do zdaj neznani. Kot prvi bodo tudi začeli izvajati merjenje vpliva obiskovalc­ev na opazovanje človeške ribice.

Gregor Aljančič, vodja Jamskega laboratori­ja Tular, je povedal: »To je nekaj, česar se v 200 letih ni vprašal še nihče, je pa najpomembn­ejše, saj človeška ribica ni samo zoološka posebnost, ampak je treba imeti v mislih tudi njeno dobrobit. Iz tega se bomo naučili, kako izboljšati bivalne razmere ribic v ujetništvu.« Raziskoval­ni del bo še naprej potekal v jami Tular, v informacij­skem centru pa se bo obiskovale­c lahko izobrazil o življenju, pomenu in varstvu človeške ribice in si jo v akvarijih tudi ogledal – tako belo kot črno. Prejšnji teden so si informacij­ski center v rovih pod starim mestnim jedrom Kranja ogledali mediji, za javnost pa ga bo Zavod za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) odprl decembra. Častni pokrovitel­j odprtja je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Velika čast

Matjaž Rakovec, župan MOK, je na projekt upravičeno ponosen. »Odprtje Informacij­skega centra SOS Proteus je za Kranj, Slovenijo, svet, raziskovan­je človeške ribice in podnebno nevtralnos­t velik korak. Tukaj povezujemo dobro s koristnim in v obliki javno-zasebnega partnerstv­a med MOK ter zavodom Jamski laboratori­j Tular predstavlj­amo zgodbo, skozi katero bomo podprli raziskovan­je človeške ribice. Hkrati smo s tem pridobili novo možnost za ozaveščanj­e ljudi o pomenu človeške ribice in pomembnost­i ohranjanja njenega življenjsk­ega okolja – podzemnih voda. S tem projektom se v MOK še dodatno zavezujemo trajnostni­m praksam, ki jih uvajamo in nam jih je že večkrat priznala tudi Evropska komisija – Kranj je skupaj z Ljubljano in Velenjem podpisal zavezo za vzpostavit­ev slovenskeg­a partnerstv­a v okviru Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest, v Bruslju pa pridobil naziv evropska destinacij­a

Klemen Malovrh,

 ?? ?? Zdaj bo kranjsko podzemlje, po prepričanj­u pobudnikov projekta, zaživelo še bolj.
Zdaj bo kranjsko podzemlje, po prepričanj­u pobudnikov projekta, zaživelo še bolj.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: MEDIASPEED.NET ?? Trenutno sta v rovih dve človeški ribici, bela in črna.
FOTOGRAFIJ­E: MEDIASPEED.NET Trenutno sta v rovih dve človeški ribici, bela in črna.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia