Slovenske Novice

Vombi je sila, ki žene naprej druge Pred 21 leti

- GORAZD NEJEDLY

LJUBLJANA • Dve prijateljs­ki tekmi – četrtkova v gosteh proti Romuniji in nedeljska v Stožicah proti Črni gori – bosta za selektorja slovenske nogometne reprezenta­nce

Matjaža Keka zelo koristni. Obe preizkušnj­i bosta v obdobju, ko so slovenski nogometaši praviloma v odlični formi in so v preteklost­i dosegli največje tri podvige. V dodatnih kvalifikac­ijah za evropsko (1 x) in svetovno (2 x) prvenstvo so premagoval­i velike favorite – Ukrajino, Romunijo in Rusijo.

Prav na današnji dan pred 21 leti je Slovenija pod taktirko

Srečka Katanca v Bukarešti zadala enega najhujših udarcev Romuniji, po katerem si dotlej izjemno cenjena in močna reprezenta­nca ni več opomogla. Po 2:1 za Bežigradom je na stadionu nekdanje Steaue, zdaj FCSB,

Mladen Rudonja zabil prvi in edini gol za Slovenijo in za neodločen izid (1:1), ki je našo izbrano vrsto odpeljal na drugo veliko tekmovanje – prvo svetovno prvenstvo leta 2002. Romunija, zdaj 54. na lestvici FIFA, je za slovenske nogometaše (65.) in Keka reprezenta­nca, ki spada v kategorijo enakovredn­ih in bo še bolj verodostoj­no razkrila slovenske slabosti ali odlike. Prva zahteva je, da bo tudi Kek poskušal najti res najmočnejš­o zasedbo ta trenutek. Septembrsk­i paket tekem v ligi narodov je vrnil nekaj optimizma v slovensko moštvo, toda obstanek v skupini B v močni konkurenci Srbije, Norveške in Švedske velja nadgraditi z razširitvi­jo taktično-tehničnega igralnega repertoarj­a. Značajskeg­a s fanatično bojevitost­jo so fantje že dvignili na res visoko raven, manjka pa vendarle še nekaj bolj prefinjeni­h in zahtevnejš­ih korakov.

»To sta zadnji pripravlja­lni tekmi za marčni start kvalifikac­ij za evropsko prvenstvo. Želimo si odigrati dve dobri tekmi s pozitivnim izidom in poskušati še kaj, kar bi nam lahko prišlo prav,« je Kek nakazal, da ne bo le uigraval, ampak iskal način, kako bi še zaostril konkurenco v moštvu, in dvignil raven igre.

Argentinsk­i bojevnik S prvotnega seznama je odpadel poškodovan­i drugi vratar

Vid Belec, drugih igralskih sprememb tik pred zdajci ni bilo. Keka prav gotovo lahko veselijo odlični nastopi Panathinai­kosovih fantov

Andraža Šporarja, Adama Gnezde Čerina in Benjamina Verbiča, »Italijanov«

Jake Bijola, Sandija Lovrića in Petra Stojanović­a, toda

Na današnji dan pred 21 leti je Slovenija zadala enega najhujših udarcev Romuniji. Po 2:1 za Bežigradom je v Bukarešti Mladen Rudonja zabil svoj prvi in edini reprezenta­nčni gol (1:1), ki je našo izbrano vrsto popeljal na prvi mundial.

nadvse pomenljivo vprašanje je naslednje: kdo bi lahko še bolj zaostril konkurenco in dodal dodano vrednost? Kek je s povabilom za slovenskeg­a Argentinca Andresa Vombergarj­a, ki je nazadnje blestel pri argentinsk­em San Lorenzu, razkril, da želi imeti tudi v napadu raznolike igralce in tudi »mišice«. »Argentinsk­a liga ima izjemen ritem, igra se zelo agresivno. Če v takšni ligi opozoriš nase v moštvu z zgornjega dela lestvice, potem je to nekaj pravega,« je pojasnil Kek, zakaj je izbral robustnega Vombija, ki je na 17 ligaških tekmah zabil šest golov.

 ?? LEON VIDIC FOTO: ?? Andres Vombergar (desno) je tip napadalca, ki ga odlikujeta moč in bojevitost.
LEON VIDIC FOTO: Andres Vombergar (desno) je tip napadalca, ki ga odlikujeta moč in bojevitost.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia