Slovenske Novice

Pepela ne mečite stran

Na mnogo načinov ga lahko uporabimo, doma in na vrtu; pozitivno vpliva na zdravje rastlin ter zagotavlja boljši pridelek

- M. F.

začetkom kurilne sezone nastajajo novi odpadki. Zlasti v gospodinjs­tvih, ki se ogrevajo na trda goriva, med katere spada les. V pečeh, kaminih in štedilniki­h, kjer ta gori, ostane pepel, ki v resnici ni odpadek. Pri ogrevanju na pelete je ostankov veliko manj kot pri kurjenju drv, a ker so kakovostni peleti izdelani iz lesa brez dodatkov, je pepel iz njih enako uporaben kot tisti iz celih drv. Pri uporabi obojega, sploh z večjimi količinami, je priporočlj­ivo uporabljat­i zaščitne rokavice, masko in očala. Kako vse lahko prideta prav?

ZZa boljši kompost

Preden spomladi na gredice posadite ali posejete rastline, zemlji dodajte pepel. Zaradi kalija in kalcija pozitivno

vpliva na zdravje rastlin ter zagotavlja boljši pridelek. Zlasti pozitivno vpliva na korenovke in krompir. A čeprav je koristen, z njim ne pretiravaj­te in ga ne dodajajte več kot pol kilograma na kvadratni meter zemlje. Pepel na vrtu izboljša prst, odganja tudi nekatere živalce, ki s

Pepel je ostanek pri izgorevanj­u trdnih goriv. Uporaben na vrtu ali doma je tisti, ki nastane pri izgorevanj­u izključno lesa brez dodatka kartona, plastike in drugih primesi. Najkakovos­tnejši je tisti, ki nastane pri izgorevanj­u tršega lesa, saj ima tak največ hranil in vsebuje od 10 do 25 odstotkov kalcija, od pet do 15 odstotkov kalija, v njem sta še magneziji in fosfor, ni pa dušika. svojim delovanjem povzročajo škodo, denimo mravlje. Zanje ni strupen, a ker ne marajo njegovega vonja, se mu raje izognejo. Podobno velja za polže. Učinkovite­je deluje proti njim, če s pepelom okoli gredic tvorite ovire v obliki potk. Dobrodošel je v kompostu, saj izboljša njegovo kakovost ter pospešuje proces razgradnje organskih snovi v njem.

Domače čistilo

Eden manj znanih načinov uporabe pepela je čistilna, zlasti za kovine. Skodelico finega pepela zmešajte z vodo, da nastane pasta. To nanesite na kovinsko površino, nosite rokavice, počakajte nekaj minut in jo nato splaknite. Zaradi sestave bo pepel odstranil umazanijo ter površinam zagotovil sijaj. Trik je dobrodošel tudi za poliranje avtomobils­kih luči. Pomaga tudi do svetlečega nakita ali jedilnega pribora, saj učinkovito čisti ter lošči srebro. Vlažno krpico pomočite v fin pepel in z njo zdrgnite verižice, prstane ali srebrni jedilni pribor. Rahlo vlažen prah bo vsem tem zagotovil dodatni sijaj. Pepel nase veže vlago. Če je ta v katerem od prostorov previsoka, v skodelice nasujte pepel in jih razporedit­e po sobi. Vsebina bo nase vezala odvečno vlago. Ko postane vidno vlažen, pepel nadomestit­e z novim. Pepel zaradi teksture prepreči takšne in drugačne nezgode: posujte ga po politem oljnem madežu v kuhinji. Posledice nezgode boste lažje odpravili in hkrati preprečili padce na spolzki površini. Pozimi, ko zaledenijo poti do doma, po ledu posut prepel zmanjša možnost za zdrse na ledenih površinah.

In še zanimivost: nekoč so pepel uporabljal­i za razkuževan­je ran, saj je antiseptik in naj bi pospeševal celjenje.

Nekoč so ga uporabljal­i za razkuževan­je ran.

 ?? FOTO: SCHULZIE/ GETTY IMAGES ?? Ostanki izgorevanj­a pospešujej­o nastanek komposta.
FOTO: SCHULZIE/ GETTY IMAGES Ostanki izgorevanj­a pospešujej­o nastanek komposta.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: LEISAN RAKHIMOVA/ GETTY IMAGES ?? Za boljši pridelek zemlji dodajte pepel.
FOTO: LEISAN RAKHIMOVA/ GETTY IMAGES Za boljši pridelek zemlji dodajte pepel.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia