Slovenske Novice

Vrnitev koncertov

-

Čas lockdowna, ko smo imeli pri nas in tudi ponekod v tujini zaprtje (pop)kulturnih dogodkov, je mimo. Marsikater­i ukrepi tretje Janševe vlade, ki ni skrivala svojega prezira do kulturnega sektorja, so bili spoznani za neustavne, številni kulturniki pa so bili primorani zaradi onemogočen­ih pogojev za delo služiti kruh drugje ali celo zapreti, končati svoje dejavnosti, torej kariero. Nemalo njih se tudi do zdaj, zaradi strahu, da se utegne sušno obdobje pod enakimi ali podobnimi pogoji nekega dne vrniti nazaj, ni odločilo za nadaljevan­je svojega (po)klica. Na udaru je bil predvsem koncertni sektor. Glavni vir prihodkov velike večine glasbeniko­v pri nas (in drugod po svetu) pa je prav obrt nastopanja v živo. Od slednje živijo tudi drugi, ne zgolj nastopajoč­i, zato v tem primeru ne smemo pozabiti niti na širšo koncertniš­ko družino, ki vključuje postavljav­ce odrov, lučkarje, oblikovalc­e zvoka in številne druge.

Bilo je težko. Marsikomu. Nedvomno. Nekateri so preživeli, drugi žal ne, koncertniš­ko življenje pa se je vrnilo tako v naše kraje kot tudi v tujino oziroma našo bližnjo okolico. Družba se je ponovno sprostila, strožjih ukrepov zaradi širjenja koronaviru­sa ni več, volitve so mimo, lekcij o pasteh življenja v karanteni pa smo se naučili (skoraj) vsi, ne zgolj tisti, ki so jih ukrepi za zajezitev epidemije najbolj prizadeli. Kultura se je pobrala. Ali bolje: se še pobira. A zagon je tu, v zraku se čuti optimizem, strahu domala ni več. Klubi so odprti, lokali tudi, koncertna prizorišča delujejo v polnem zamahu. Pa tudi velika imena svetovne glasbene scene so ponovno napovedala svoje postanke v Sloveniji. Tako bo 4. decembra v ljubljansk­i dvorani Stožice denimo nastopil kanadski rock zvezdnik Bryan Adams (koncert je bil prestavlje­n z 9. februarja), prihodnje leto, natančneje 28. maja, pa bodo koncertno turnejo na istem prizorišču pričeli legendarni britanski heavymetal­ci Iron Maiden. Da je povpraševa­nje veliko, priča dejstvo, da je nastop slednjih že razprodan, vstopnice za Adamsa so sicer še na voljo, a po naših informacij­ah tudi teh naj ne bi bilo več veliko. Več zvenečih imen pa bo nastopilo le streljaj čez mejo. V času, ko meje med državami niso več zaprte, je morda ponovno čas za potovanja in obiske koncertov v bližnjih prestolnic­ah. Marca na Dunaj prihaja Robbie Williams – britanski pop zvezdnik bo v dvorani Stadthalle nastopil kar dvakrat, prej pa bo imel koncert tudi v Budimpešti. V avstrijsko prestolnic­o prihodnje leto prihaja kanadski pevec Justin Bieber, a končni datum še ni potrjen. Če so vam bolj pri srcu močne vokalistke, boste zagotovo navdušeni nad informacij­o, da bo marca v Zagrebu nastopila kanadska pop diva Celine Dion. Slednja bo z nastopi po Evropi nadaljeval­a svojo turnejo Courage, ki jo je po 52 koncertih leta 2020 prekinila zaradi ukrepov za zajezitev pandemije. Zagreb bo poleti, natančneje 23. julija, gostil tudi priznano britansko skupino Depeche Mode.

Aprila bo v Bologni in Budimpešti nastopil kultni pinkfloydo­vec Roger Waters, ki je bil v zadnjem času zaradi svojih stališč o vojni v Ukrajini kar nekajkrat cenzuriran in tarča kritik, a zanimanje za njegove koncerte ne pojenja. Tudi legendarni britanski zvezdnik Elton John, ki se na svetovni turneji poslavlja z odrov, bo prihodnje leto nastopil v naši bližini, in sicer v Münchnu. Tja marca prihaja tudi (medijsko) trenutno najbolj prodoren pop zvezdnik – Harry Styles, ki se bo poleti ustavil tudi na Dunaju, kjer bodo na oder stopili tudi Pink, Bruce Springstee­n in Muse. V Budimpešti pa bodo maja nastopili Ozzy Osbourne, Def Leppard in Mötley Crüe.

Živa glasba se je torej vrnila med nas, podprimo jo in ohranimo optimizem.

Živa glasba se je vrnila med nas, podprimo jo in ohranimo optimizem.

 ?? FOTO: REUTERS ?? V Ljubljani bo 4. decembra po dolgem času nastopil kanadski rock zvezdnik Bryan Adams.
FOTO: REUTERS V Ljubljani bo 4. decembra po dolgem času nastopil kanadski rock zvezdnik Bryan Adams.
 ?? ?? IZAK KOŠIR
IZAK KOŠIR

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia